|

IŞİD'le savaşa tam not

“IŞİD’le mücadele ediyoruz” diyerek Suriye’de Türkmen ve Arap muhaliflerin üzerine bomba yağdıran Rusya, sınırda uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye’yi ‘terör örgütüyle irtibatlı’ gösterme kampanyasına girişti. Ancak bu çirkin iftirayı resmi veriler yalanlıyor. IŞİD’le savaş bilançosuna göre örgütle dünyada en ciddi mücadele eden ülke olan Türkiye son 4 yılda 27 bin kişiye yasak koydu, sadece 11 ayda 1200’e yakın zanlıyı yakaladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/11/2015 Cumartesi
Güncelleme: 23:06 - 27/11/2015 Cuma
Yeni Şafak

Suriye krizinin ilk patladığı günlerden beri Türkiye'nin Suriye ve Avrupa arasında geçiş noktasında yeralması bazı riskleri beraberinde getirdi. En başından beri tedbiri elden bırakmayan Türkiye'ye karşı özellikle Batı kaynakları ve Suriye'de rejimin taraftarları 'IŞİD ile mücadele edilmediğini' iddia etti. Gerçekdışı iddianın sahipleri kendi ülkelerinde tespit edilmiş teröristlerin Suriye'ye geçmesine göz yumarken, Türkiye'nin yakalayıp gönderdiklerine ise bir ceza uygulamadı. Oysa ki Türkiye YTS (yabancı terörist savaşçılar) ile mücadele kapsamında IŞİD'e karşı savaşan grupların desteklenmesi, Suriye'ye geçişi ve kaçakçılığı engellemek, ayrıca Türkiye içindeki IŞİD şebekelerini çökertme hedefine odaklanarak çok önemli işler başardı.



11 AYIN PERFORMANS RAPORU


Başbakanlık kaynaklarına göre 1 Ocak 2015 gününden başlayarak 27 Kasım 2015'e kadar olan 11 aylık süreç içerisinde 1200'e yakın zanlı, IŞİD terör örgütü ile bağlantılı olabilecekleri şüphesiyle gözaltına alındı; 350'den fazla şüpheli, IŞİD'e mensup oldukları gerekçesiyle ilgili mahkemeler tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Yapılan operasyonlarda 33'ten fazla intihar yeleği, 300 kg TNT patlayıcı, patlayıcı yapımında kullanılan 2 bin 700 kg kimyasal madde, çok sayıda uzun namlulu silah, tabanca, av tüfeği, el bombası, bomba düzeneği ve binlerce mermiden oluşan mühimmat ele geçirildi.



27 BİN KİŞİ YASAKLI


Ülke çapında havalimanları ve otogarlarda kurulan 'Risk Analiz Merkezleri' şüpheli ve suçluların belirlenmesinde aktif rol oynadı. Yabancı savaşçıların Türkiye'ye girişinin engellenmesi amacıyla 2011 yılından itibaren bir tehdit listesi oluşturuldu ve 110 ülkeden 27 bin kişinin ülkemize girişleri yasaklandı. Yasaklı isimlerin neredeyse yüzde 50'si Kuzey Afrika ve Ortadoğu kökenli; yüzde 26'sı Kuzey Amerika ve Avrupa ülkeleri vatandaşları; yüzde 24'lük bölümünü ise Doğu Avrupa ve Asya kökenliler oluşturuyor. Yasaklanan isimlerin dışında güvenlik birimlerinin tespit etmiş olduğu, Türkiye'ye giriş yapmış 83 ülkeden 2 bin 600'den fazla şahıs da YTS şüphesiyle sınırdışı edildi.



SINIRDA YOĞUN TEDBİRLER


Türk Silahlı Kuvvetleri de sınır güvenliğini artırmak adına bir dizi ek tedbir aldı. 383 km hendek kazıldı, 73,6 km toprak set ve 17,5 km beton duvar inşa edildi. Sınır hattında kurulan tel engelin uzunluğu ise 107,8 km. Sınır devriyenin etkin icrası için sınırın 422,6 km'lik bölümü aydınlatıldı, 1415 km'lik devriye yolu ıslah edildi. Fiziki düzeltmelere ek olarak personel takviyesi yapıldı. TSK kaynaklarına göre Türkiye'nin sınırlarını koruyan askerlerin yarısı Suriye sınırında görev yapıyor. Hudutlarda görevli Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçların (TTZA) yarısı, insansız hava araçları (İHA) ve insanlı keşif uçaklarının (İKU) da yüzde 90'ı Suriye sınırında kullanılıyor.



AKARYAKIT KAÇAKÇILIĞINA DARBE


Batı'nın ve Esed destekçisi müttefiklerin iddialarının aksine terörle mücadelede ve IŞİD'in çökertilmesinde tüm güvenlik güçlerini seferber eden Türkiye, 01 Ocak 2014-27 Ekim 2015 tarihleri arasında 207 bin 437 kişiyi Türkiye-Suriye sınırında yasadışı sınır geçişi sırasında yakaladı. Ek tedbirler sayesinde bölgenin temel sorunlarından biri olan akaryakıt kaçakçılığında da ciddi azalma yaşandı. 2015'in ilk 6 ayında Irak ve Suriye sınırındaki illerde toplam 595 bin litre kaçak akaryakıt yakalandı.



TOPYEKÜN MÜCADELE ŞART


Türkiye'nin Suriye ve Irak ile toplamda 1400 km'lik sınır paylaşıyor olması, IŞİD tehdidi ile de birinci dereceden risk altında olması durumunu birlikte getiriyor. Gerek mülteci politikası, gerek aldığı güvenlik tedbirleriyle Türkiye, elinden geleni yapsa da dünyanın dörtbir yanından terör savaşçısı toplayan bir örgütle, yine dünyanın dörtbir tarafındaki bu ülkelerin birlikte mücadele etmesi gerekiyor. Herhangi birindeki güvenlik zaafiyeti Suriye ile son sınır ülkesi olan Türkiye'ye mal oluyor. Bu nedenle sürece muhatap sayılan tüm ülkelerin gerekli istihbarat paylaşımını yapması ve güvenlik önlemlerini artırması gerekiyor.



Çoğu Avrupalı


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi verilerine göre, Irak ve Suriye'de IŞİD saflarında 100'ü aşkın ülkeden 25 bin civarında yabancı terör savaşçı olduğu tahmin ediliyor. Iraklı ve Suriyeli militanlarla birlikte IŞİD içindeki toplam militan sayısının 40 bin ila 70 bin arasında olduğu düşünülüyor. Bu savaşçıların önemli bölümünün Avrupa ülkelerinden geldiği ifade ediliyor.



İşte kanlı bilanço


*19 Mart 2014: Niğde'de 1 vatandaşımız ve 2 güvenlik görevlimiz şehit edildi.


*11 Haziran 2014: Musul başkonsolosu ve diplomatik misyon çalışanları rehin alındı.


*6 Ocak 2015: İstanbul-Sultanbeyli'de intihar saldırısı sonucu 1 polisimiz şehit oldu.


*6 Haziran 2015: HDP'nin mitingine bombalı saldırı sonucu 4 kişi hayatını kaybetti.


*20 Temmuz 2015: Şanlıurfa Suruç'ta 33 vatandaşımız intihar saldırısıyla katledildi.


*23 Temmuz 2015: Kilis'teki saldırıda 2 askerimiz şehit oldu.


*1 Eylül 2015: Kilis'te saldırı sonucu bir askerimiz şehit edildi, bir askerimiz yaralandı, bir askerimiz ise rehin alındı.


*10 Ekim 2015: Ankara'da eşzamanlı iki intihar saldırısında 102 vatandaşımız hayatını kaybetti. Birinci derecede şüphelisi ise IŞİD.


*14 Ekim 2015: Gaziantep Ermiş Hudut Karakolu civarında çıkan çatışmada 4 IŞİD mensubu etkisiz hale getirildi.


*15 Ekim 2015: Kilis Dağ Hudut Karakolu civarında çıkan çatışmada 1 IŞİD mensubu etkisiz hale getirildi.


*26 Ekim 2015: Diyarbakır'da hücre evine operasyonda 2 güvenlik görevlisi şehit oldu, 5 güvenlik görevlisi yaralandı, 7 terörist etkisiz hale getirildi, 12 terörist ise yakalandı.


*30 Ekim 2015: Suriye uyruklu iki gazeteci, Şanlıurfa'daki evlerinde IŞİD terör örgütü mensupları tarafından katledildi.


*14 Kasım 2015: Gaziantep'te IŞİD militanlarının bulunduğu apartman dairesine düzenlenen operasyonda canlı bomba kendini patlattı, 1'i ağır 4 polisimiz yaralandı


*17 Kasım 2015: Kilis'te kaçak olarak sınırı geçmeye çalışan bir IŞİD'li öldürüldü.


#Suriye krizi
#suriye
#ışid
#ortadoğu
8 yıl önce