|

İsrail, işgal devletidir

ABD’nin Kudüs provokasyonuna sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, kararın vicdan ve hukukla bağdaşmadığını söyledi. Erdoğan, “Kudüs, devlet terörü uygulayan bir ülkenin insafına terk edilemez. İsrail, bir işgal devletidir” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/12/2017 Pazar
Güncelleme: 09:24 - 10/12/2017 Pazar
Yeni Şafak
Erdoğan, “Kudüs, devlet terörü uygulayan bir ülkenin insafına terk edilemez. İsrail, bir işgal devletidir” dedi.
Erdoğan, “Kudüs, devlet terörü uygulayan bir ülkenin insafına terk edilemez. İsrail, bir işgal devletidir” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen İnovasyon ve Girişimcilik Haftası Kapanış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD ve İsrail’e sert tepki gösterdi:

ABD Başkanı Trump’ın yaptığı talihsiz açıklama bu gerçeği bir kez daha ortaya koymuştur. Karar ne vicdan, ne uluslararası hukukla asla bağdaşmıyor. Bu açıklama en büyük darbeyi BM Güvenlik Konseyi’ne vurmuştur. Tarihi geleceğe taşımak çok önemli. ABD’nin de altında imzası olduğu BM Güvenlik Konseyi’nin kararını ABD yok saymıştır. Altında imzan var ve bugüne gelmiş. Şimdi imzayı inkar ediyorsun. Hiç kimse hukukun üstünde değildir. Kimse uluslararası hukuku yok sayamaz. Böylesi hassas bir meselede hoyratça davranamaz.

HAKLI OLAN GÜÇLÜDÜR

Lime lime ettiler. İsrail o bölgenin tamamını işgal etti. İsrail bir işgal devletidir. Şu anda polisiyle bütün oradaki gençleri, çocukları adeta terör estirerek vuruyorlar, F16’larıyla Gazze’ye saldırıyorlar. Bir taraftan Filistin’e saldırıyorlar. Niye? Ben güçlüyüm. Güçlü olmak haklı olmak anlamına gelmez. Haklı olan güçlüdür. Bu karar bir defa bölgeyi ciddi manada tahrik ve tahrip etmektedir. Trump ben yaptım oldu anlayışıyla bir yere gitmek istiyor. Dünyayı yönetmek bu kadar kolay değil.

HİÇBİR GEÇERLİLİĞİ YOK

Büyük ülkelerin liderleri, dünyada çatışmakla değil barıştırmakla görevlidir. Birilerinin keyfi için on milyonlarca insan canından oluyor. Birileri aldıkları kararları kendileri çiğnediği için topraklar gasbediliyor. Dünya beşten büyüktür dememizin sebebi bu orman kanunu düzenine rıza göstermememizdir. Güçlü olanın borusunun öttüğü bir yapının barış üretmesi mümkün değildir. Asıl sorun sistemin kendisidir. Bizim itirazlarımızın tepki çekmesinin yegane sebebi budur. ABD’nin Kudüs’le ilgili kararının bizim nezdimizde hiçbir geçerliliği yoktur.

KARARIN ARKASINDA EVANJELİSTLER VAR

Kudüs senelerdir Filistinlilere devlet terörü uygulayan bir ülkenin insafına terk edilemez. Kudüs’ün kaderi 1967’den beri hiçbir hukuk ahlak tanımadan Filistinlilerin topraklarını gasbeden işgalci bir devlete bırakılamaz. Kudüs bizim gözbebeğimizdir. Kudüs bizim ilk kıblemizdir. Bizim için bir kırmızı çizgidir. Alınan karar tam anlamıyla bir provokasyondur. Bu provokasyonun arkasında Evanjelistler var.

ASLA RIZA GÖSTERMEYİZ

Bunu bizzat zaten sayın başkandan dinlemiş birisiyim. Müslümanlar gibi Hristiyanların da Kudüs üzerindeki haklarını ayaklar altına alan bu karara asla rıza göstermeyeceğiz. Hukuk ve meşruiyet mücadelesini sürdüreceğiz. Hukuki süreci yine aynı şekilde dikkatlice takip edeceğiz. Müslümanlar haklı oldukları bir meselede kışkırtmalara gelerek işgalcilere malzeme vermemelidir. Tepkimizi gösterirken demokrasiden ayrılmamalıyız. Biz asla ırkçı değiliz, olamayız.


Kudüs diplomasisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs’teki son gelişmelerle ilgili, diplomatik girişimleri kapsamında Fransa, Kazakistan, Azerbaycan, Lübnan, Endonezya ve Nijerya cumhurbaşkanları ile görüştü.

Erdoğan, dün sabah, telefonla Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile konuştu. Görüşmelerde, ABD yönetiminin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma teşebbüsünün, Ortadoğu’daki barış sürecini olumsuz etkileyeceğine dikkati çeken Erdoğan, Çarşamba günü İstanbul’da düzenleyeceği İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinin ortak bir tavır sergilenmesi açısından da önemli olduğuna işaret etti.

Macron ile görüşmede ABD yönetiminin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararının bölge için endişe verici olduğu vurgulandı. İki lider, ABD yönetiminin kararını yeniden gözden geçirmesi ve uygulamaktan vazgeçmesi yönünde girişimlerini sürdüreceklerini belirtti. Erdoğan akşam saatlerinde de Kudüs'teki son gelişmelerle ilgili olarak Endonezya lideri Joko Widodo ve Nijerya lideri Muhammed Buhari ile telefonda görüştü.

#Cumhurbaşknaı Erdoğan
#Kudüs
#Filistin
6 yıl önce