|

Kahramanlar barınma sorunu yaşamayacak

Her büyük afetin vazgeçilmez 'can kurtaranları' TTK madencilerinin, maden kazası ve deprem gibi afetlerde yürüttükleri çalışmalarda barınma sorunu yaşamamaları için 2 şişme çadır satın alınacak. TTK Genel Müdürü İnan, "Çadırlar sayesinde kurtarma faaliyetleri sırasında önemli efor sarf eden madenciler dinlenebilecekleri bir mekana sahip olacak" dedi.

Yeni Şafak
10:36 - 15/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 08:43 - 15/12/2014 Pazartesi
AA

Her büyük afetin vazgeçilmez "can kurtaranları" Türkiye Taşkömürü Kurumundaki (TTK) madenciler, ülkenin farklı bölgelerinde meydana gelen maden kazalarına müdahale ederken, kurum tarafından satın alınacak 2 şişme çadırda konaklayacak. TTK Genel Müdürü Burhan İnan, kömür üretimi süresince yaşadıkları acı deneyimler ve göçük açma, ahşap tahkimat yapımı ve dar kesitte çalışma üstünlüğü gibi becerilerle ekiplerinin maden kazalarında önemli görevler üslendiğini söyledi. Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasındaki kurtarma çalışmalarının ardından Karaman Ermenek ilçesinde de görev yapan tahlisiyecilerin, Türkiye'nin her yerindeki afetlere görev aldığını anlatan İnan, "Maden işletmeleri genellikle yerleşim yerlerine uzak olduğundan ve müsait sosyal tesisler bulunmadığından kurtarıcı madenciler için barınma ve dinlenecek mekan bulma sorunları yaşanıyor. Bunu aşmak için şişme çadır almaya karar verdik" diye konuştu. Çadırların 30 metrekare ve 10 kişinin rahatlıkla kalabileceği özelikte olacağını vurgulayan İnan, sıfırın altında 25 derece ile en az 65 derece sıcaklığa karşı dirençli ürünler satın alınacağını dile getirdi.


FIRTINALARA DAYANIKLI OLACAK

İnan, çadırlar iş kazasının olduğu maden sahasına ya da afet bölgesine kurulacağından kurtarma çalışmalarının daha verimli gerçekleşmesi ve işi biten madencilerin dinlenmesine imkan tanıyacağına işaret ederek, şunları kaydetti: "Bugüne kadar gittiğimiz bölgelerde işçilerimiz zorlu koşullarda barındı. Bu sorunu aşmak için şişme çadır satın almaya karar verdik. Çadırlardan birisi madencilerin yatması diğeri ise dinlenmeleri için kullanılacak. Şişme çadır fırtına, tipi ve sağanak gibi olumsuz hava şartlarına da dayanacak. Çadırlar sayesinde kurtarma faaliyetleri sırasında önemli efor sarf eden madenciler dinlenebilecek mekana sahip olacak. Ayrıca, olay yerine yakınlık nedeniyle ekiplerin koordinasyonu daha kolay yapılabilecektir."

Çadırların alım ihalesinin 25 Aralık'ta yapılacağı bildirildi.

YER ALTININ KAHRAMANLARI

TTK'da çalışan madenciler, Soma'daki facia gibi maden kazalarında görev almalarının yanı sıra 17 Ağustos, 12 Kasım ve Van depreminde kazma, kürek ve tokmak gibi yer altında kullandıkları basit malzemelerle kurtarma çalışmalarının isimsiz kahramanları oldu. Kömür üretimi süresince yaşadığı büyük maden kazalarındaki acı deneyimleriyle göçük açma, ahşap tahkimat yapımı ve dar kesitte çalışma üstünlüğü gibi becerilere sahip madenciler, 17 Ağustos 1999 depreminin ardından Kocaeli, Sakarya, Yalova, Adapazarı ve Gölcük'teki kurtarma faaliyetlerinde görev alarak, enkazdan 32 kişiyi canlı çıkardı, 447 kişinin de cesedine ulaştı.

#TTK
#madenci
#soma
9 yıl önce