|

Kavisin sebebi ‘su kuşu oteli’

İstanbul ile İzmir arasını 3,5 saate indirecek otoyolun en önemli ayağını oluşturan Osmangazi Köprüsü’nün inşaatını Hersek Lagünü etkiledi. Köprü ayağında bulunan lagünde yaşayan ‘su kuşları’nın dengesi gözetilerek köprüye kavis verildi.

Yeni Şafak ve
03:00 - 4/05/2016 mercredi
Güncelleme: 01:18 - 4/05/2016 mercredi
Yeni Şafak

İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osman Gazi Köprüsü'ne kavis verdiren ve 113 göçmen kuş türüne konaklama imkanı sunduğu için “kuş oteli” olarak bilinen Hersek Lagünü, yılın her döneminde tursitlerden ilgi görüyor. “Kuş oteli” olarak adlandırılan ve yüzey alanı yaklaşık 152 hektar olan Hersek Lagünü'nün ilk projede düz olduğunu belirten Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, “Bu düşünce, bölgenin korunması amaçlı çok doğru bir hareketti” dedi.



HASSASİYET TAKDİRE ŞAYAN


Köprünün sulak alan üzerinden geçeceğinin belirlenmesinin ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın çok hassas hareket ettiğini ve proje değişikliğine gidildiğini aktaran Oral, “Sonuçta bu proje ve köprüdeki kavis ortaya çıktı. Bakanlıklarımıza bu hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. İleride bunun değeri daha da iyi anlaşılacak. Böyle büyük bir projede böyle bir hassasiyet takdire şayan” ifadelerini kullandı. Metrekareye düşen kuş sayısının diğer kuş cennetlerine göre yüksek olduğunu ifade eden Oral, “Geçen sene binin üzerinde flamingonun buraya geldiğini bu yıl da yavrulama yaptıklarını belirtti.



Kuşların konaklama yeri




Hersek Lagünü'nün kuşların göçleri sırasında dinlenmek için kullandığı bir yer olduğuna dikkati çeken Metin Oral, “Kuşlarımız burayı adeta bir otel olarak kullanıyor. Bir hafta, 10 gün, 15 gün veya 1 ay neyse, yiyorlar, içiyorlar, konaklıyorlar. O yüzden 'kuş oteli' deniliyor buraya” dedi.




#Osmangazi Köprüsü
#İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi
#Hersek Lagünü
il y a 8 ans