|

Kendi kararı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, AK Parti'nin 22 Mayıs'ta yapacağı olağanüstü kongreye ilişkin ilk açıklaması “hayırlı olsun. Başbakan'ın kendi kararı” oldu.

Yeni Şafak ve
03:00 - 6/05/2016 Cuma
Güncelleme: 01:03 - 6/05/2016 Cuma
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TBMM Çevre, İnsan Hakları ve Dilekçe Komisyonları başkanları ve üyeleri ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde dün gerçekleşen görüşme Erdoğan'ın resmi programında gözükmüyordu. Ancak zaman zaman milletvekillerinden gelen talepler doğrultusunda bu tür görüşmelerin yapıldığı ve bu görüşmenin rutin bir görüşme olduğu belirtildi.


Toplantının devam ettiği sırada AK Parti'nin kongre takviminin netleşmesi üzerine Erdoğan'ın “hayırlı olsun” dediği öğrenildi. Başbakan Davutoğlu'nun aday olmamasına ilişkin olarak da “Başbakan'ın kendi kararı” değerlendirmesinde bulunduğu kaydedildi. Erdoğan'ın partiyi kongreye götürmeyi Başbakanın bizzat kendisinin istediğini söylediği öğrenildi.



DOKUNULMAZLIKLARDA DAHA AKTİF OLUN


Toplantıda, dokunulmazlıkların kaldırılması başta olmak üzere, terörle mücadele ve ekonomi konuları gündeme geldi. TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen ve 16 Mayıs'ta Genel Kurul'a gelecek olan dokunulmazlıklarla ilgili Erdoğan, daha aktif olunması gerektiğini ifade etti. Terörle mücadelenin kararlı ve azimle devam ettiğinin altını çizen Erdoğan, sanki Türkiye'de savaş varmış algısının yıkılması gerektiğini belirterek, bölgenin süratle rehabilitasyon edilmesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan bu buluşmadan sonra, daha önceden açıklanan programı doğrultusunda, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Katar Savunma Bakanı Halid Bin Al Attıyah, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı da ayrı ayrı kabul etti.



Paralel yapı bertaraf edilecek


Cumhurbaşkanı Erdoğan, paralel yapının bertaraf edilerek, Türkiye'nin 2023 yürüşünü sürdüreceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Yüksek İdari Yargı Mercileri Birliği Kongresi'nin Dolmabahçe'de düzenlenen gala yemeğinde katılımcılara seslendi.



KÜRESEL ADALET VURGUSU


Günümüzde küresel düzeyde, en çok ihtiyacı hissedilen konuların başında adaletin geldiğini vurgulayan Erdoğan, “Elbette son bir asırdır dünyada her alanda büyük ilerlemeler kaydedildiğinin farkındayız ancak maalesef dünyamız daha adaletli, daha huzurlu bir yer haline dönüşmedi, dönüşemedi.” ifadesini kullandı. Suriye'de, her gün en modern silahlarla şehirlerin bombalandığını, insanların katledildiğini belirten Erdoğan, rejimin ve destekçilerinin saldırıları sonucu 600 bine yakın insanın hayatını kaybettiğini, 12 milyon kişinin yerini, yurdunu terk etmek zorunda kaldığını dile getirdi.





BM'YE SURİYE ELEŞTİRİSİ


Binlerce mültecinin göç yollarında öldüğüne dikkat çeken Erdoğan, “İnsanlığın vicdanını kanatan, kanatması gereken bu manzaraya rağmen küresel adaleti tesis etmekle yükümlü kurumlar büyük bir atalet içinde. Çıkar kaygıları inan hayatının önüne geçmiş durumda. Bunun için biz 'dünya 5'ten büyüktür' diyerek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin yapısındaki adaletsizliğe dikkat çekiyoruz.” diye konuştu.Erdoğan, adaletin içinin boş bir kavrama dönüştürülmesinin, insanlığın geleceği için en büyük tehdit olduğunu belirterek, şöyle devam etti:



TÜM ADIMLAR ADALET İÇİN


“2002'den bu yana hayata geçirdiğimiz reformların tamamında, adalet dairesini gözetmenin gayreti içerisinde olduk. Ancak, adaletsizlikleri ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarımızın önüne maalesef her aşamada engeller çıktı, çıkartıldı. Bu engellerden birisi de terördür. Bölücü terör örgütü, bilhassa Doğu ve Güneydoğu bölgemizdeki altyapı yatırımlarımızı sabote etmek için her şeyi yaptı. Bir başka çete de özellikle yargı içine yerleştirdiği elemanları aracılığıyla kendi devletine ve milletine saldırdı.”



2023 YÜRÜYÜŞÜ SÜRECEK


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, “Paralel Devlet Yapısı” adı verilen legal görünümlü kuruluşlar altında illegal faaliyet yürüten, şantaj, tehdit, siyasi cinayet gibi her türlü suça bulaşan örgütle mücadelesini kararlı bir şekilde sürdürdüğünü belirterek, “Bu saldırıların amacının bizi demokratik ve ekonomik hedeflerimizden uzaklaştırmak olduğunu biliyoruz. Fakat milletimizin desteğiyle bu saldırıları bertaraf ederek 2023 hedeflerimiz doğrultusundaki yürüyüşümüze devam ediyoruz. Temennimiz, Türkiye'nin bu onurlu yolculuğunun dostlarımız tarafından da desteklenmesidir ” diye konuştu.


#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#AK Parti
#Ahmet Davutoğlu
8 yıl önce