|

Karar kesin bu iş bitti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YSK’nın 16 Nisan referandumuyla ilgili kararının kesin olduğunu belirterek, “Bu iş bitti. Halkım yüzde 52 ile ‘Evet’ kararı vermiştir” dedi. Erdoğan, Anayasa Mahkemesi ile AİHM’in iptal başvurusunu görüşmeye yetkili olmadığını hatırlattı.

Yeni Şafak
04:00 - 21/04/2017 Cuma
Güncelleme: 04:36 - 21/04/2017 Cuma
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YSK’nın 16 Nisan kararının kesin olduğunu belirterek “Bu iş bitti” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, A News televizyonunda soruları cevapladı. 16 Nisan’da halk tarafından onaylanan Cumhurbaşkanlığı sistemi ve CHP’nin sonuçları gölgeleme çabalarına değinen Erdoğan özetle şunları kaydetti:

YSK KARARI KESİN, AYM'NİN YETKİSİ YOK

Kemal Kılıçdaroğlu öncelikle nerede Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) gidilir, nerede Anayasa Mahkemesine gidilir, nerede AİHM'e gidilir bunu bilmesi gerekir. YSK bir defa seçimlerde nihai kararı veren mercidir. Bu Anayasa Mahkemesinin yetki alanı içinde değil. AİHM kesinlikle zaten ilgi alanı içinde değil. Bu, Türkiye’nin kendi iç meselesidir, kendi yasal düzenlemeleri içinde bu yapılır ve adım da buna göre atılır. Dolayısıyla oralardan alınacak cevap, YSK’dan aldığı cevap dışında bir cevap olmayacaktır.

BOŞUNA UĞRAŞMA BU İŞİ GÖTÜREMİYORSUN

Yüzde 86 katılım olan bir seçimi, referandumu şaibeli hale düşürme gayretinden başka bir şey değildir. Buna hakkın yok. Ortada bir gerçek var artık ya, boşuna uğraşma. Sen bu işi götüremiyorsun, anlatamıyorsun. Milli iradenin üstünde bir irade olmaz. Bu iş bitmiştir.

AGİT’E NASIL GÜVENİRİM

(AGİT’in gönderdiği heyette bulunan teröristlerle bağlantlarını ortaya koyan fotoğraflar göstererek) AGİT üyesi olarak buraya gelen kişinin tarafsız ve bağımsız olması lazım. Bakın burada PKK terör örgütünün paçavrasının arkasında çekilmiş resimler. Şimdi bu insanlar benim ülkeme geldiği zaman AGİT’in adil davrandığına inanabilir miyim? Şimdi biz bu belgeleri ortaya koyduktan sonra AGİT kendini neye göre savunacak?

GİDİP ÜYE OLACAĞIM

(AK Parti’ye ne zaman üye olacaksınız sorusu üzerine) YSK’nın kesin neticeleri açıklayıp, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, kurucusu olduğum partiye gidip, üye olmayı düşünüyorum. Olağanüstü kongreyle ilgili ise bu konu tabii ki şu anda partimizin yetkili kurullarının vereceği bir karardır.

DONALD TRUMP'LA GÖRÜŞME

(ABD Başkanı Trump ile görüşme) Tarih şu anda belirlendi. Zannediyorum 15-16 Mayıs’ta Çin’e gideceğim. Çin’den oraya geçeceğim. Herhalde 16-17 Mayıs olacak (Trump’la) görüşme tarihimiz. Yani Çin’den 15’inde ayrılıp, direkt Amerika. Temennim odur ki ABD’deki bu görüşmede, bu noktadaki umutlarımız perçinlenir. Ondan sonra ardından NATO zirvesinde, Brüksel’de tekrar bir araya geleceğiz. Orada da görüşeceğiz.

AVRUPA BİRLİĞİ'Nİ HALKA SORARIZ

(Türkiye AB ilişkileri) Dürüst davranacaklar, bize verdikleri sözleri yerine getireceklerse getirsinler. Ha getirmeyeceklerse biz de kalkar kendimiz kamuoyu araştırmamızı yaparız, ona göre adımımızı da atarız.

TERÖRİSTLERE ACIMA OLMAYACAK

Son 1 yıl gibi bir süreç içinde Güneydoğu’da teröre karşı çok ciddi operasyonel mücadele başladı. 20 ay içinde yaklaşık 11 bine yakın teröristin öldürüldü. Bu konuda kararlıyız asla acıma diye bir şey olamaz.


Faturayı çocuklara ödetmeyin

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ne katılan çocukları kabulünde konuştu. Erdoğan, heyecanlı ve coşkulu olduğunu, bugün kendisini daha genç hissettiğini söyledi. Erdoğan, salondaki çocuklara “Siz, adeta bana gençlik iksiri aşılıyorsunuz” şeklinde seslenerek, dünyada başka örneği olmayan bu milli bayramı, uluslararası düzeyde bir şenliğe dönüştüren bu tarz etkinliklerde emeği olan herkese şükranlarını iletti.

NAZIM HİKMET’TEN ŞİİR

Suriye ve Irak’ta savaşın, Somali başta olmak üzere Afrika’nın çeşitli yerlerinde açlığın pençesine düşen tüm çocuklara selam gönderen Erdoğan, kalplerinin ve dualarının onlarla olduğunu söyledi. Erdoğan, Nazım Hikmet’in “Kız Çocuğu” ismindeki şiirinin “Benim sizden kendim için hiçbir şey istediğim yoktur. Şeker bile yiyemez ki kaat gibi yanan çocuk. Çalıyorum kapınızı teyze, amca, bir imza ver. Çocuklar öldürülmesin şeker de yiyebilsinler” dizelerini okudu.


FATURAYI ONLAR ÖDEMESİN

Çocukların öldürülmemesi temennisinde bulunan Erdoğan, “Büyüklerin yol açtığı savaşların faturası çocuklara kesilmesin. Büyüklerin vurdumduymazlığının bedelini minik bedenler ödemesin. Binlerce çocuk Suriye’de kimyasal silahlarla öldürüldü. Konvansiyonel silahlarla öldürüldü. İşte ‘artık bu tür ölümler olmasın’ diyoruz. Biz Türkiye olarak bu haksızlığa isyan ediyoruz. Hem içeride hem dışarıda ciddi çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK

Suriye ve Irak’tan gelen ve büyük bir bölümü de çocuk olan 3 milyon mülteciye kucak açtıklarını belirten Erdoğan, “Dünyada bunun başka bir örneği yok. Onların tüm bakımlarını üstlendik, onların eğitimiyle ilgileniyoruz. Sağlık noktasındaki bütün sıkıntılarını gideriyoruz. Şu ana kadar 6 yılda 25 milyar dolar bunun için yatırım yaptık” diye konuştu. Yardımlarının süreceğininin altını çizen Erdoğan, “Çünkü bizim değerler silsilemiz içinde biliyoruz ki veren el, alan elden hayırlıdır” ifadesini kullandı.

ÇÜNKÜ BİZ DERTLİYİZ

Şairin “Çocuk öldü mü güneş simsiyah görünür gözümüze” dediğine dikkati çeken Erdoğan, çeşitli kamu ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla pek çok ülkede çocuklara yönelik yardım, eğitim ve sağlık faaliyetleri yürüttüklerini söyledi. Erdoğan, “İnsanın, hele çocuğun olduğu yerde başka bir ölçü aramayız. Dünyadaki tüm donörler arasında bu konuda Türkiye, ABD’den sonra ikinci sırada. Biz mazlum ve mağdurların yanında yer almaya devam edeceğiz” dedi.

15 Temmuz şarkısı

Törende, ev sahibi Türkiye’nin Karadeniz yöresine ait halk oyunlarının yanı sıra Azerbaycan, Seyşeller ve Moldova’dan gelen çocuklar da kendi ülkelerine ait dans gösterisi sergiledi. TRT Ankara Çoksesli Çocuk Korosu tarafından, klip görüntülerinin de yer aldığı “15 Temmuz” şarkısı seslendirildi, bu sırada salonda bulunan herkes ellerinde Türk bayraklarıyla şarkıya eşlik etti.

#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#AB
#Donald Trump
#Kemal Kılıçdaroğlu
7 yıl önce