|

Kantinciler isyanda: Biz satmıyoruz çocuklar evden getiriyor

Türkiye Kantin İşletmecileri Federasyonu Başkanı ve İstanbul Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Vahap Osmanoğlu, yeni eğitim öğretim yılına kantinlerin hazır olduğunu açıkladı. Osmanoğlu, kantinlerde bazı yiyecek ve içeceklerin satışını yasaklayan genelge hakkında ise Sağlık Bakanlığı’nı kendilerinden görüş almamakla eleştirdi.

Yeni Şafak
15:45 - 15/09/2017 Cuma
Güncelleme: 15:54 - 15/09/2017 Cuma
IHA
2017/2018 eğitim öğretim yılı 18 Eylül'de başlıyor.
2017/2018 eğitim öğretim yılı 18 Eylül'de başlıyor.
Bir programa katılmak için Yalova’ya gelen Federasyonu Başkanı
Vahap Osmanoğlu
, okullar açılmadan önce dikkat çeken açıklamalar yaptı.
2017/2018 eğitim öğretim yılı
öncesinde okul kantinlerinde hazırlıkların tamamlandığını belirten Osmanoğlu, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerde ülke genelindeki kantinlerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı. Kantinlerin, kantincilerin ve mesleğin standartları var. Ayrıca kantin işletmeciliği yönetmeliklerine eğitim mecburiyetini de getirdik. Kantinlerimiz artık eskisine nazaran çok daha iyi. Bu ana kadar kantinlerden dolayı bir olumsuzluk yaşamadık. Bu eğitim öğretim yılında da yaşamayız" dedi.

"Obeziteye savaş açtık"

Osmanoğlu, tekli eğitime geçen okulların kantinlerinde sulu yemekler de çıkartmaya başladıklarını belirterek, "Kantinlerimizde obeziteye de savaş açmaya başladık. Çocuklarımızın daha sağlıklı beslenmesi için tekli eğitime dönen okullarda yemek çıkartmaya başladık. Tekli eğitime geçen her okulda da sulu yemek çıkartmaya devam edeceğiz" diye konuştu.


"Görüşümüz alınmalıydı"

Sağlık Bakanlığı tarafından çıkartılan ve kantinlerde satılacak olan gazlı içecekler ve diğer maddeleri yeniden düzenleyen genelgeye de işaret eden Vahap Osmanoğlu, "
Sağlık Bakanlığı
kantinlerde satılması yasak ürünlerin genelgesini çıkartırken bizden görüş almadı. Biz bir meslek kuruluşuyuz. Bizim görüşümüzün alınması da gerekliydi. Bu oturulup masa başında alınan bir karardır. Şekere, asitli içeceklere biz de karşıyız. Ama çocuklar bunları çantalarına koyup yine okula getiriyorlar. Devlet madem ki bir politika uygulamış, hepimiz buna uymak zorundayız. Hem kantincileri, hem de öğrencileri kontrol edelim. Biz de son dönemde 200 kalorinin altında ürünler satmaya çalışıyoruz. Bakanlık 200 kalorinin altında olan ürünleri satın diyor. Bu konuda kantincileri yine bilinçlendiriyoruz. Mümkün olduğunca Türk mutfağına göre ya da anında üretim, anında tüketim mantığına göre çocuklarımıza sağlıklı ürünler veriyoruz. Velilerimiz yeter ki çocuklarını kantinlere yönlendirsin" diye konuştu.
  • Obezite Nedir?
  • Obezite, vücutta sağlığı bozacak ölçüde aşırı ve anormal yağ birikmesidir.
  • Obezitenin hesaplanmasında boy ve kilo değeri üzerinden yapılan Vücut Kitle İndeksi (VKİ) – Body Mass Index (BMI) hesaplaması kullanılır: Vücut kitle indeksi, kilogram olarak ağırlığın, metre cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde edilir. Vücut kitle indeksi (beden kitle indeksi) hesaplama değeri 30’un üzerinde olan kişi obez, 40’ın üzeri olan kişi ise morbid obez olarak kabul edilir.
  • Yağ dokusu tüm sistemi etkileyecek şekilde hormonal ve kimyasal maddeler salgılar. Bazı salgılar iştahın açılmasına, doyma sınırının üste çekilmesine ve obezitenin ilerlemesine sebep olur.
  • Aşırı kilo alımı sağlığınızı büyük ölçüde tehdit ederken, aynı zamanda hareketlerinizin kısıtlanmasına ve ciddi hastalıklara yakalanmanıza sebep olabilir.
  • Obezitenin nedenleri nelerdir?
  • Düzensiz ve dengesiz beslenmek, fast-food tarzı yiyecekler tüketmek, spor yapmamak kilo almaya ve bazı hayati organların da yağlanmasına neden olur. Uzun açlık sonrası kontrolsüz yemek yemek, karbonhidrat içerikli yiyecekleri ve şekerli içecekleri çok tüketmek obeziteye neden olan beslenme hatalarından bazılarıdır. Anne ve babanın her ikisi birden kilolu ise çocuklarda obezite görülme ihtimali yüzde 80’dir. Şeker hastalığı, tiroit bezi hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları gibi bazı hormonal nedenler de obeziteye sebep olabilir.
  • Yağlanmanın önüne geçmek için çocukluk çağından başlayarak sağlıklı beslenme düzeni ve hareketli yaşam tarzının benimsenmesi gerekir.
#Vahap Osmanoğlu
#Sağlık Bakanlığı
#okul kantinleri
7 yıl önce