|

İslam takvimi

İslam dünyası, farklı günlerde Ramazan orucuna başlama ve farklı tarihlerde bayram yapma ikileminden kurtuluyor. Diyanet’in ev sahipliğinde düzenlenecek “Uluslararası Kamerî Aybaşları ve Hicrî Takvim Birliği Kongresi” ile ihtilaflara son nokta konulacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/05/2016 Cuma
Güncelleme: 22:52 - 26/05/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Müslümanların Ramazan orucuna farklı günlerde başlaması ve bayramları farklı günlerde kutlaması gibi ihtilafları ortadan kaldırmaya yönelik en ciddi adımı atan Türkiye, hafta sonu İstanbul'da düzenlenecek ve üç gün sürecek 'Uluslararası Kamerî Aybaşları ve Hicrî Takvim Birliği Kongresi'ne ev sahipliği yapacak. İlk kez 1966 yılında Müslümanlar arasındaki bu ihtilafların yaşanmaması için düzenlenen kongre, 50 yıl sonra, bu kez son noktayı koymak için toplanacak. Böylece, İslam dünyasında ve Müslümanlar arasında hicri aybaşları konusunda uygulama birliği sağlanacak ve farklı uygulamaların ortaya çıkardığı problemler çözüme kavuşturulacak.



YETKİN İLİM ADAMLARI


Türkiye, Mısır, Malezya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Katar, Fas, Ürdün'ün de aralarında olduğu 50'ye yakın ülkeden ilim adamları, astronomlar ve karar merciinde bulunan yetkililer katılacak. Kongre hazırlık çalışmaları kapsamında ilk etapta dünyanın çeşitli yerlerinden gelen takvim tekliflerini istişare edip değerlendirmek üzere fıkıh ve astronomi bilginlerinden oluşan bir “Bilim Kurulu” da oluşturdu. Hazırlık toplantılarına, birikimlerinden ve önerilerinden istifade edilmesi amacıyla önde gelen bazı takvim sahipleri ve astronomlar davet edildi. Tekli hicri takvim ve ikili hicri takvim olmak üzere iki takvim projesi de kongrede sunularak değerlendirmeye açılacak.



ÜÇ GÜN SÜRECEK


Diyanet İşleri Başkanlığı, Avrupa Fetva ve Araştırma Meclisi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve İslam Hilal Gözlem Projesi (ICOP) ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilecek kongre, 28-30 Mayıs 2016 tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenecek. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, kongreye katılarak açılış konuşması yapacak. Kongrenin bilim komisyonunda, Dr. Ekrem Keleş, Prof. Dr. Ali Muhyiddîn el-Karadâğî, Muhammed Şevket Avde, Prof. Dr. Ahmed Yaman, Prof. Dr. Şeref el-Kudât, Prof. Dr. Sâcid Özdemir, Prof. Dr. Celâleddîn Hâncı, Dr. Zülfikar Şâh, Dr. Ahmed Câballâh, Dr. Heymen Mütevellî, Dr. Muhammed Garîb, İlhami Aşıkkaya, Prof. Dr. Said el-Haslan, Prof. Dr. Nidâl Kassum, Prof. Dr. Muhammed İlyas, M. Cemâleddin Abdurrazık, Hâlid Şevket, Salih es-Sa'b bulunuyor.


#İslam dünyası
#Ramazan orucu
#Kamerî Aybaşları
#Hicrî Takvim Birliği Kongresi
8 yıl önce