|

İran’a kritik ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın İran’a gidiyor. İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüşecek olan Erdoğan’ın gündeminde Kuzey Irak’taki illegal referandum ve Barzani yönetimine karşı atılacak adımlar olacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/10/2017 Salı
Güncelleme: 07:36 - 3/10/2017 Salı
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın İran’a gidiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın İran’a gidiyor.

Türkiye, yasadışı referandum sonrasında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) karşı atılacak adımlarla ilgili askeri ve ekonomik önlemlerin yanı sıra diplomatik temaslarını da sürdürüyor.

Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yarın İran’a gidiyor. Erdoğan, temasları kapsamında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya gelecek. Görüşmede, IKBY’ye yönelik ortak yaptırımlar ve Suriye’de çatışmasızlık uygulamasının hayata geçirilmesi ele alınacak. Putin’in Ankara ziyaretinde masaya yatırılan iki başlık, bu kez İran’la değerlendirilecek.

ÇATIŞMASIZLIK BÖLGELERİ MASADA

15 Eylül’de yapılan Astana toplantısında İdlib’de kurulacak çatışmasızlık bölgesi üzerinde Türkiye, İran ve Rusya mutabakata vardı. İdlib’in kuzeyine Türk askerinin konuşlanması kararlaştırıldı. İdlib’de konuşlanacak 500 asker, bölgedeki sivil geçişler ve insani yardımların koordinasyonu ile çatışmasızlığın sürmesi için görev yapacak. İdlib’de 3 ülkenin askeri konuşlanması Nisan 2018’e kadar sürecek. İki lider, konuşlanmanın ne zaman yapılacağına, sınırlarının ne olacağına, ne tür silahlar bulundurulabileceği hakkında istişare edecek. Erdoğan, geçtiğimiz hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde bu konuda yaptıkları değerlendirmeleri Ruhani ile de paylaşacak.

UKRAYNA VE SIRBİSTAN

Erdoğan İran temaslarının ardından 9-10 Ekim tarihlerinde Ukrayna, 10-11 Ekim tarihlerinde de Sırbistan’ı ziyaret edecek.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#İran
#Referandum
7 yıl önce