|

İstanbul Bildirgesi'ne imza

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, "3. Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi sonucunda Birleşmiş Milletler ile 'Yargıda Şeffaflık İstanbul Bildirgesi'ne imza atacağız. Daha önce 13 ülkeyle toplanmıştık. Bu sayıyı 40'a çıkardığımızda Birleşmiş Milletler Yargı Şeffaflığı İlkeleri olarak bir isim alacak. Bunu yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Yeni Şafak
18:33 - 31/05/2016 Salı
Güncelleme: 15:34 - 31/05/2016 Salı
AA

Cirit, Yargıtay Başkanlığının, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye iş birliğinde ev sahipliğini yapacağı, "3. Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi"ne katılmak üzere, Bursa'ya geldi.



İnegöl'de birtakım ziyaretlerde bulunan Cirit, bir arkadaşının mobilya firmasını ziyaretinin ardından, gazetecilere yaptığı açıklamada, 20 yıl önce ilçede hakimlik yaptığını belirtti.



İstihdam ve katma değer bakımından İnegöl'ün birçok ilden daha önde bulunduğunu anlatan Cirit, şunları söyledi:



"İnegöl'ün tabiatı da doğası da ülkemizin en güzel yerlerinden biri. Biz de burada görev yaptık. Vazifemizi yerine getirmeye çalıştık. Aradan geçen 22 yılın ardından Yargıtay Başkanı olarak ilçeye geldim. Güzel anılarla ayrıldık buradan. Kadıköy'e tayin olmuştum. Kadıköy'den Üsküdar, Yargıtay ondan sonra başkanlığa atandım. İnegöl, inanılmaz değişmiş. O tarihte 100 bin nüfusu vardı. Biz 3 hakim bakıyorduk davalara. Şu anda 16 hakim ve 250 bin nüfusu varmış. Organize Sanayi Bölgesi bir taneydi, şimdi dört olmuş. Yani hem istihdamı hem de katma değeri meydana getirme noktasında ülkemize katkı sağlama noktasında İnegöl, birçok vilayetten çok daha önde. Burada olmaktan çok mutluluk duydum."



"Yargıda Şeffaflık İstanbul Bildirgesi"ne imza

Daha sonra Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nu makamında ziyaret eden Yargıtay Başkanı Cirit, burada yaptığı konuşmada da "3. Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi" kapsamında, "Yargıda Şeffaflık" konusunun ele alınacağını kaydetti.



Ağırlıklı olarak Balkan ülkelerinden yüksek mahkeme başkanlarının Bursa'da toplanacağını bildiren Cirit, "Balkan ülkelerine en doğal olarak yakışan yerin Bursa olması nedeniyle, zirvenin Bursa'da yapılmasını temenni ettik." dedi.



Cirit, zirvenin daha önce 13 ülkeyle gerçekleştirildiğini anımsatarak, şöyle devam etti:



"Amacımız, daha kaliteli bir yargı sistemini, daha adil bir adaletin sağlandığı bir sisteme nasıl kavuşabiliriz? Bunu tartışıp, değerlendireceğiz. Bunun en baş aktörlerinden bir tanesi de 'Yargıda Şeffaflık'tır. İki gün boyunca bunu tartışacağız ve 3. Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi sonucunda Birleşmiş Milletler ile 'Yargıda Şeffaflık İstanbul Bildirgesi'ne imza atacağız. Daha önce 13 ülkeyle toplanmıştık. Bu sayıyı 40'a çıkardığımızda Birleşmiş Milletler Yargı Şeffaflığı İlkeleri olarak bir isim alacak. Bunu yapmaya çalışıyoruz. Daha kaliteli, daha adil bir yargıya ulaşmak için çalışıyoruz."



Konuşmasının ardından Cirit, Valilik Şeref Defteri'ni imzaladı.



#Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit
#3. Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi
8 yıl önce