|

Kadın polislere başörtüsü serbest

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2013 yılında demokratikleşme paketiyle açıkladığı, kamuda başörtüsüne serbestlik getiren düzenlemenin kapsamı genişletildi. Artık kadın polislere de başörtü engeli kalktı

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/08/2016 Sunday
Güncelleme: 20:17 - 27/08/2016 Saturday
Yeni Şafak

Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, kadın polislerin başörtüsü takabilmesinin önü açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2013 yılında demokratikleşme paketiyle açıkladığı ve kamuda başörtüsüne serbestlik getiren düzenlemenin kapsamı genişletildi. Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmeliğe, kadın polislerin giyebilecekleri kıyafetlere ilişkin “bayanların şapka, kep veya örgü bere altında yüzünü kapatmayacak şekilde başlarına taktıkları üniforma rengindeki desensiz giysiler” ibaresi eklendi. Böylece kadın polislerin üniformalarıyla aynı renkte, desensiz başörtüsü takabilmelerinin önü açıldı. Değişiklik dün Resmi Gazede'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Dünyada başörtülü polis konusunda farklı uygulamalar var. ABD, İngiltere ve Kanada gibi ülkelerde kadın polisler için başörtüsü engeli yok. Fransa ve Almanya'da ise kadın polislerin başörtü takmaları yasak.



İLKEL YASAK 28 ŞUBAT SÜRECİNDE ZİRVE YAPTI


Türkiye'de başörtü yasağı özellikle 28 Şubat sürecinde zirve yaptı. Yasak en fazla üniversite öğrencilerini mağdur etti. Öğrenciler okulda ya güvenlik engeliyle karşılaştı, ya da “ikna odalarında” başlarını açmaya zorlandı. Açmayanlar hakkında davalar açıldı. Kimi evlerine döndü. Kimi peruk ve bere takarak okullarına devam etti. Kimi öğreniler ise yurtdışında okudu. İlkel yasak binlerce öğrenciyi yüksek öğrenim hakkından mahrum etti. 1999'daki seçimde ilk başörtülü milletvekili Fazilet Partisi'nden çıktı. Ancak Merve Kavakçı'nın TBMM'ye girişi yeni bir başörtüsü krizini doğurdu. Kavaçkı, yemin dahi edemedi.



AK PARTİ DÖNEMİNDE ENGELLER AŞILDI


Özellikle 28 Şubat sürecinde başörtüsü özgürlüğüne getirilen kısıtlamalar AK Parti iktidarlarında birer birer kaldırıldı. İlk olarak 2007 yılında üniversitelerde okuyan öğrencilere başörtüsü serbestisi getirildi. Kamu personeli için başörtüsü yasağının kalkması ise dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1 Ekim 2013'te açıkladığı demokratikleşme paketi ile oldu. Kılık kıyafet yönetmeliğinin 5. maddesinde yapılan değişiklikle kısıtlayıcı hükümler kaldırıldı.



Kamuda başörtüsüne serbestlik getiren düzenlemenin hemen ardından, 1999 yılında milletvekili seçilen ve başörtülü olduğu için TBMM Genel Kurulu'ndan kovulan Merve Kavakçı'nın yaşadığı mağduriyet de AK Parti iktidarında giderildi.



MECLİS'TEKİ OTURUMA BAŞÖRTÜLÜ KATILIM


Hac dönüşü, başörtülerini çıkarmayacaklarını açıklayan 4 AK Parti milletvekili, 31 Ekim 2013 tarihinde yapılan Meclis Genel Kurulu çalışmalarına başörtülü olarak katıldı. Oturum, geçmiş dönemdekinin aksine -herhangi bir gerginlik yaşanmadan tamamlandı. Askerler, emniyet mensupları, hakimler ve savcılar bu düzenlemenin dışında tutuldu. Avukatların, barolar tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde başörtüsü takamayacaklarına ilişkin uygulamalar ise mahkeme kararları ile aşıldı.


#28 Şubat süreci
#Başörtüsü
8 years ago