|

İranlı sığınmacı ağzını ve kulaklarını dikti

Niğde'de sığınmacı olarak yaşayan İran uyruklı Gholam Reza Shırdam, başka bir ülkeye sığınma talebine cevap vermediğini iddia ettiği Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ni protesto etmek amacıyla ağzını ve kulaklarını dikti

Yeni Şafak
14:48 - 5/06/2016 Pazar
Güncelleme: 15:24 - 5/06/2016 Pazar
AA
İranlı sığınmacı, BM'ye sesini duyurabilmek için kulaklarını ve ağzını dikti.
İranlı sığınmacı, BM'ye sesini duyurabilmek için kulaklarını ve ağzını dikti.

Siyasi sebeplerle 2009 yılında İran'dan Türkiye'ye sığınan ve başka bir ülkeye sığınma talebine cevap alamadığını ileri süren Gholam Reza Shırdam, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ni (UNHCR) protesto etmek amacıyla ağzını ve kulaklarını iğne iplikle dikerek yaşamaya başladı.



Siyasi nedenlerle ülkesini terk ederek 7 yıldır Türkiye'de yaşayan ve Kale Mahallesindeki evinde eylemlerini sürdüren ve ağzının kenarlarını diktiği için güçlükle konuşabilen İran uyruklu Shırdam (48), gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'ye geldiği yıl Ankara'da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne sığınma başvurusunda bulunduğunu, sığınma talebinin onaylanmasıyla resmi sığınmacı olarak görüldüğünü söyledi.



7 senedir cevap alamıyor


Resmi sığınmacı olduğu için başka bir ülkeye geçme hakkının bulunduğunu ifade eden Shırdam, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne konuyla ilgili başvuruda bulunduğunu, 7 senedir bir yanıt alamadığı için bu durumu protesto etmek amacıyla iğneyle ağzını ve kulaklarını diktiğini anlattı.



Shırdam, protestosuna cevap gelmemesi halinde, 20 gün sonra gözlerini de dikeceğini belirterek, ağzını ve kulaklarının 5 gündür dikili olduğunu ve sadece şekerli su ile beslendiğini söyledi.



Shırdam, şunları kaydetti:



"Geldiğimde Ankara'da Birleşmiş Milletler yetkililerine gittim, orada benimle görüşme yaptılar. Resmi mülteci olarak kabul edildim. Birleşmiş Milletler'de beni başka bir ülkeye göndermek zorundadır. Ama 7 yıl oldu göndermiyorlar. Neden göndermediklerini bilmiyorum. Beni hiç arayıp sormadılar, yardım bile etmiyorlar. Ben de bu yüzden ağzımı ve kulağımı diktim. 20 gün içerisinde de cevap vermezlerse gözlerimi de dikeceğim. 5 gündür yemek yemiyorum. Gözlerimi diktikten sonra da cevap gelmezse benim için bitti, ölüme doğru gidiyorum. Çalışamıyorum, bana bir yerden yardımda gelmiyor zaten ben her gün ölüyorum."



#Ağzını ve burnunu dikti
#Niğde
8 yıl önce