|

Kazdağları'ndaki yangında şoke eden iddia

Balıkesir'in Edremit ilçesi Kazdağları'nda çıkan orman yangınında 8 hektarlık alan zarar görürken sabotaj iddiasıyla ilgili 1 şüpheli gözaltına alındı. Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı, "Saat 12.00 civarında Kazdağları Milli Parkı içinde 4 ayrı noktada yangın ihbarı alındı. Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri hemen müdahaleye başladı ve şu anda kontrol altına alındı" dedi.

Yeni Şafak
11:01 - 10/08/2017 Perşembe
Güncelleme: 11:09 - 10/08/2017 Perşembe
Kazdağları'nın 4 ayrı noktasında orman yangını çıkmıştı.
Kazdağları'nın 4 ayrı noktasında orman yangını çıkmıştı.

Balıkesir'in Edremit ilçesi Kazdağları'nda çıkan orman yangınında 8 hektarlık alan zarar görürken sabotaj iddiasıyla ilgili 1 şüpheli gözaltına alındı.

  • 8 hektarlık ormanlık alanın küle döndüğü yangının ardından zanlının oturduğu köye 5 aydır alınmadığı için kızıp ormanı ateşe verdiği iddiası herkesi şoke etti. Turan İ.'nin daha öncede köy ahalisine ait zeytinlik alanlara zarar verdiği gerekçesiyle 5 aydır köye alınmadığı ileri sürüldü.

Edinilen bilgiye göre, Balıkesir'in Edremit İlçesi Şahin Deresi ve Avcılar Köyü arasında Milli Park Sınırları içinde 4 ayrı noktada çıkan orman yangınları ile ilgili kundaklama şüphesi üzerine Edremit İlçe Jandarma Komutanlığı Altınoluk Jandarma Karakolu ekipleri tarafından çalışma başlatıldı. Yürütülen soruşturmanın ardından kundaklama şüphesi ile Turhan İ. isimli şahıs gözaltına alındı. Jandarma karakolundaki sorgusu tamamlanan Turhan İ. adliyeye sevk edildi.

Şahsın psikolojik rahatsızlıklarının olduğu bir süre önce de Avcılar köyünde vatandaşlara ait zeytinliklere zarar verdiği ve bu yüzden köye alınmadığı öğrenildi. Bu olaya kızan Turhan İ'nin Kazdağları'nda kundaklama girişiminde bulunduğu iddia edildi.

4 ayrı noktada yangın çıktı

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Metin Kırcı, Altınoluk Mahallesi'nin üst kısımlarında Kazdağları ormanlarının Şahindere Kanyonu mevkisinde 4 ayrı noktada yangın çıktığını söyledi.

İhbarı almalarından hemen sonra harekete geçtiklerini ve ilk müdahaleyi 6 dakika içinde helikopterle yaptıklarını belirten Kırcı, "Bölgeye 2 yangın söndürme uçağı, 4 helikopter, 24 arazöz ve 2 dozer sevk edildi." dedi.

Yangının çok büyük alanda etkili olmadığını bildiren Kırcı, ancak 4 ayrı noktada çıkması ve rüzgarın işlerini zorlaştırdığını anlattı. Kırcı, ekiplerin çalışmalarının ardından yangının kontrol altına alındığını bildirdi.

Yangında 8 hektarlık alanın zarar gördüğünü ifade eden Kırcı, şunları kaydetti:

"Yangında çok az ağaç zarar gördü. Yangın genel anlamda geniş çaplı örtü yangını şeklinde oldu. Ekiplerimizin hızlı ve gerekli noktalara yaptığı müdahalelerle yangının büyümesini önledik. Tabii arazi biraz engebeli ve rüzgarın yön değiştirmesi işimizi biraz zorlaştırdı. Şu an itibarıyla 2 yangın söndürme uçağı, 4 helikopter, 30 arazözle soğutma çalışmaları devam ediyor."

"Bir şüpheli jandarma tarafından gözaltına alındı"

Sabotaj iddiası üzerine bölgede inceleme yapan Edremit İlçe Jandarma Komutanlığı timleri, şüpheli T.İ'yi gözaltına aldı.

Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı, saat 12.00 civarında Kazdağları Milli Parkı'nda 4 ayrı noktada yangın ihbarı alındığını belirterek, "Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri hemen müdahaleye başladı ve şu anda kontrol altına alındı. Bu konuyla ilgili bir şüpheli jandarma tarafından gözaltına alındı. Orman Bölge Müdürlüğümüzün uçakları, helikopterleri, arazözleri ve işçileri soğutma çalışmalarına devam ediyor. Ülkemize ve bölge halkımıza geçmiş olsun diyorum." dedi.

İnşaat işçisi Serhat Kanarya da yangını duyunca işini bırakıp ormana geldiğini ifade ederek, "Yangını duyunca inşaattan çıkıp arkadaşımla ormana geldik. Söndürme çalışmalarına yardım için buradayız." açıklamasında bulundu.

Bölgede havadan ve karadan soğutma çalışmaları sürdürülüyor.

#Kazdağları
#Edremit
#Balıkesir
7 yıl önce