|

Kadastrosuz toprak yok

Türkiye’nin kadastro çalışması tamamlanmamış bir metrekare toprağının dahi bulunmadığını belirten İstanbul Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Sedat Cömertoğlu, ‘’Türkiye genelinde bir yılda toplam yedi milyon tapu ve kadastro işlemi yapılıyor” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/03/2015 Pazar
Güncelleme: 19:24 - 21/03/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

İstanbul Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Sedat Cömertoğlu, Türkiye'de kadastro çalışması tamamlanmamış bir metrekare toprağının bulunmadığını söyledi. Kadastroya kayıtlı kültür arazilerinin yüzde 13,5'i devletin, yüzde 38'inin ise şahıslara ait kültür arazisi olduğunu ifade eden Cömertoğlu, ''Türkiye yüz ölçümünün yüzde 26,6'sı orman arazisi. Ancak bunun yarısı nitelikli diğer yarısı da bozuk orman. Yüzde 21,8'i mera ve çayırlar, yüzde 27,8'i tarla, yüzde 4,6'sı da bahçe ve yapılaşmış alanlardan oluşuyor'' dedi.



8,8 MİLYAR TL TAPU HARCI


2014 yılında İstanbul'daki tapu müdürlüklerinde 1 milyon 250 bin kayıtlı işlem yapıldığını belirten Cömertoğlu, ''Türkiye'de bir yılda yapılan 7 milyon tapu ve kadastro işleminin üçte biri İstanbul'da yapılıyor'' diye konuştu. Türkiye'de yıllık 8,8 milyar TL olan toplam tapu harcının üçte birinden fazlasının İstanbul bölgesinden toplandığını vurgulayan Cömertoğlu, İstanbul'da yapılan tapu harcının rakamsal karşılığının 2,8 milyar TL olduğunu ifade etti. Cömertoğlu, “Türkiye'de olduğu gibi İstanbul'da da kadastrosu bitmemiş hiçbir alan yok. İstanbul'da 1 milyon 300 bin kayıtlı gayrimenkul var. Bütün bu rakamlar aktif gayrimenkuller. Türkiye'de kayıtlı gayrimenkul sayısı, pasiflerle birlikte 56 milyonu buluyor” diye konuştu.



EKSİĞE RAĞMEN BİTİRDİK


İstanbul'da tapu müdürlüklerinde yapılan işlemlerle personel sayısının karşılaştırıldığında, personel ihtiyacına olan gereksinimin bariz bir şekilde ortaya çıktığını anlatan Cömertoğlu, geçtiğimiz yıl Esenyurt ilçesinde yapılan tapu işlemlerinin Türkiye'nin birçok vilayetinden fazla olduğunu söyledi. Türkiye'de kadastro işlemi tamamlanmamış hiç bir alanın bulunmadığını belirten Cömertoğlu, “Orman Bakanlığı'nın görevleri arasında yer almasına rağmen Türkiye'deki orman ve maden alanlarını kadastro işlemlerini biz yaptık. Son 10 yılda ülke genelindeki kadastro çalışmalarını eksik personele rağmen tamamladık” diye konuştu.



Almanlar ilk sırada


Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Sedat Cömertoğlu, Türkiye'nin 72 ülkeyle mütekabiliyet anlaşması olduğunu söyledi. Bu yasaya göre ülkeler aralarında karşılıklı gayrimenkul alım satımı yapabildiğini ifade eden Cömertoğlu, yapılan yeni düzenleme ile Türkiye'nin bütün ülkelerle gayrimenkul satışı yapabilir hale geldiğini söyledi. Birçok ülkenin Türkiye'den gayrimenkul satın aldığını ifade eden Cömertoğlu, ilk sırada Almanların yer aldığını kaydetti. Mütekabiliyet anlaşmasını tek uygulanmadığı ülkenin ise Suriye olduğunu söyledi.





#tapu
#kadastro
#Sedat Cömertoğlu
#toprak
9 yıl önce