|

Karakolda teknoloji var

Türk bilim adamları, karakol baskınları ya da savaş durumunda kesilen elektrik sistemine çözüm buldu. Gebze Teknik Üniversitesi’nde geliştirilen sistemle, elektrik kesilse dahi 10 günlük acil enerji ihtiyacı karşılanabiliyor.

Yeni Şafak ve
08:36 - 3/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 09:40 - 3/12/2014 Çarşamba
Yeni Şafak

Karakol baskını ya da savaş halinde kesilen elektrik sistemlerine Türk uzmanlar çözüm buldu. Askeri savunma açısından elektrik kesintisinin ciddi bir sorun olduğunu anlatan Nano Teknoloji Araştırma Merkezi Koordinatörü Dr. Ali Murat Soydan, geliştirilen taşınabilir Katı Oksit Yakıt Hücresi Sistemi adı verilen taşınabilir güç ünitesiyle, elektrik kesintilerine çözüm bulduklarını söyledi. 


5 YIL İÇİNDE YAYGINLAŞACAK

Soydan, özellikle tank gibi, ısı ve ses izinin önemli olduğu askeri cihazlarda ve askeri karakollarda kullanılabilecek sistemlerin prototiplerinin, Kale Grubu ile birlikte üretildiğini belirtti. Askeri karakollara jeneratör yerine kurulan bu sistem, ani baskında elektrik hattı kesilse dahil 10 günlük temel elektrik ihtiyacını karşılıyor. Isı ve ses izi olmayan sistemin, güdümlü sistemlerle tespiti de mümkün olmuyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteğiyle Gebze Teknik Üniversitesi’nde yürütülen projenin altı ay önce tamamlandığını anlatan Soydan, “Üretilen bu sistemin önümüzdeki 5 yıl içerisinde öncelikli olarak askeri teknolojilerde yaygınlaşması bekleniyor” dedi.


SERİ ÜRETİME GEÇİLEBİLİR

Türkiye’de yalnızca Gebze Teknik Üniversitesi’nde üretilen sistem, elektrikli araçlardaki bataryaların bir üst modeli olarak nitelendirilirken, yurt dışında geleceğin sistemi olarak görülüyor.  


İlk olarak NASA kullandı

Seri üretime geçildiği taktirde ürünün maliyetinin düşeceğini aktaran Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Ata, “Daha düşük maliyetlere sahip olsalardı her yerde göreceğiniz sistem yakıt hüc- releri olurdu. Bu teknoloji ilk olarak NASA’nın uzay programlarında kullanılmaya başlandı. Fiyatları düştükçe sivil ve askeri kullanım oranı hızla artacak” dedi. 

#ali ata
#Ali Murat Soydan
#nasa
#Kale Grubu
#Gebze Teknik Üniversitesi
#karakol
9 yıl önce