|

Kerkük’te bozulan yapıya dönülmeli

Başbakan Yıldırım, Kerkük’ün tekrar Bağdat yönetimi tarafından kontrol altına alınmasının müspet bir gelişme olduğunu söyledi. Yıldırım, “Ancak dikkat edilmesi gereken, bölgenin tarihi derinliğine uygun olarak, bozulmaya çalışılan demografik yapıyı tekrar tesis edecek bir yönetim tarzını uygulamaya koymaktır” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/10/2017 Çarşamba
Güncelleme: 02:19 - 18/10/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Yıldırım: Kerkük’te bozulan yapıya dönülmeli
Yıldırım: Kerkük’te bozulan yapıya dönülmeli

AK Parti’nin Meclis grup toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Irak ordusunun Kerkük’ü kontrol altına almasının olumlu olduğunu söyledi.

İdlib’de gerilimi azaltma, çatışmazlığı sağlama ve ateşkesi devam ettirme görevinin Rusya ve Türkiye tarafından Astana’da alınan kararlar çerçevesinde ifa edileceğini vurgulayan Yıldırım, bu maksatla TSK’nın İdlib’in etrafında konuşlandığını söyledi. Yıldırım, bu şekilde bir yandan terörün önüne geçileceğini diğer yandan da olası çatışmada Türkiye’ye yönelik göç baskısının kontrol altına alınacağını dile getirdi.

YENİ TEDBİRLER KAPIDA

Tüm dünyanın karşı çıkmasına rağmen Irak’ın kuzeyinde yasa dışı bir referandumun yapıldığını, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı (IKBY) Mesud Barzani ve ekibinin inadı yüzünden yanlış bir yola girildiğine işaret eden Yıldırım, bölgeye ilişkin Irak, Türkiye ve İran’ın bazı yaptırımlar uygulamaya koyacağını ilan ettiğini hatırlattı. Türkiye’nin Süleymaniye’ye uçuşu durduğunu ve bölgeye yapılacak uçuşlar için de Türk hava sahasını kapattığını anımsatan Yıldırım, “Yeni tedbirler kapıda. Bunlardan birisi İbrahim Halil Sınır Kapısı’nın Merkezi Irak Yönetimi’ne devredilmesi. Bununla ilgili süreci başlatmış bulunuyoruz” bilgisini verdi.

HESABI KARARI
VERENLER ÖDEYECEK

Yanlış yöneticilerin, hesabını masum insanlardan soramayacaklarını kaydeden Yıldırım, “Hesabı bu kararı verenler ödeyecek. İş bu kadar basit ve nihayet ödemeye de başladılar. Şimdi, Kerkük’ün tekrar Irak Merkezi Yönetimi tarafından kontrol altına alınmış olması müspet bir gelişmedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, bölgenin tarihi derinliğine uygun olarak, bozulmaya çalışılan demografik yapıyı tekrar tesis edecek bir yönetim tarzını uygulamaya koymaktır. Aksi halde sorunlar tekrar devam eder” dedi.

YAKINDAN
TAKİP EDECEĞİZ

Kerkük’te demografik yapıyı titizlikle korumaya yönelik her türlü çabaya katkılarının da devam edeceğini belirten Yıldırım, bölgede yaşayan etnik gruplara yönelik tavırlarının açık ve net olduğunu, bu konudaki hassasiyetlerini de aynen sürdüreceklerini bildirdi. 

  • Bahçeli’nin önerisi düşünülebilir
  • MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, üniversiteye giriş sınavlarının kaldırılması önerisine değinen Yıldırım, “Üniversitelerde yeni bir sınav düzenlemesi yapılacak bu sene. Sınavlar aynı günde başlayıp bitecek. Sayın Bahçeli bir adım ileri giderek ‘Bu yetmez üniversiteye giriş sınavını kaldıralım’ dedi. Sayın Bahçeli akademisyendir, bu işlerden anlar. Değerlendirmeleri için teşekkür ediyorum. Sayın Bahçeli’nin önerisi üzerinde düşünülebilir, çalışılabilir. Dolayısıyla Sayın Bahçeli’nin gündeme getirdiği bu meseleyi dikkate alıyoruz ancak bütün bu sorunları çözmek suretiyle dikkate alınabilir” dedi.
#Binali Yıldıırm
#Irak
#Kerkük
7 yıl önce