|

İşe iade KHK’sı

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, AK Parti'nin yeni anayasa ve başkanlık teklifini, Meclis’e sevkedilmeden önce MHP’nin göreceğini söyledi. OHAL kapsamında yeni KHK’ların da çıkarılacağını belirten Canikli, önümüzdeki günlerde yayımlanacak KHK’larda mağdurlar için ‘görev iade’ maddesinin de yer alacağını açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/10/2016 Cuma
Güncelleme: 22:33 - 20/10/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Bloomberg HT kanalının canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.


Türkiye'de başkanlık sistemine yönelik tartışmaların TBMM gündemine ne zaman geleceğine yönelik soruyu yanıtlayan Canikli, “Aralık sonu, ocak aşı başı gibi gelmesi muhtemeldir” dedi.



330'U RAHATLIKLA AŞAR


Canikli, başkanlık sistemi konusunda MHP'den destek beklentisinin sorulması üzerine, “MHP eğer böyle bir düzenlemeye 'biz destek vereceğiz' diye taahhütte bulunmuşsa ki Sayın Bahçeli'nin konuşması o anlama geliyor, MHP bunu aynen uygular. Dolayısıyla referandum sınırı olan 330'u rahatlıkla aşabilecek bir çoğunluğu Mecliste elde eder. Bunda herhangi bir sorun görmüyoruz” diye konuştu.



METNİ MHP DE GÖRECEK


Kış şartları nedeniyle referandum için Nisan ya da Mayıs aylarının uygun olacağını belirten Canikli, “Türkiye'deki yönetim sistemi klasik tanımlara uymuyor. Sayın Bahçeli bunun netleştirilmesini istiyor. Yoksa anayasaya aykırı bir şekilde başkanlık sistemi defakto olarak uygulanıyor diye bir şey söz konusu değil. Cumhurbaşkanımız istisnasız tüm yetkilerini yasadan alıyor” dedi. Canikli şöyle devam etti:


“Bu metin MHP ile birlikte, MHP'nin gözetiminden geçecek. MHP, Meclis'e gelmeden o metni görecek ve 'Tamam referandum için destek vereceğim' diyecek. Bunun içinde bir görüşme olacak. Anayasa değişikliği metnini görmek istiyor. Bu görüşmelerden sonra metin, içerik ortaya çıkar ve uzlaşılan metni Meclis'e getirebiliriz.”



MAĞDURİYET SÖZ KONUSU DEĞİL


Şu anda hazırlanan KHK'nın, FETÖ kapsamında ihraç edilecekler, görevden alınan personelden görevine iade edilecekler ve kapatılan bazı kurumlardan açılacak olanların listesini de içereceğini bildiren Canikli, “İşin içinde biri olarak söylüyorum, mağduriyet falan söz konusu değil. Açığa alınan personel veya kapatılan kurumların çok büyük bölümünün FETÖ mensubiyeti kesin, tartışmasız. FETÖ mensubu olmadığı tespit edilenlerin sayısı ve oranı çok düşük. OHAL biterken KHK ile genel bir yetki alacağız. Ne zaman tespit edilirse edilsin, bunların düzeltilmesinin önünü açacak bir yetkiyi idareye vereceğiz” dedi.



İstihbarata yeni yapı


Canikli, olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelere (KHK) ilişkin bir soruyu yanıtlarken, yeni bir KHK'nın hazırlandığını belirtti. İstihbaratın yeniden yapılandırılması konusundaki çalışmalara yönelik soru üzerine Canikli, “İstihbaratın yeniden yapılandırılması noktasında ayrıntıya girmem söz konusu değil, çalışmaları bir noktaya getirdik. Bu çıkacak olan KHK'ya yetişip yetişmeyeceğini bilmiyorum. Gerçekten etkili, verimli, görevini içeride ve dışarıda layıkıyla yapan bir istihbarat mekanizmasını kurmamız gerekiyor. Onun için de değerlendirme, istişare süreci biraz zaman alabilir, alıyor zaten. Çok yoğun çalışıyoruz, dünyadaki bütün örnekleri inceliyoruz, uygulamalara bakıyoruz. Türkiye'nin bu konuda sıkıntı yaşadığı, istihbarat zafiyetinin olduğu dönemlerini, sorunun nereden kaynaklandığını irdeliyoruz” dedi.



Biz zaten arazideyiz


Canikli, “PKK terör örgütünün yuvalandığı yer Irak toprakları. Dolayısıyla bu noktada güvenliğimiz açısından müdahale hakkımız var. Uluslararası hukuk bunu veriyor. Bu noktada Irak yönetiminin ne söyleyip ne söylemediğinin çok fazla önemi yok. Önemli olan bu gerçekler, reel durum. Diplomatik bütün kanallar da kullanılıyor. O güvenlik tehdidi olduğu sürece Irak'ta kalmak, arazide olmak durumundayız. Aynı şey Suriye için de geçerli. Eğer bir karar verilecekse bu coğrafyada Türkiye kesinlikle masadadır, masada olacaktır. Hiç kimse bu aşamadan sonra Türkiye'yi masa dışına itemez, itme imkanı yok. Çünkü biz zaten arazideyiz. Artık en önemli aktörlerden bir tanesidir. Müttefiklerimiz yeni açıklamalarla bunu teyit ediyorlar” dedi.





#Nurettin Canikli
#OHAL
#KHK
8 yıl önce