|

Jandarma'ya korgeneral komutan

İçişleri Bakanlığı, YAŞ’a 10 gün kala Jandarma Genel Komutanlığı’nda terfi ve atamaları gerçekleştirdi. Mevcut komutan Yaşar Güler’in yerine kimin geleceği önümüzdeki günlerde belli olacak. Teşkilatta görevin jandarma kökenli bir ‘korgeneral’e verilmesi beklentisi hakim.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/07/2017 Çarşamba
Güncelleme: 05:04 - 26/07/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Jandarma'ya korgeneral komutan
Jandarma'ya korgeneral komutan

Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) önümüzdeki hafta toplanıyor. Şûra’da Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri’nde görevli general ve albayların terfi ve emeklilikleri görüşülecek. 15 Temmuz sonrası İçişleri Bakanlığı’na bağlanan ve YAŞ kapsamı dışına çıkarılan Jandarma Genel Komutanlığı’na yönelik terfi, emeklilik ve atamalar ise geçtiğimiz hafta tamamlandı. Jandarma’da sadece genel komutanın belirlenmesi YAŞ’a kaldı. YAŞ’ta, mevcut komutan Yaşar Güler’in Kara Kuvvetleri’nde bir başka göreve atanması ve yerine yeni bir orgeneral atanmaması halinde jandarma komutanı bundan böyle İçişleri Bakanı tarafından kararnameyle belirlenecek. Böylelikle jandarma, uzun yıllar sonra karacı generaller yerine jandarma kökenli generallerin komutasına geçmiş olacak ancak bu adım, Jandarma Genel Komutanı’nın rütbesini de düşürecek.

BİR KORGENERAL OLABİLİR

Jandarma teşkilatında, genel komutan koltuğunun bir ‘jandarma korgeneral’e bırakılması beklentisi ağırlık kazanıyor. Bu beklenti, jandarmanın İçişleri Bakanlığı’na devriyle birlikte kulislere yansımış ancak Jandarma Genel Komutanı Yaşar Güler’in görevinin devamında karar kılınmıştı. Jandarmanın orgeneral rütbesinden korgeneral rütbesine çekilmesi, ayrıca rütbe ve karşılığı sivil görevler göz önüne alındığında gerekli bir adım olarak görülüyor.

GÜLER’LE DEVAM DA MÜMKÜN

Öte yandan jandarma birlikleri halen terörle mücadele kapsamında Kara Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarıyla yoğun işbirliği ve koordinasyon halinde görev yürütüyor. Bu koordinasyonun devamı için gerek görülmesi halinde jandarma komutasının bir süre daha Orgeneral Yaşar Güler tarafından yürütülmesinin de tercih edilebileceği belirtiliyor. Güler’in adı Jandarma Genel Komutanlığı’na atandığı günden itibaren Kara Kuvvetleri Komutanlığı için geçiyordu. Mevcut Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, 2 yıllık görev süresini bu yıl dolduruyor. Çolak’ın emekliye sevkedilmesi halinde Güler, Kara Kuvvetleri Komutan adayları arasında güçlü bir isim olarak görülüyor. Ancak yaş haddine takılmadığı için Çolak’ın görev süresinin uzatılması önünde de bir engel bulunmuyor.

#Türkiye
#TSK
#Jandarma
7 yıl önce