|

Karabük'teki yangın büyüyor

İha
00:00 - 1/08/2007 Çarşamba
Güncelleme: 21:01 - 1/08/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Karabük'teki yangın büyüyor
Karabük'teki yangın büyüyor

Karabük il merkezine bağlı Bolkuş köyü yakınlarındaki ormanlık alanda yıldırım düşmesi sonucu çıkan orman yangını, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede 200 hektarlık alana yayıldı. Alevlerin tehdit ettiği Bolkuş köyünün Yalnızca Mahallesi'ndeki 15 ev boşaltıldı. Karabük Valisi Can Direkçi de bölgeye gelerek çalışmaları yerinde inceledi.

Karabük Orman İşletme Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre, saat 17. 00 sıralarında yıldırım düşmesi sonucu çam ağaçlarıyla kaplı Bolkuş köyü Yalnızca Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda yangın çıktı. Yangına ilk olarak Karabük Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı ekipler ve itfaiye ekipleri müdahale etti. Alevlerin rüzgarın etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayılması üzerine Karabük'te bulunan yangın söndürme helikopteri de çalışmalara destek verdi. Arazinin sarp ve kayalık olmasınedeniyle ekipler yangına müdahale etmekte güçlük çekti. Köylülerin de katıldığı söndürme çalışmalarında, Karabük Belediyesi'ne ait su tankerleri su takviyesi yaptı, dozerler ise yol açma çalışmasına katıldı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen yangının kontrol altına alınamaması üzerine Kastamonu, Bolu, Çankırı, Zonguldak ve Bartın'dan yardım istendi. Ankara'dan da yangın söndürme uçağı ile yangın söndürme helikopteri istendi. Yangının Bolkuş köyü yönüne doğru ilerlemesi üzerine de Karabük Valiliği'nde krizmerkezi oluşturuldu. Yangın söndürme çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürülüyor.

Karabük Valisi Can Direkçi de bölgeye gelerek çalışmaları yerinde inceledi. Örtü yangının rüzgarın etkisiyle tepe yangınına dönüştüğünü belirten Karabük Valisi Can Direkçi, çevre illerden takviye ekiplerin istendiğini kaydetti. Vali Direkçi, "Yangının yıldırım düşmesi sonucu çıktığını tahmin ediyoruz. Bütün ekipleri bu bölgeye sevk ettik. Ayrıca çevre illerden takviye ekip ve Orman Genel Müdürlüğü'nden takviye bir helikopter daha istedik. Şuanda bir helikopterimiz söndürme çalışmalarına devam ediyor.

Yangını söndürmeye çalışıyoruz ama rüzgarın da etkisiyle yangın tepe yangına dönüştü. Bu arada yangının çıktığı bölgenin yakınında bulunan Yanlızca Mahallesi'ndeki evleri boşalttık" diye konuştu.

Diğer yandan, Karabük'ün Safranbolu ilçesine bağlı Aşağıdana köyü yakınlarındaki alanda da yıldırım düşmesi sonucu 3 ayrı noktada yangın çıktığı, ancak yapılan müdahale ile bu yangınların büyümeden kısa sürede kontrol altına alındığı bildirildi


17 yıl önce