|

Kapılar kapanıyor

Türkiye, Irak’ı parçalamak için harekete geçen Barzani’ye karşı ilk adımı atıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sınır kapılarının giriş çıkışlara kapatılacağını açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/09/2017 Salı
Güncelleme: 02:12 - 26/09/2017 Salı
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Irak referandumuna yönelik sert mesajlar verdi: Yok hükmünde ve gayrimeşru.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Irak referandumuna yönelik sert mesajlar verdi: Yok hükmünde ve gayrimeşru.

İstanbul’da yapılan Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı’na katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak’ta yapılan referanduma yönelik çok sert mesajlar verdi. Bölgesel yönetimin kararının buram buram fırsatçılık kokan bir karar olduğunu belirten Erdoğan, özetle şunları söyledi:

En sıkıntılı zamanlarında kimse onların yanında olmadığı dönemde, kendilerine gerekli desteği vererek, onları ayakta tuttuk. Ancak bizim aynı zamanda Irak’ta Arap, Türkmen kardeşlerimiz var. Ezidiler, Keldaniler, Süryaniler var. Onların da haklarına saygımız var. Kuzey Irak, tüm bu halkların ortak hayat alanıdır. Sadece bir şahsın veya aşiretinin hayat alanı değildir. Bunun böyle bilinmesi lazım.

YOK HÜKMÜNDE VE GAYRİMEŞRU

Kimse bizden sınırlarımızın hemen yanı başında yeni bir kriz ve çatışma alanı oluşmasına göz yummamızı bekleyemez. Bu konudaki tavrımız açıktır. Buna rağmen yapılan ve Irak’taki cari hukuka da uygun olmayan referandumu sonucuna bakmaksızın yok hükmünde kabul ediyoruz ve gayrimeşrudur diyoruz. Irak’ın toprak bütünlüğü ve toplumsal birliği doğrultusunda çalışmayı sürdüreceğiz. Bugün referandum yapıyorlar. Bir defa Irak’ın federal yapısı bunların yapmış olduğu referandumu kabul etmiyor. Anayasa Mahkemesi gerekli kararını zaten verdi.

TSK SİLOPİ’DE BOŞUNA ADIM ATMADI

Şu anda siyasi, ekonomik, ticari, güvenlik noktasında bütün adımları atıyoruz, atacağız. Silopi’de, boşuna şu anda Silahlı Kuvvetler orada gerekli adımları atmadı. Taviz yok. Şu anda İran, aynı durumda. Aynı zamanda Hava Kuvvetlerimiz şu anda aynı durumda ve sınırlarda sadece Irak tarafına geçişe müsaade var, bu hafta içerisinde diğer tedbirleri de hemen açıklayacağız ve o adımlar da atılacak. Artık giriş-çıkış, bunlar da kapatılacak. Farklı tedbirlerimiz var, ayrı.

VANAYI KAPATINCA O İŞ DE BİTTİ

Onları da ayrıca devreye sokacağız ve bütün bunlarla birlikte bundan sonra Kuzey Irak Yerel Yönetimi, bakalım petrolünü hangi kanallarla nereye akıtacak veya nereye satacak? Vana bizde. Vanayı kapattığımız anda o iş de bitti. Devlet yöneten bütün bunları A’dan Z’ye düşünmek durumunda. Hep söyledik ya bizler duygusal kararlar almadık. On düşündük, bir adım attık ve bunları da uluslararası diplomasiyi işleterek yaptık.

NETANYAHU’YA VAZGEÇSİN MESAJI

Bakın İsrail’den başka şu anda Kuzey Irak Yerel Yönetimi’nin aldığı kararı destekleyen bir başka ülke yok. Sadece İsrail. ABD’de katıldığım toplantıda, ‘Sayın Netanyahu’ya söyleyin; ‘Türkiye ile ilişkilerimiz iyi olmuyor filan’ diyor. Nasıl olsun? Şu anda Kuzey Irak Yerel Yönetimi’ni ondan başka tanıyan yok. Biz ise şu anda Kuzey Irak Yerel Yönetimi ile çok farklı bir konumdayız, Netanyahu ise farklı bir noktada. Bir ülke, sadece kendisi. Söyleyin, bundan vazgeçsin’ dedim.

  • Bir gece ansızın gelebiliriz
  • Kuzey Irak Yerel Yönetimi’nin bu adımdan geri adım atmasının şart olduğunu, bunun olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Biz adımlarımızı kararlı bir şekilde atmaya devam edeceğiz. Federal devlet, zaten kesinlikle kabul etmiyor. Meclis, aynı şekilde kabul etmiyor. Tabii aynı şekilde Suriye’de de bir veya birden fazla terör devleti kurulmasına izin vermeyeceğiz. Öyle Kuzey Suriye’de PYD, YPG, oralarda devlet kuracaklarmış... Bunların hepsi onlar için kuru bir rüya. Başkaları için sadece stratejik birer hamleden ibaret olan bu gelişmeler bizim için, devletimizin ve milletimizin beka meselesidir. Biz burada böyle bir yapılanmaya asla müsaade etmeyiz. Dedim ya bir gece ansızın gelebiliriz. Bunu Fırat Kalkanı Harekatı’nda yaptık. Irak ve Suriye konusunda ülkemiz için tehdit oluşturan konularda gerektiğinde kullanmaktan çekinmeyeceğimiz tüm opsiyonlar, seçenekler önümüzdedir, masa üstündedir. Gerektiğinde Irak’ta da bu tür adımları atmaktan geri durmayacağız” dedi.
Ankara kriterlerini uygularız

AB’nin tavrını da eleştiren Erdoğan, “Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği sürecinde, samimiyetle ve süratle hayata geçirdiği düzenlemeler, belki bizi tam üye yapmaya yetmedi ama demokratik standartlarımızı bir hayli yükseltti. Bunun için Avrupa Birliği ikircikli bir tutum içine girdiğinde, biz çıktık, ‘Kopenhag kriterlerinin adını gerekirse Ankara kriterleri yapar yine de yolumuza devam ederiz’ dedik. Şu anda gidiş oraya. Bunlar hala oyalama yaptıkları sürece vakit yaklaşıyor. Başka çare yok. İşte bakın Almanya seçimleri bir derstir. Artık insanlar her şeyi çok açık ve net görüyor. Ama şunu herkes bilsin ki AB ile Türkiye arasında artık bir tiyatro oyununa dönen bu mücadelede, havlu atan taraf biz olmayacağız” dedi.

  • Budist terörü var
  • Arakanlı Müslümanlara yönelik zulme karşı yeterli mücadele verilmemesini “Arakan’a Allah aşkına böyle mi sahip çıkılır?” sözleriyle eleştiren Erdoğan, “Kimsenin sesi çıkmıyor. Burada çok açıkça bir soykırım var. Dünyaya ‘İslami terör’ diye konuşanlar, ‘Hristiyani terör’ diyorlar mı, ‘Yahudi terörü’ diyorlar mı, ‘Budist terörü’ diyorlar mı? Budistleri böyle iyiniyet elçisi gibi hep gösterirler. Şu anda tamamen Myanmar’da ‘Budist terörü’ var. Şu anda Erdoğan’a yüklenecekler, varsın yüklensinler. Öyle yogayla mogayla bilmem neyle filan bu işi geçiştiremezsiniz, ortada bir vakıa var. Bunu tüm insanlığın bilmesi lazım. Eğer bildiğimizi, bilmeyenlere anlatmazsak dünyada daha çok on binler, yüz binler gider. Biz buna fırsat veremeyiz” dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Kuzey Irak
#Barzani
7 yıl önce