|

Kazma vurdukça tarih fışkırıyor

Türkiye’nin dörtbir yanında, kazma vurulan her yerden tarih fışkırıyor. Kütahya’daki boru hattı çalışmalarında Roma dönemine ait mezarlara rastlanırken İstanbul’un Beylikdüzü ilçesinde 8 tarihi batık bulundu. Bunlarla beraber, Çorum Resuloğlu ören yerindeki arkeolojik kazılarda 4 bin 500 yıl öncesine ait mezarlıklardaki iskeletlerin üzerinde takılara rastlandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/10/2017 Tuesday
Güncelleme: 00:46 - 10/10/2017 Tuesday
Yeni Şafak
Medeniyetlere ev sahipliği yapan Türkiye’nin dörtbir yanından tarih fışkırıyor.
Medeniyetlere ev sahipliği yapan Türkiye’nin dörtbir yanından tarih fışkırıyor.

Medeniyetlere ev sahipliği yapan Türkiye’nin dörtbir yanından tarih fışkırıyor. TANAP boru hattı projesi kapsamında, Kütahya Domaniç'te boru hattı döşemek için yapılan kazılar sırasında Roma dönemine ait mezarlar bulundu. Doğalgaz boru hattı için kanal açma çalışmalarına ara verilirken, arkeologlar tarafından kurtarma kazısı çalışmalarına başlandı. Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün, “2. veya 3. yüzyıla ait, Roma döneminde yaşayan insanların mezarları olduğunu düşünüyoruz. Şu anda kiremit şeklinde 5 mezarı ortaya çıkardık. Daha ileriye doğru genişlettiğimizde yeni mezarların çıkması muhtemeldir” dedi.

BEYLİKDÜZÜ’NDE ANTİK BATIK

İstanbul Beylikdüzü Belediyesi, “Beylikdüzü Denize Açılıyor; Sualtı Tarihi Araştırmaları” projesinin lansmanını gerçekleştirdi. 13 kilometrelik sahil şeridinde yapılan su altı tarihi araştırma çalışmalarında 8 tarihi batık gün yüzüne çıkarıldı. Sualtı Görüntü Yönetmeni Cumhur Ayar, araştırmalar sonucundu Beylikdüzü kıyılarında 8 saç batık denilen tarihi mendirek, antik liman ve antik batığa rastladıklarını belirtti. Bunların değerli olduğunu aktaran Ayar, batıkları görüntülediklerini de ifade etti.


MODAYI TAKİP EDİYORLARMIŞ

Çorum’un Uğurludağ ilçesindeki Resuloğlu ören yerinde sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan 4 bin 500 yıl öncesine ait mezarlıklardaki iskeletler üzerinde bulunan süs eşyaları, silah ve takılar, bilim dünyasına önemli bulgular sundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Tayfun Yıldırım, “Zamanımızdan 4 bin 500 yıl öncesine gittiğimizde bu insanlar da modayı takip etmiş. Hanımların takılarında ve süs eşyalarında bu modanın çok iyi takip edildiğini gösteren önemli bulgular var. Bazı erkek iskeletlerinin ayaklarında halhallar ve kolyeler de bulduk. Erkekler de takıdan o dönemde vazgeçmemiş” dedi.

#Tarih
#Tarihi Eser
#Kütahya
7 years ago