|

Kazanım testleri dersi sevdirdi

Öğrencilerin derslerine yardımcı olmak için başlatılan 'Kazanım Kavrama Testleri', geçen yıldan bu yana 50 milyon kez indirildi. Yapılan ankette, öğrencilerin yüzde 89’u bu testlerden memnun olduğunu dile getirirken, yüzde 98’i testlerin fırsat eşitliği sağladığını ve dersi sevdirdiğini söyledi. Kazanım testleri paralel yayınlara da darbe vurdu.

Yeni Şafak ve
03:00 - 1/05/2016 Pazar
Güncelleme: 00:46 - 1/05/2016 Pazar
Yeni Şafak

Dershane dönüşüm süreciyle birlikte Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğrencilere ücretsiz kazanım testleri vermeye başladı. Kazanım Kavrama Testleri, destekleme ve yetiştirme kurslarında görev alan öğretmenler ve bu kurslara devam eden 8. sınıf öğrencileri için hazırlandı. Testler,özel ve devlet okullarında 5. sınıftan 12. sınıfa kadar takip edilen eğitim materyali haline geldi.



50 MİLYON TEST İNDİRİLDİ


Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü (ÖDSGM) tarafından bilimsel yayın ihtiyacını karşılamak maksadıyla çeşitli derslerden testler hazırlandı. Haftalık olarak odsgm.meb.gov.tr sayfasında yayınlanan testler, yayımlanmaya başladığı 1 Ekim 2015 tarihinden bu yana 50 milyon indirme rakamına ulaştı.



PARALEL YAYINLARA DARBE


Sadece okullar tarafından değil, yayın piyasasının da yakından takip ettiği kazanım testleri sayesinde Bakanlık, paralel yapının yayın piyasasına da darbe vurdu. ÖDSGM'nin yaptığı ankette, kazanım testlerinin dersi sevdirdiği ve ders başarısını artırdığı sonucu çıktı. Testlerin fırsat eşitliği sağladığı ve ücretsiz olarak sunulmasının olumlu sonuçlar doğurduğunu düşünenlerin oranı oldukça fazla.



150 ÖĞRETMEN HAZIRLADI


Sorular, Türkiye'nin çeşitli illerindeki okullardan görevlendirilen ve fiilen ders okutan 150 öğretmen tarafından hazırlandı. 40 bin sorudan oluşan testler ve cevapları, model yıllık planlara uygun biçimde periyodik olarak gruplar hâlinde yayınlanıyor.



Kendi okulunda sınav rahatlatıyor


TEOG'a giren öğrenciler kendi okullarında, sınıflarında ve arkadaşlarıyla birlikte sınava giriyor olmanın kendilerini rahatlattığını dile getirdi. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG), “ya yanlış yaparsam!” endişesini ortadan kaldırarak, stres yaşamadan rahat birsınav süreci geçirmelerini sağladı. Milli Eğitim Bakanlığı, anket programı aracılığıyla geçen yıl Ocak ayında “Ortak Sınav Anketi” uyguladı. Ortak sınavların öğrenciler ve öğretmenler üzerindeki etkileri ölçüldü. Sınavların iki ayrı günde yapılmasının olumlu olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 86 çıktı. Sınavlarda, bütün soruların tamamını doğru cevaplayan bin 500'ün üzerinde öğrencinin başarısının 77 ilimize dağıldığı anket sonuçlarına yansıdı.



Dönüşen dershane sayısı bin 636


Derhanelerin özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesi kararının ardından, 2014-2015 yılları arasında 2 bin 698 dershane kapandı, 3 bin 428 özel okul açıldı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 2015-2016 öğretim yılında 8. sınıfta 73 bin 594; 12. sınıfla 164 bin 523 öğrencinin özel okullarda eğitim öğretim gördüğünü, bin 636 dershanenin özel öğretim kurumlarına dönüştüğünü belirtti. “Anayasa Mahkemesi'nin dershanelere ilişkin kararı sonrası, öğrenciler için herhangi bir mağduriyet doğmamıştır” ifadesini kullanan Avcı, Doğu'da görevli öğretmenlerden 2015 yılı içinde istifa eden veya müstafi sayılan personel sayısının 143 olduğu bilgisini verdi.


#Dershane dönüşüm süreci
#Kazanım Kavrama Testleri
8 yıl önce