|

Kerkük nereden senin oluyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'ta fırsatçılık yapan Barzani’nin tarih önünde hesap vereceğini belirterek, “Sen hangi hakla ‘Kerkük benimdir’ diyorsun. Kerkük’te senin tarihin var mı? Ne işin var Kerkük’te? Orada kimlerin hakkı olduğunu biliyorsun. Bu insanları zulümle terbiye etmeye kalktılar. Irak’ta bu sebeple dökülen her kanın sorumlusu bölgesel yönetimdir” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 02:39 - 19/10/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Erdoğan’ın salona girmesiyle birlikte muhtarlara dinletilen, bir Kerkük türküsü olan ve Abdurrahman Kızılay’ın seslendirdiği “Altın Hızma” türküsü sonlandırıldı.
Erdoğan’ın salona girmesiyle birlikte muhtarlara dinletilen, bir Kerkük türküsü olan ve Abdurrahman Kızılay’ın seslendirdiği “Altın Hızma” türküsü sonlandırıldı.

Beştepe’de 40. Muhtarlar Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi parçalamaya yönelik oyun oynayanların asla amaçlarına ulaşamayacaklarını belirtti. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

15 Temmuz’da Türk milletinin birliği, beraberliği ve kardeşliği bir kez daha perçinlendi. Sergiledikleri tüm caniliğe, alçaklığa, müptezelliğe rağmen başarısız olan bu hainler, şimdi adalet önünde hesap veriyor. Yavaş yavaş neticelenmeye başlayan davalarda suçlu bulunan herkes, ihanetinin derecesine göre cezasını alıyor. İster yurt içinde ister yurt dışında olsun, bu ihaneti yapanların hiçbiri ömürleri boyunca rahat yüzü göremeyecek.

BİR ADIM DAHİ GERİ ADIM ATMADIK

Türkiye bir terör kuşatmasıyla karşı karşıya. Biz bütün bu kuşatmanın görünürdeki aktörleri olan terör örgütlerini iyi bileceğiz. Emin olun, ülkemizin yaşadığı saldırılara başka hangi devlet ve millet maruz kalsa şimdiye kadar çoktan teslim bayrağını çekmiş veya darmadağın olup gitmişti. Biz ne teslim olduk ne de dağıldık, dimdik ayakta durduk. Gerekirse canımızı ortaya koyar ama istiklalimiz ve istikbalimizden asla taviz vermeyiz.

GAYELERİNE ASLA ULAŞAMADILAR

Bölgemizdeki diğer ülkelerde oynadıkları oyunu defalarca bizde de tedavüle sokmaya çalıştılar. Kimi zaman ufak tefek hasarlar aldığımız oldu ama gayelerine asla ulaşamadılar. Bu süreçteki en büyük kaybımız, Cumhuriyetimizin temel misyonu olan muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma hedefimizin gerisinde kalmış olmamızdır. Hamd olsun geçtiğimiz 15 yılda yaptığımız icraatlarla bu kaybı da büyük oranda telafi ettik.

GÜCÜMÜZ GENİŞ BİR COĞRAFYADA

Bir süredir yeni ve daha büyük bir senaryo ile karşı karşıya bulunuyoruz. Gaye, hiç şüphesiz aynıdır. Ülkemizi bölmek, milletimizi parçalamak, bin yıllık kadim yurdumuzu darmadağın etmektir. Fakat Türkiye sadece 80 milyon vatandaştan, 780 bin kilometrekare vatan toprağından ibaret değildir. Türkiye’nin en büyük gücü Balkanlardan Afrika’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada ortak tarih geçmişiyle bağlı olduğu yüz milyonlarca kardeşe sahip olmasıdır.

TARİH BİLMEZ GAFİLLER

Bize ne diyorlar, ‘Suriye’de ne işiniz var, Irak’ta ne işiniz var? Balkanlar’da, Kafkaslar’da, Orta Asya’da, Kuzey Afrika’da ne işiniz var?’ diye soruyorlar. Tarih bilmez bu gafillere cevabımız şudur, Ankara’nın doğusundaki ve kuzeyindeki tüm coğrafyalar kalbimizin bir yanı, batısındaki ve güneyindeki tüm coğrafyalar da kalbimizin diğer yanıdır. İnsan kalbini parçalayabilir ve bir kısmından vazgeçebilir mi? Öyleyse biz de oralardan ve oralardaki kardeşlerimizden vazgeçemeyiz. Ecdadımız, Gazi Mustafa Kemal, Misak-ı Milli ile Kerkük’e kadar bu hattı çizmediler mi? Kerkük Türkmenleri oralarda değil miydi? Kerkük’e nasıl sırtımızı döneriz? Aynı şekilde Musul’da değil miydiler? Vardılar.

  • Hangi hakla Kerkük benim diyorsun
  • Kuzey Irak Bölgesel Yönetimiyle yıllarca birlikte yaşandığını, bölgedeki insanların bugün huzur ve refah içinde yaşamasında en büyük pay sahibinin Türkiye olduğuna dikkati çeken Erdoğan, “Mali yönden sıkıştılar, ‘Memurlarımızın maaşını ödeyemiyoruz’ dediler. Bizden kredi istediler. Kendilerine ciddi manada kredi verdik. Kimse vermedi ama biz verdik. Öyleyse dün Kuzey Irak yönetimine bu derece muhabbetle bakan ve yardımcı olan Türkiye, bugün niye sınır kapılarını, hava sahasını kapatıyor? Bu sorunun cevabını en başta Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin vermesi gerekiyor. Çünkü meseleyi bu noktaya getiren biz değiliz, onlar” diye konuştu.
  • Fırsatçılık kokan bir aceleyle hareket edenlerin tarih önünde hesap vereceğini vurgulayan Erdoğan, “Kalkıyor ne yapıyor, ‘Kerkük benim’ diyor. Ya sen hangi hakla ‘Kerkük benimdir’ diyorsun. Kerkük’te senin tarihin var mı? Ne işin var senin Kerkük’te. Kuzey Irak yerel yönetiminin olduğu bölgede otur, icraatını yap. Ne işin var Kerkük’te. Biliyorsun ki orada kimlerin hakkı var. Bu insanları orada maalesef zulümle terbiye etmeye kalktılar. Irak’ta bu sebeple dökülen her kanın sorumlusu bölgesel yönetimdir” dedi.
Bir gece ansızın gereğini yaparız

Henüz bir terör örgütünün tasallutundan tam olarak kurtulamamışken, PKK gibi sicili kabarık ve eli kanlı bir başka örgüte alan açanlara göz yumulmayacağını belirten Erdoğan, orada PKK’yı, DEAŞ’ı, Suriye’de PYD’yi ve YPG’yi hiçbirinin tasarruf alanında yetki kullanımına müsaade edilmeyeceğine işaret etti. Erdoğan, kararlı şekilde bu işleri takip ettiklerini, izlediklerini belirterek, “Yeri geldiğinde daha öncede söylediğim gibi bir gece ansızın geliriz, gereğini de yaparız” ifadesini kullandı. İdlib’de, Elbab’da, Rai’de gereğini yaptıklarını, bundan sonra da yapacaklarına dikkati çeken Erdoğan, “Söyleye söyleye girilmez, bir gece ansızın girilir. Kararlıyız ve bu nefsimiz, şahsımız için değil, oradaki mağdurlar, mazlumlar için. Suriye’de oynanan oyunun bir benzerinin Irak’taki gönüllü figüranlarına soyunanlar, buna uygun muameleye de razı olmak zorundadır. Unutulmamalıdır ki, bu tür ihtiraslarla hareket edenler en büyük zararı kendi halklarına veriyor” diye konuştu.

Yollarımız ayrılır

Erdoğan, Kuzey Irak halkının da huzuruna, refahına yönelik bu yanlış politikaya karşı, sesini en kısa sürede yükselteceğini belirterek, “Halkın da onlara gereken dersi vermesini istiyoruz. Çünkü halk kendisini adil şekilde yönetemeyen bu tür yöneticilere gereken dersi vermeyecek olursa kusura bakmasınlar. Aynı şekilde Suriye’de birterör örgütü aracılığıyla yabancı güçlerin elinde oyuncak edilmeye çalışılan Kürt kardeşlerimizin de en kısa sürede kendi gelecekleri için en doğru kararı vereceklerine inanıyorum. İşte bu PYD/YPG... Bunlar maalesef oradaki samimi Kürt kardeşlerimizi istismar eden terör örgütleridir. Bunlar PKK’nın birer yan kuruluşudur. ‘Ben Kürt’üm, ama ne olur YPG’ye bir şey demeyin, PYD’ye bir şey demeyin.’ Kürt kardeşlerim kusura bakmayın. Eğer bu teröristleri savunuyorsanız burada yollarımız ayrılır” dedi.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Kerkük
#Irak
#Barzani
7 yıl önce