|

İstismarda yaşa göre ceza

Hükümet, TCK’da yeni bir revizyon için düğmeye bastı. Terörden trafiğe, dolandırıcılıktan kumara kadar birçok konuda ceza alt sınırı yeni düzenlemeyle yükseltilecek. Cinsel istismar suçlarında ceza oranı mağdurun yaşına göre kademeli artacak. Reform niteliğindeki düzenlemeler Bakanlar Kurulu’nda tüm yönleriyle ele alındı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/09/2016 Salı
Güncelleme: 23:10 - 26/09/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Hükümet, Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) tarihi bir revizyona hazırlanıyor. Patlayıcıların imalatında kullanılan malzemeleri izinsiz bulunduranlara verilen cezanın alt sınırı 3 yıldan 4 yıla çıkarılıyor. Bu suç, örgüt kapsamında işlenirse, cezanın miktarı yarım değil, bir kat fazla olacak.



Cinsel istismar suçlarında kademeli ceza anlayışı getiren düzenlemeyle, 12 yaşından küçük mağdura yönelik sarkıntılık suçunun alt sınırı 3 yıldan 5 yıla, tasaddi suçunun alt sınırı 8 yıldan 10 yıla çıkarılıyor. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan TCK ve CMK'da reform niteliğinde düzenlemeler içeren paket Bakanlar Kurulu'nda görüşüldü. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, paketle ilgili olarak Bakanlar Kurulu'na sunum yaptı.



ALT SINIR YÜKSELTİLİYOR


Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarı ile getirilen önemli düzenlemeler şunlar:


* Çocuğun cinsel istismarı suçuyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen hükümler yeniden düzenleniyor. Mağdurun yaşına göre kademeli bir ceza verilecek. Mağdurun 12 yaşından küçük olması durumunda sarkıntılık suçunun alt sınırı 3 yıldan 5 yıla, tasaddi suçunun alt sınırı 8 yıldan 10 yıla, nitelikli cinsel istismar suçunun alt sınırı 16 yıldan 18 yıla çıkarılıyor.


* Dolandırıcılık suçunun basit halinin cezasının alt sınırı 1 yıldan 2 yıla, nitelikli halinin cezasının alt sınırı 2 yıldan 3 yıla çıkarılıyor. Dolandırıcılık suçunun failinin kendisini, polis, hâkim, savcı, banka, sigorta ya da kredi kurumlarının çalışanı olarak tanıtması, bu kurum ve kuruluşlarla ilişkili olduğunu söylemesi halinde, en az 4 yıl hapis cezası verilecek.


* Patlayıcı maddelerin yapımında kullanılan malzemelerin izinsiz olarak bulundurulması veya kabul edilmesi de suç olarak düzenleniyor ve suçun cezasının alt sınırı 3 yıldan 4 yıla çıkarılıyor. Ayrıca, suçun örgüt faaliyeti kapsamında işlenmesi halinde yarı oranı yerine bir kat artırım yapılacak.



TRAFİK GÜVENLİĞİ


* Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun cezasının alt sınırı 1 aydan 3 aya çıkarılıyor.


* Fuhuşun reklamını yapmak amacıyla hazırlanmış görüntü, yazı ve sözleri içeren ürünleri verme, dağıtma veya yayma eylemi de TCK'nın 227. maddesi kapsamında suç olarak düzenleniyor.


* Kumar oynanması için yer ve imkan sağlama suçunun cezası artırılarak, suç olarak öngörülen cezanın alt sınırı 1 aydan 1 yıla, üst sınırı ise 1 yıldan 3 yıla çıkarılıyor.



Tekme düzenlemesi


* Duruşmalar il sınırları içinde başka bir yerde yapılabilecek.


* Vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlarda tutuklama yasağı uygulanmayacak.


* İletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması tedbiri organ veya doku ticareti, nitelikli dolandırıcılık ve tefecilik suçlarında da uygulanabilecek.


* Duruşmanın başlangıcında iddianamenin okunması yerine isnada konu eylemlerin, delillerin ve hukuki nitelendirmenin anlatılmasıyla yetinilecek.


* Ön ödemenin kapsamı genişletilmekte ve uygulanabilen suçların sınırı 3 aydan, 6 aya çıkarılacak.


* Kamu davasının açılmasının ertelenmesinin kapsamı genişletilecek ve 1 yıllık sınır, 2 yıla çıkarılacak.


* Uzlaşma kapsamındaki suçlar genişletilecek ve etkin pişmanlık hükümlerinin uygulandığı suçlar da kapsama alınacak.



#TCK
#Hükümet
#İstismar
8 yıl önce