|

Kavgacı danışmanlar Meclis’ten atılacak

Meclis Başkanlığı, Anayasa Komisyonu’ndaki kavgaya karışan ve milletvekillerini tekme ve yumruklarla darp eden HDP milletvekillerinin danışmanları için işlem başlattı. Milletvekillerine saldırdığı belirlenenlerin sözleşmeleri feshedilecek. İlk tespitlere göre 5-6 danışman hakkında yargı süreci başlatılması bekleniyor.

Yeni Şafak ve
03:00 - 30/04/2016 Cumartesi
Güncelleme: 01:22 - 30/04/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Meclis Başkanlığı, TBMM Anayasa Komisyonu'nu savaş alanına çeviren HDP'li milletvekillerinin danışmanları hakkında jet işlem başlattı. İncelenen görüntüler sonucu, bazı milletvekillerine saldıran danışmanların sözleşmelerinin feshedilerek Meclis'ten atılacağı belirtildi. İdari ceza ve sözleşme feshinin yanı sıra, olayın yargıya da taşınacağı kaydediliyor. Komisyon toplantısı sırasında HDP'li milletvekilleri, danışmanların dışarı çıkartılmaması için yoğun çaba sarf etmişti. Tartışma öncesi sergilenen çaba, “kavga için hazırlık yapıldığı” değerlendirmesini beraberinde getirdi.



KAVGAYA HAZIRLIKLI GELMİŞLER


Meclis görevlilerinin, içeri giremeyeceklerini belirtmelerine karşın, “İçeride karar henüz verilmedi. Bizi almamazlık yapamazsınız” diyerek sorun çıkaran bazı danışmanların da, kavganın büyümesinde etkili oldukları belirtiliyor. Araştırmanın ikinci boyutunu ise, kavgaya müdahil olan danışmanlar oluşturuyor. Meclis Başkanlığı, görüntülerin incelendiğini, olaylara karışarak milletvekillerine yumruk veya tekme atan, darpta bulunanlarla ilgili gerekli işlemlerin yapılacağını bildirdi. Vekilleri darp ettiği belirlenen danışmanların sözleşmeleri feshedilecek. İdari cezanın yanı sıra, hukuki cezaların verilmesi için yargı süreci de başlatılacak. 5-6 danışman hakkında ayrıca işlem yapılacağı ifade ediliyor.



KCK BAĞLANTILARI ARAŞTIRILIYOR


Kavgaya karışan danışmanların, PKK ile bağlantıları da inceleniyor. Daha önce bazı HDP'li vekillerin danışmanlarının KCK bağlantısı olduğu öne sürülmüştü. Meclis Başkanlığı iddialar üzerine inceleme yapmış ve bazı kişilerin ilişiği kesilmişti. Komisyonun pazartesi günü yapacağı toplantıya ise hiçbir danışman alınmayacak. Komisyon üyeleri ve milletvekilleri dışında salona girişe izin verilmeyeceği ifade ediliyor. Bu çerçevede, isim listesi emniyet görevlilerinin elinde bulunacak ve listede yer alanlar dışındakiler salona yaklaştırılmayacak. Milletvekillerinin verdiği isimler de, sadece vekili çağırdığında işini görmek üzere salonun kapısına gelebilecek.



Tek tek tespit edilecek


Meclis Başkanlığı, toplantıdaki güvenlik sorunuyla ilgili çalışmasını çok boyutlu olarak yapıyor. Bu kapsamda, görüntülerden toplantıya katılan danışmanların kimler olduğu tek tek tespit edildi. Komisyonda danışmanların dışarı çıkartılması kararı verilmesine rağmen içeride durmakta ısrar edenler ve dışarı çıktıktan sonra tekrar içeri girenler belirleniyor. Bu danışmanlar için “toplantı düzenini bozmak”tan işlem yapılacak.



Sosyal medyada paylaşıma idari işlem


TBMM Genel Sekterliği, olaylara müdahil olan ve komisyonda yaşananlara ilişkin sosyal medyada siyasi mesajlar paylaşan bazı milletvekili danışmanları ile ilgili idari inceleme başlattı. Genel Sekreterlik, milletvekili yardımcı personelinin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile Başkanlık Divanınca kabul edilen milletvekili yardımcı personelinin istihdamına ilişkin usul ve esaslara aykırı olduğu ve hiçbir şekilde kabul edilmeyeceği belirtildi.



#Meclis Başkanlığı
#Yeni anayasa
#HDP
8 yıl önce