|

Karlov, Türkiye’nin kalbinde yaşayacak

Uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un naaşı Esenboğa’da devlet töreniyle Moskova’ya uğurlandı. Törene Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da katıldı. Başbakan Yardımcısı Türkeş, “Büyükelçi Karlov Türkiye-Rusya dostluğunun ebedi sembolü olmuştur. Karlov, Türkiye’nin kalbinde olacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 03:10 - 21/12/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un naaşı Esenboğa Havalimanında düzenlenen devlet töreniyle Moskova'ya uğurlandı. Dün saat 16.30'da düzenlenen törene, hükümeti temsilen Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldı. Büyükelçi Karlov'un eşi Marina Karlova da törene katıldı. Protokol konuşmalarının ardından Fener Rum Patrikhanesinden bir din görevlisinin katılımıyla Karlov'un tabutu başında dua edildi. Karlov'un ailesi de cenazeyle Moskova'ya gitti.



ZOR BİR GÖREV İÇİN TOPLANDIK


Törene katılan Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş yaptığı konuşmada, çok zor bir görev için toplandıklarını belirterek, değerli bir dostlarını yitirdiklerini ve acılarının büyük olduğunu ifade etti. Büyükelçi Karlov'un, Türkiye'ye ayak bastığı andan itibaren ülkeler arasındaki dostluğu güçlendirmek için çalıştığını vurgulayan Türkeş, Karlov'un ilişkileri her alanda daha ileri seviyelere taşıma arayışı içinde olduğunu belirtti.







DOSTLUĞUN SEMBOLÜ OLDU


Türkeş, Korlov'un, Rusya'nın yetiştirip Türkiye'ye emanet ettiği yetenekli bir diplomat, değerli bir insan, profesyonelliğiyle herkesin takdirini kazanan bir kişi olduğunu vurguladı. Türkeş, şunları kaydetti: “Buradan şunu ilan ediyorum, bu saldırıyı yapan ya da yaptıranlar Büyükelçi Karlov'u öldürmediler aksine tarihe kazıdılar. Büyükelçi Andrey Karlov artık Türkiye-Rusya dostluğunun ebedi sembolü olmuştur. Büyükelçi Karlov'un bir parçası artık ebediyen Türkiye'nin kalbinde olacaktır. Türkiye ve Rusya'yı karşı karşıya getirmek isteyenler, Büyükelçi Karlov'a yenilmeye mahkumdurlar. Bu teröristlerin, bu provokatörlerin amaçlarına ulaşmalarına izin vermeyeceğiz. Acımız ne kadar büyükse kararlılığımız da o kadar güçlüdür.”



BÜYÜKELÇİ İÇİN TAZİYE DEFTERİ


Bayrakların yarıya indirildiği Rusya'nın Ankara Büyükelçiliğinde dün gün boyu taziyeler kabul edildi. Elçiliğin girişindeki panoda, Büyükelçi Karlov'un saldırıya uğradığı 'Kaliningrad'dan Kamçatka'ya Rusya' sergisinin afişinin bulması dikkat çekti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov için Facebook üzerinden sanal bir taziye defteri açtı.







O sokağa adı verildi


Cinayete kurban giden Andrey Karlov'un adı hem sokağa hem de sergi salonuna verilecek. Ankara'da Rus Büyükelçiliği'nin olduğu sokak bundan böyle 'Andrey Karlov Sokağı' olarak anılacak. Ayrıca, suikastın yapıldığı Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki sergi salonuna da Andrey Karlov'un adı verilecek. Öte yandan Türkiye'de açılan ilk Rus Büyükelçiliği olan ve şimdilerde Ankara Türk-Rus Dostluk Evi olarak hizmet veren binanın önüne maktul elçi Karlov'un anısına çiçekler bırakıldı.



Rusya'da Çavuşoğlu karşıladı


Devlet töreniyle Moskova'ya uğurlanan Karlov'un naaşını taşıyan uçağı Vnukovo Havalimanı'nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov karşıladı. Çavuşoğlu, burada Karlov'un eşi ve annesine taziyelerini iletti.



İki ülke daha da yakınlaşır


Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a yönelik saldırıyı değerlendiren uzmanlar, olayın bireysel bir saldırıdan fazlası olduğuna dikkati çekti. Uzmanlar, saldırının, iyileşen ve yeniden ivme kazanan Türkiye-Rusya ilişkilerinin bozulmasını amaçlayan bir provokasyon olduğunda hemfikir. Saldırı sonrası her iki tarafın soğukkanlı ve rasyonel davrandığını söyleyen Atılım Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, “Her iki taraf da bu saldırının ne tür bir saikle yapılmış olduğunu biliyor. Bu nedenle olayın Türkiye ve Rusya'yı daha çok yakınlaştıracağını düşünüyorum” dedi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bililmler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamer Kasım ise , Türkiye ve Rusya'nın ilişkileri normalleştirme adına önemli adımlar attığı bir dönemde bulunduğuna vurgu yaparak, “Saldırı ilişkileri güçlendirecek” dedi.





#Andrey Karlov
7 yıl önce