|

Kerkük’ün tapusu bizde

Türkiye ve dünyada ilk olma özelliği taşıyan 2. Osmanlı Coğrafyası Arşiv Kongresi yarın başlıyor. “Musul-Kerkük’e ait bütün kayıtlar elimizde” diyen Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Gökhan Kanal, gerçeklerin bu arşivlerde aranması gerektiğini vurguladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/11/2017 Pazar
Güncelleme: 01:11 - 19/11/2017 Pazar
Yeni Şafak
Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Gökhan Kanal
Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Gökhan Kanal

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Çere ve Şehircilik Bakanlığı ev sahipliğinde yarın başlayacak olan 2. Osmanlı Coğrafyası Arşiv Kongresi, 24 Kasım’da sona erecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Gökhan Kanal, “Gerçekler yalnız bu arşivlerde aranmalı. Tarih, tarihçiler tarafından yazılmalı” dedi.

ÖZEL OTURUMLAR YAPILACAK

Kongrede sadece arşivcilik konusunun ele alınmayacağını ifade eden Kanal, “Arşivler üzerinden tarihi konular da ele alınacak. Kongrede özellikle Türkiye aleyhinde lobi faaliyetleri yapılmasına neden olan bazı konular için özel oturum gerçekleştirilecek. Türkiye ve dünyada böyle bir kongre ilk defa gerçekleşiyor” şeklinde konuştu.

ERMENİ MESELESİNE CEVAP

“Türkiye aleyhinde sürdürülen lobi faaliyetleriyle sözde Ermeni meselesi her fırsatta pişirilip pişirilip önümüze konuluyor” diyen Kanal, “Bu kongre ile meseleyi bilim insanlarıyla, arşiv belgeleriyle tartışmaya açılmasını sağlayacağız. Tevatürlerle ve lobi faaliyetleriyle değil; bilimle, belgeyle bu iddialara cevap vermiş olacağız” diye konuştu.

VERİLEMEYECEK HESABIMIZ YOK

Ermeni meselesinin, tarihin gerçek belgelerden faydalanarak yazılması gerektiğini söyleyen Kanal, “Adamlar tutuyor 1,5 milyon insan katledildi şeklinde bir yalanla ortaya çıkmaya çalışıyor. Türkiye Cumhuriyetinin verilemeyecek hesabı yok. Bizim arşivlerimiz açık, bu konuyu siyasi hırs ve ihtiraslarla değil, belgeler üzerinden tartışalım” dedi.

MUSUL-KERKÜK KAYITLARI

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Kanal, Musul-Kerkük konusunda da arşiv kayıtları bulunduğunu belirterek şunları söyledi: “Musul-Kerkük’e ait bütün kayıtlar elimizde. Musul, Kerkük’ün bize ne kadar ait olduğunu gösteren belgelerin hepsi elimizde. Gözümüz gibi bakıyoruz. Osmanlı coğrafyası olarak bilinen bugün bağımsızlığını ilan etmiş 26 ülkenin de kayıtları var.”




70 ülkeden 400 akademisyen

Osmanlı Devleti’nden intikal eden arşiv mirasını bünyesinde bulunduran devlet ve kurumların ortak kültür, tarih ve medeniyet anlayışıyla bir araya geleceğini söyleyen Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Gökhan Kanal, kongreye 70’e yakın ülkeden 400’ün üzerinde akademisyenin katılacağını dile getirdi.


#Kerkük
#Tapu
#Gökhan Kanal
6 yıl önce