|

Kayıp 4 böceğe yeni soruşturma

FETÖ tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde çalışma ofislerine yerleştirilen böceklerle ilgili “nitelikli zimmet” ve “konut dokunulmazlığının ihlali” suçlarından yeni bir soruşturma başlatıldı. Savcılık, örtülü ödenekten alınan ve halen bulunamayan 4 böceğin akıbetini de soruşturuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/11/2016 Salı
Güncelleme: 22:29 - 21/11/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde çalışma ofislerine yerleştirilen böceklerle ilgili “nitelikli zimmet” ve “konut dokunulmazlığının ihlali” suçlarından yeni bir soruşturma başlatıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında, örtülü ödenek kullanılarak satın alınan ve hiçbir envantere kayıt edilmeyen 6 adet dinleme cihazının kimler tarafından ve hangi amaçla alındığı tespit edilecek. Söz konusu böceklerden 2'si Erdoğan'ın çalışma ofislerinde ele geçirilirken, bulunamayan 4 böceği de soruşturacak.



İLK DAVA 2014'TE


Başsavcılık, Erdoğan'ın Çankaya'daki Resmi Konutu ile Keçiören ikametindeki çalışma ofislerinde ele geçirilen dinleme cihazlarıyla ilgili 2014 yılında 13 şüpheli hakkında, “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal casusluk amacıyla temin etme, haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek” suçlarından dava açtı.



CASUSLUK VAR


Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi, hala firari olan Serhat Demir, Ali Özdoğan ve Enes Çiğci'nin dosyasını ayırırken, Romanya'da yakalanarak Türkiye'ye iade edilen Sedat Zavar ve İlker Usta'yı “Haberleşmenin gizliliğini ihlal” ve “Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme” suçlarından 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Ankara Başsavcılığı, söz konusu yargılama devam ederken şüpheliler hakkında, “Silahlı terör örgütüne üye olma, silahlı terör örgütü faaliyetini düzenleyerek yönetmek ve siyasal-askeri casusluk yapmak” suçlarından Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine yeni dava açtı. Bu sırada Yargıtay 16. Ceza Dairesi de ilk böcek davasına ilişkin temyiz incelemesini tamamladı. Yargıtay, ilk davada sanıkların “Siyasal ve askeri casusluk” suçu yönünden ceza verilmediğine dikkat çekerek, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davanın ilk dava ile birleştirilmesine karar verdi. Kararda ayrıca, Erdoğan'ın çalışma ofislerine konulan dinleme cihazlarını satın alan kamu görevlilerinin tespit edilmesi de istendi.



6 BÖCEK ÖRTÜLÜ ÖDENEKTEN ALINDI


Kararın devamında ise şöyle denildi: “Somut olayda, örtülü ödenek kullanılarak yurtdışından satın alınan, dairede hiçbir envantere kayıt edilmeyen, fatura ve ödeme dekontları imha edilen 6 adet dinleme cihazından 2 adedinin yasal olmayan amaçla kullanılması, 4 adedinin ise kayıp olduğuna ilişkin tutanak düzenlenerek, kendilerine tevdi amacı dışında tasarruf edildiğine ilişkin deliller değerlendirilip, yasal olarak sorumlu olanlar belirlendikten sonra zamanaşımı müddetince zincirlemeli biçimde nitelikli zimmet suçundan dava açılması gerekir.”



KONUTA İZİNSİZ GİRİLDİ


“Bir kimsenin konutuna veya eklentilerine rızasına aykırı olarak girmek veya rızasına aykırı olarak çıkmamak halinde, konut dokunulmazlığı ihlal suçu oluşacaktır. Konuta giren, görevin sağladığı nüfuzu kötüye kullanan kamu görevlisi ise gerçekleşen nitelikli hal dolasıyla suç res'en soruşturulacaktır. Bu nedenlerle sorumlular hakkında konut dokunulmazlığını ihlal suçundan kamu davası açılması olanaklı görülmüştür.” Yargıtay'ın yaptığı söz konusu iki önemli tespit üzerine, kayıp olan dinleme cihazları ve Erdoğan'ın konutuna izinsiz girilmesi nedeniyle şüpheliler hakkında “Nitelikli zimmet” ve “Konut dokunulmazlığının ihlali” suçlarından yeni bir soruşturma başlatıldı.



Altıparmak şüpheli




Ankara Savcısı Serdar Coşkun'un yürüttüğü soruşturma kapsamında, kayıtlara “kayıp” olarak geçen dinleme cihazlarının eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak döneminde alındığı anlaşıldı. Bu nedenle Altıparmak'ın yanı sıra böcekleri yerleştirmek için arama/tarama faaliyetine katılan Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığı Güvenlik Sistemleri eski Büro Amiri Serhat Demir ile Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski personelleri Sedat Zavar, İlker Usta ve Enes Çiğci'nin de aralarında bulunduğu emniyet mensuplarının dosyanın şüphelisi olduğu öğrenildi. Soruşturma sonunda yeni bir davanın açılması durumunda, FETÖ'nün Erdoğan'ın çalışma ofislerine yerleştirdiği casusluk faaliyetiyle ilgili dava sayısı 3'e çıkacak.




#FETÖ
#Serhat Demir
#Ali Özdoğan
#Enes Çiğci
7 yıl önce