|

Kalabalık alanda maske takılmalı

Hacı adaylarının kutsal topraklarda ibadetlerini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesi için uyarılarda bulunan İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Dr. Abdullah Emre Güner, kalabalık ortamlarda virüslere karşı maske kullanımını önerdi. “Çiğ olarak süt ve hayvansal ürünler tüketilmemeli” diyen Güner, günde en az 14-15 bardak su içilmesi gerektiğini belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/08/2017 Pazar
Güncelleme: 02:37 - 13/08/2017 Pazar
Yeni Şafak
Kalabalık  alanda maske takılmalı
Kalabalık alanda maske takılmalı

Hacı adaylarının kutsal ibadetlerini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesi için uyarılarda bulunan İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Dr. Abdullah Emre Güner, “Kalabalık ortamlarda bulunmak bulaşıcı hastalıklar için başlı başına risk oluşturur. Ayrıca hava sıcaklığının yüksek olması özellikle ileri yaşta kronik hastalığı olan vatandaşlarımız için tehlike oluşturabilir” dedi. Güner, "Her gün en az 2-2.5 lt (12-14 su bardağı) su içilmeli ve kahve çay gibi içecekler yerine meyve suyu gibi içecekler tercih edilmeli” değerlendirmesinde bulundu.

YAĞDAN ŞEKERDEN KAÇINMALI

Güner, “Hac ve umreye gidecek olan vatandaşlarımız için menenjit aşısı mukaddes topraklara giderken yapılması gereken bir aşıdır. Bu aşıyı da 39 ilçemizdeki Hac Umre Merkezlerimizde ücretsiz olarak yapıyoruz” diye konuştu.

Hacı adaylarının oluşabilecek riskleri en aza indirmek için temizlik kurallarına mutlak suretle dikkat etmesi gerektiğini anlatan Güner, tedbirleri şöyle sıraladı: “Kalabalık alanlarda maske kullanılmalı. Çiğ olarak süt ve hayvansal ürünler tüketilmemeli ve çiğ tüketilecek sebze ve meyveler iyice yıkanmalı. Aynı zamanda kültür ve beslenme alışkanlıkları da farklılık gösterdiği için içeriğinde ne olduğu bilinmeyen yiyecek ve içeceklerden uzak durup ambalajlı ürünler tüketilmeye özen gösterilmeli. Her zaman olduğu gibi hac döneminde de yağlı, ağır ve yüksek şeker içeren yiyeceklerden kaçınmalı, kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi lifli gıdalar tercih edilerek sık ama hafif beslenilmeli”

DEVELERDEN UZAK DURUN

Tedbir amaçlı olarak özellikle develer başta olmak üzere hiçbir hayvanla temas edilmemesi gerektiğini söyleyen Güner, “Bulaşıcı hastalıkların etkenleri özellikle ellerimizden göz, ağız gibi yollarla vücudumuza girerler, bu nedenle sabun ve su ile sık sık eller yıkanmalı, su ve sabun olmadığı durumlarda el dezenfektanları kullanılmalı. Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalı” dedi.


Menenjit aşısı atlanamaz

Atatürk Havalimanı’nda sağlık ekiplerinin, menenjit aşısını üvretsiz uyguladığını belirten Güner, “Menenjit aşısı kişi için koruyuculuğu yapıldıktan 15 gün sonra başlıyor bu nedenle hacı adaylarımız ülkeden çıkmadan en az 15 gün önce menenjit aşısını yaptırmaya özen göstermeli. Vatandaşlarımız 14 gün içerisinde ateş ile birlikte öksürük, nefes darlığı gibi hastalık belirtileri olanların mutlaka aile hekimine başvurması gerekir” dedi.

#Abdullah Emre Güner
#Hac
#Sağlık
7 yıl önce