|

Kadının fendi suç örgütünü çökertti

Rizeli ev hanımı Nuriye Kaputoğlu Gürcistan’da tuzağa düşürülerek cezaevine atılan kocasını kurtarmak için başlattığı hukuk mücadelesi sonucunda, bir çok diplomatın başaramadığını başarıp 130’a yakın Türk tutuklu ve mahkumu özgürlüklerine kavuşturdu. Kaputoğlu sayesinde içinde çok sayıda devlet görevlisinin de bulunduğu bir organize suç örgütü çökertildi.

Yeni Şafak
04:00 - 8/03/2015 Pazar
Güncelleme: 21:00 - 7/03/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Rizeli Nuriye Kaputoğlu (43) dört yıl öncesine kadar normal bir yaşantısı olan iki çocuk annesiydi ve evinde dikiş dikerek bir çok Rizeli kadın gibi, çay toplayıp, bağ bahçe işleri ile ilgileniyordu. Sıradan bir yaşantısı olan Kaputoğlu’nun hayatı 4 yıl önce kocası Hamza Kaputoğlu’nun Gürcistan’da tuzağa düşürülerek cezaevine konulması ile değişti. Hamza Kaputoğlu, tedavi için gittiği Gürcistan’da bir çok Türk’ün başına geldiği gibi aracına eroin konularak cezaevine atılırken, serbest kalması karşılığında ailesinden yüklü bir para istenildi.


SINIRDA EYLEM YAPIP YOLU KAPATTILAR

Eşinin hapse girmesinin ardından Nuriye Kaputoğlu kocasını kurtarmak için Türkiye’de çalmadık kapı bırakmadı. Tüm kapılar Kaputoğlu’nun yüzüne kapatılınca çaresiz ev hanımı kendisi gibi Gürcistan mağduru aileleri toparlayarak ‘Mağdur Aileler Derneği’ni kurdu. Derneğin başına geçen Kaputoğlu ilk olarak Sarp Sınır Kapısı’nda bir eylem düzenleyip saatlerce iki ülke arasındaki trafiği durdurarak gündeme geldi. Kaputoğlu’nun bu eyleminin ardından Türkiye ve Gürcü yetkililer Nuriye Kaputoğlu ile görüşmelere başladı. Rizeli ev kadını bir anda iki ülke arasındaki diplomatik görüşmelerin köprüsünü oluşturdu. 


BAŞBAKAN VE BAKANLARLA GÖRÜŞTÜ

Kaputoğlu, her iki ülkenin başbakanları, bakanları, elçileri ile görüşmelerde bulundu. Yapılan görüşmeler neticesinde Gürcistan’da Türkler’e tuzak kuran içerisinde çok sayıda devlet görevlisinin de bulunduğu bir organize suç örgütünü çökertildi. 130’a yakın Türk tutuklu ve hükümlü ise bunun ardından serbest kaldı. Gürcistan cezaevlerinde koşullar çok kötü olduğu için çok sayıda Türk hükümlünün Türkiye’ye nakli sağlandı. 


ARACILIK ETMEYE DEVAM EDİYOR

Kaputoğlu kurduğu dernek ile halen Gürcistan’da mağdur olan ailelerin yardımına koşuyor. Kaputoğlu şu günlerde sürekli iki ülke arasında mekik dokuyarak, iki ülke arasındaki kanun uyuşmazlıklarının çözümünde aracılık ediyor.


Nene Hatunların torunuyuz biz

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Nuriye Kaputoğlu, çaresizliğin ve yalnızlığın ne olduğunu bildiği için mağdur insanların yardımına koşmaktan kendini alıkoyamadığını söyledi. Kaputoğlu 2010 yılında talihsiz bir olay yaşadıklarını belirterek: “Gürcistan’da Türklere karşı kurulan bir tuzak ve ciddi bir haksızlık vardı. Ben sadece kendi kocamı kurtarmaya çalışmayıp tüm vatandaşlarımıza yardım edebilmek için yaşanan haksızlığı bir devlet meselesi haline getirdik. Gürcistan’da mağdur olmuş tüm vatandaşlarımızın sesi olmaya çalıştık. Çok güzel sonuçlara ulaştık. Ben çayını toplayan, lahanasını ve fasulyesini eken bir insanım. Ancak yeri geldiğinde elini masaya vurmasını bilen de bir insanım. Biz Nene Hatunlar’ın torunuyuz. Bizim içimizde yaradan korkusu ve adalet duygusu var. Bu nedenle mücadele verdik” şeklinde konuştu. 


Mücadelem bitmeyecek

Kocasını kurtardıktan sonra diğer mağdurları kaderine terk edemeyeceğini söyleyen Kaputoğlu şöyle devam etti: “Çünkü beni de kaderime terk etmişlerdi. Bana ne dersek bir gün bize de birileri bana ne der. Ben kimseyi kaderine terk edemezdim. Elimden geldiği kadar onlara yardım etmeye çalıştım. Mücadeleme de devam edeceğim.Gürcistan ile Türkiye arasında halen devam eden sorunlar var. Ben her iki taraf ile de görüşmelere devam ediyorum. Konsolosluklar ile büyük elçilerimiz ile bakanlarımız ile görüşüyorum”dedi. 

#Nuriye Kaputoğlu
#türkiye
#gürcistan
#hapis
9 yıl önce