|

İstiklal Marşı’ndan Gözyaşı’nın mutluluğuna

Anadolu Ajansı’nın, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın farklı coğrafyalarından haber, yaşam ve spor kategorilerinde “Yılın Fotoğrafları” oylaması sonuçlandı. Haber kategorisinde Elif Öztürk ‘Türkiye Darbe Girişimine Karşı Tek Yürek’ fotoğrafıyla, yaşam kategorisinde ise Cem Genco ‘Gözyaşı’nın Babası İçin Çağrısı Karşılık Buldu’ isimli fotoğrafıyla birincilik elde etti. Öztürk, fotoğrafının İstiklal Marşı'nın sembolü haline geldiğini söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/01/2017 Pazar
Güncelleme: 23:03 - 7/01/2017 Cumartesi
Yeni Şafak

Geçtiğimiz günlerde Anadolu Ajansı'nın 'Yılın Fotoğrafları' oylaması sonuçlandı. Türkiye ile dünyanın farklı coğrafyalarından 45 kare bulunan oylamada en çok oyu olan 3 fotoğraf, bize 2016'nın kısa bir özetini geçiyor. Haber kategorisinden seçilen Elif Öztürk'ün 'Türkiye Darbe Girişimine Karşı Tek Yürek' isimli fotoğrafı 15 Temmuz ve sonrasında bu ülkenin farklılıklarına rağmen nasıl kenetlendiğini gösteriyor. Seçilenlerden bir diğeri ise Cem Genco'nun 'Gözyaşı'nın Babası İçin Çağrısı Karşılık Buldu' isimli fotoğrafı. Fotoğrafı anlamlı kılan şeyin Gözyaşı'nın babasına olan sevgisi olduğunu belirten Genco, “Ben sadece bir evladın babasıyla olan özel anını dondurdum” diyor.



İSTİKLAL MARŞI'NIN FOTOĞRAFI


Yaklaşık 10 yıldır fotoğrafla uğraştığını söyleyen Elif Öztürk, “21 Temmuz'da köprüde çektiğim fotoğraf, darbe girişimine karşı elde edilen zaferi anlatıyor. Çekerken de açıkcası iyi bir kare yakaladığımın farkındaydım. Sembol haline gelmesi tamamen insanların takdiri. Bana göreyse bu fotoğrafı önemli yapan en büyük unsur, toplumun her kesiminden insanın tek bayrak altında, tek vücut halinde görülmesi. Sosyal medyadan bu fotoğraf hakkında çok sayıda mesaj aldım. Bunlardan beni en etkileyeni 'İstiklal Marşı'nın fotoğrafı gibi…' mesajıydı ” ifadelerini kullanıyor.



15 Temmuz gecesi gördüğü kayda değer anların hepsinin fotoğrafını çektiğini kaydeden Öztürk, “O gece Acıbadem'de Türk Telekom Binası'nın önüne gittim ve darbeci askerleri net olarak ilk o noktada gördüm. Bir vatandaşın askerlerin yanına gidip onları sakinleştirmeye çalışırken vurulduğunu gördüm. Telefonum kayıttaydı . Ertesi gün şehit olan o kişinin Acıbadem Muhtarı Mete Sertbaş olduğu ortaya çıktı. Çektiğim görüntü bunun kanıtıydı” diyor.







BABASININ YANINDAN AYRILMIYOR


'Gözyaşı'nın Babası İçin Çağrısı Karşılık Buldu' isimli fotoğrafın sahibi Cem Genco ise şimdiye kadar Suriye, Kenya, Etiyopya gibi farklı ülkelerde foto-muhabirlik yapmış. Genco, Gözyaşı'yla tanışma hikayesini şöyle anlatıyor: “İlk haberimde Gözyaşı babası için 'Gözlerimi ona verin, babam görsün ve beni sevsin' demişti. Mesleğimizin gereği yaptığımız haberin her zaman takibini yapıyoruz. Aileye çok sayıda sivil toplum kuruluşu destek oldu. Babası geçirdiği bir ameliyat sonrasında az da olsa görmeye ve duymaya başladı. Bunun devamı niteliğindeki haberi yapmak için ailenin yanına gittim. Gözyaşı zaten babasının yanından ayrılmıyor. Babasının ayakları olmadığı için birçok ihtiyacını kendisi karşılıyor. Kendisine yapılan yardımlar için teşekkür etti. Babasına yatağında sarıldığı anı fotoğrafladım. O an sadece işimi yaptım. Fotoğrafı anlamlı kılan onun babasına olan sevgisi.”



Oylamaya önemli isimler de katılmıştı


Aralık ayı boyunca devam eden oylamaya başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fotoğrafçı Ara Güler, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olmak üzere siyaset, spor gibi bir çok alandan önemli isim katıldı. Oylamanın spor kategorisinde ise Bülent Doruk'un 'Şenol Güneş' başlıklı fotoğrafı birinci oldu.



#Elif Öztürk
#Cem Genco
#Yılın Fotoğrafları
7 yıl önce