|

Kan bağışçısı Türk'e ABD’de 'Çernobil' kriteri

ABD’de yaşayan İbrahim Yaşasın, kan bağışı yapmak istediği kurumda formu doldurduktan sonra “Türk olduğunuz için kan alamıyoruz” yanıtını aldı. Yaşasın, başta ırkçı bir tutumla karşı karşıya olduğunu düşündü. Ancak görevli ‘Çernobil’ kazasını gerekçe gösterdi. Kurum ise ‘deli dana’ riskine karşı çıkarılan yasalara vurgu yaptı.

Yeni Şafak
07:16 - 31/07/2017 Pazartesi
Güncelleme: 07:22 - 31/07/2017 Pazartesi
Diğer
Arşiv
Arşiv

İbrahim-Yeşim Yaşasın çifti, Green Kart almaya hak kazanarak 5 yıl önce ABD’nin Florida Eyaleti’nde yaşamaya başladı. Türkiye’de düzenli olarak kan bağışında bulunan İbrahim Yaşasın, geçen yıl, West Palm Beach bölgesinde yol kenarında gördüğü ‘One Blood Foundation’ adlı kuruma kan bağışı yapmak istedi. Bağış öncesinde formu dolduran Yaşasın, hiç beklemediği bir yanıtla karşılaştı. Görevli, Yaşasın’a “Kusura bakmayın, Türk olduğunuz için kanınızı almıyoruz” dedi.

‘One Blood Foundation’dan yapılan açıklamada, “

ABD

Federal Sağlık Kanunları’na göre 1980-1996 yılları arasında Türkiye’nin de olduğu Avrupa ülkelerinde en az 5 ay geçiren kişilerin kan bağışını kabul edemiyoruz” denildi. Söz konusu kısıtlamalar bu süre zarfında ülkelerinde olan vatandaşları da doğal olarak kapsıyor. Habertürk'te yer alan habere göre açıklamada ayrıca şu cümleler yer aldı:

“Özellikle İngiltere ve Fransa vatandaşlarını reddettik bir süre. 21 ile 37 yaş aralığında bulunan Avrupa vatandaşlarının kanları Creutzfeldt-Jakob hastalığı (CJD) ve deli dana hastalığının (BSE) taşıyıcısı olma olasılığı yüzünden geri çevriliyor. Özellikle Çernobil patlamasından sonra etkilenenlerin reddedilmesi söz konusu değil. Ama kan bağışı alan kişinin bireysel bir uygulaması olabilir.”


#ABD
#kan bağışı
#çernobil
7 yıl önce