|

Jandarmayı kesinlikle İçişleri’ne bağlayacağız

İçişleri Bakanı Ala, “Şimdi jandarmayı kesinlikle tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlayacağız. Böyle bir şey olmaz” dedi. Bakan Ala, “Böyle kriz anı olursa, yani bütün Emniyet Genel Müdürlüğü nasıl, jandarma da öyle olacak” ifadelerini kullanarak, istihbarat zafiyetinin açıkça görüldüğünü söyledi

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/07/2016 Cumartesi
Güncelleme: 20:56 - 22/07/2016 Cuma
Yeni Şafak

İçişleri Bakanı Efkan Ala, bundan sonra alınacak tedbirlere ilişkin bir soru üzerine “Şimdi jandarmayı kesinlikle tamamen İçişleri Bakanlığına bağlayacağız. Böyle bir şey olmaz.” dedi. Ala, NTV televizyonunda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı, açıklamalarda bulundu. Askeri liselerle ilgili de düzenlemeler olacağını belirten Ala, şöyle devam etti: “İkincisi, bu Genelkurmay, Milli Savunma, Başbakanlık anayasal süreçler de var orada biliyorsunuz. Anayasanın da hükmü çerçevesinde gözden geçirilecek.



BU KADARI TAYAYYÜL BİLE EDİLEMEZDİ


Düzenlemeler değerlendirilecek. Ondan sonra hangi kararlar çıkar onu birlikte değerlendireceğiz. Çünkü bu tek başımıza karar vereceğimiz bir konu değil. Ama bu konuyu da ele alacağız. Daha bir daha 'orayı ele geçirdiğinizde bütün Türkiye'yi ele geçirebileceğiniz' hissini hiç kimseye vermeyecek düzenlemeleri yapacağız. Bunu Türkiye taşıyamaz artık. Meclis'e bomba atılıyor, demek ki alçaklığında sınırı yok. İnsanlar kurşuna diziliyor. Bu kadarını insanlar tahayyül bile edemezdi.”



KRİZ ANINDA HIZLI İNİSİYATİF ALINIR


Ala, jandarmanın bir kısmının Bakanlığa bağlanması konusuna ilişkin Meclis'e yasa götürdüğünde çok büyük dirençle karşılaştığını anımsattı. “Jandarmayı tamamen İçişleri Bakanlığına bağlayacağız.” sözlerinin açılmasının istenmesi üzerine Ala, “Yetiştirmesi, ataması, görevden alması... Şu anda görevden almayı getirmiştik. Böyle kriz anı olursa yani bütün Emniyet Genel Müdürlüğü nasıl, jandarma da öyle olacak. Emniyet Genel Müdürlüğünde bir hadise, sıkıntı olduğu zaman hepsini anında inisiyatif alabiliyoruz. Baştan da alıyoruz.” dedi.



YAKIN KORUMAMDAN ÖĞRENDİM


O gün Erzurum'dan akşam Ankara'ya geldiğini, uçağın içinde darbe girişimini öğrendiğini belirten Ala, şunları söyledi: “Yakın korumam, 'Efendim, darbe oluyor.' dedi, 'Ne darbesi?' dedim. Tam onu söylerken MİT Müsteşarımız Hakan Fidan aradı, açtım, 'Sayın Bakanım darbe oluyor, bizi bombalıyorlar.' Uçaktan indik, havaalanına geçtik. Darbeye teşebbüs edenlerin gözaltına alınması kararını verdim.”



ORG. MENDİ DEVAM ETMEYECEK


Bakan Ala, CNN Türk yayınında ise, yaşadığı rahatsızlık nedeniyle GATA'da tedavi gören Org. Mendi'nin Jandarma Genel Komutanlığı'nda son yılı olduğunu hatırlatarak, "Zaten son senesiydi. Bir daha dönmeyecek" dedi. Ala sözlerine şöyle devam etti: "Bazı sivil vatandaşlara asker kıyafeti giydirerek iç savaş ortamı oluşturmak istediler. Mezhep savaşı çıkarmak için iki muhtar kardeşimize de giydirmişler. Oradaki muhtarların da ilgisi yok. Kaos ortamı oluşturmak için ellerinden geliyorlar. Dün akşam yine bir istihbarat geldi, böyle bir şey olabilir diye her tarafta önlem aldık. Akıl seviyesinin altında bir mantıkla hareket ediyoruz. En büyük hatamız ahmaklığı ciddiye almadık, aptallığı ciddiye almadık."



İstihbarat zaafiyeti var


Darbe girişiminin olduğu gece saat 16.00'da kalkışma noktasında bazı bilgilerin dolaştığı belirtilerek, “O ana kadar size, Sayın Cumhurbaşkanı'na, Sayın Başbakan'a giden bir bilgi yok.” denilmesi üzerine Bakan Ala, “Maalesef durum bu. Birincisi evet, istihbarat zafiyeti burada açıkça görülüyor. Tabii 16.00'da alınmış, Genelkurmay haberdar edilmiş, değerlendirmeler yapılıyor ama o zamana kadar bile, sonuçta bir örgütle mücadele ediyoruz, bu örgütün ne olduğu belli. Bunun çok daha erken haber alınmış olması lazımdı" dedi.


#Efkan Ala
#Jandarma
8 yıl önce