|

Kimse FETÖ’cü değilmiş!

15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan FETÖ soruşturmalarıyla kamudan ihraç edilen 108 bin 92 kişiden şu ana kadar 92 bin kişinin OHAL Komisyonu’na itiraz ettiği ortaya çıktı. Bu başvurulardan 84 bin 805’inin onay işleminin tamamlandığı öğrenildi.

Yeni Şafak
04:00 - 12/09/2017 Salı
Güncelleme: 20:58 - 12/09/2017 Salı
Yeni Şafak
Neredeyse hepsi OHAL komisyonu'na başvurdu
Neredeyse hepsi OHAL komisyonu'na başvurdu

FETÖ’nün darbe girişimi sonrası adli ve idari soruşturmalarla kamudan ihraç edilenlerin itirazlarını değerlendirmek üzere 23 Ocak 2017 tarihli 685 sayılı KHK ile kurulan OHAL Komisyonu’na yapılan başvurularda sona gelindi. Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş Başkanlığındaki Komisyon’a başvurular 17 Temmuz’da başladı. Yayımlanan toplam 14 KHK ile kamudan ihraç edilenlerden 108 bin 92 kişi ile kapatılan 2 bin 727 dernek, vakıf gibi kuruluşların söz konusu Komisyona başvuru yapma hakkı bulunduğu öğrenildi. Yaklaşık 2 ay gibi bir sürede 108 bin 92 kişiden 92 bin 464’ünün Komisyon’a itiraz ettiği kaydedildi. Başvuru hakkı bulunanların neredeyse tamamının başvuru yapması dikkat çekerken, bunlardan 84 bin 805’inin onay işleminin tamamlandığı ve Komisyon’a gönderildiği belirtildi.

CEZAEVLERİNDEN 13 BİN BAŞVURU

Başvurular, valilikler aracılığıyla ya da en son görev yapılan kurum aracılığıyla yapılabiliyor. Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde bulunan tutuklu veya hükümlüler de başvuru formunu görevli memura teslim ederek yapabiliyor. 92 bin 464 başvurudan bu şekilde başvuru yapan FETÖ sanığı ve şüphelilerin sayısının 13 bin 54 olduğu öğrenildi.

EN ÇOK BAŞVURU ANKARA’DAN

Başvurular 81 il valiliğine de yapılabiliyor. En çok başvurunun yapıldığı ilin ise en kapsamlı darbe girişimi ve FETÖ soruşturmalarının yürütüldüğü Ankara olduğu belirtildi. Ankara’yı da İstanbul, İzmir, Bursa ve Kayseri gibi iller takip etti. Buna göre, Ankara’dan 10 bin 261, İstanbul’dan 8 bin 865, İzmir’den 3 bin 149, Bursa’dan 2 bin 205 başvuru yapıldı. OHAL Komisyonu’na yapılacak başvurular 14 Eylül’de sona erecek. Ancak 928 kişinin ihraç edildiği son 693 KHK ile ilgili 60 günlük başvuru süreci devam ediyor. Ayrıca başvuru tarihinin bitmesinin ardından Resmi Gazete’de yayımlanan KHK’larla ihraç edilenler de 60 gün içerisinde başvuru yapabilecek.

KURUMLAR KİŞİSEL DOSYALARI GÖNDERECEK

Komisyon, daha önce ihraç edilenlerin kurumları ile itiraz ettikleri idare mahkemelerine yazı yazmıştı. Başvuru süresinin tamamlanmasının ardından kişisel dosyaları hazırlayan kurumlar ile mahkemelerin dosyaları, 14 Eylül’den itibaren Komisyona göndermeye başlayacağı öğrenildi. Daha sonra ise Komisyon, dosyaları görüşmeye başlayacak. Başvuru dosyalarının, KHK sırasına göre ele alınacağı belirtildi. Bu kapsamda, ilk etapta 23 Temmuz 2016’da yayımlanan 667 sayılı KHK ile ihraç edilenlerin başvuruları ele alınacak. Kamudan ihraç edilenlere yargı yolunu açan OHAL Komisyonu, ön incelemeden geçen başvurucu hakkındaki iddiaları dosya üzerinden inceleyecek. Ancak gerekli gördüğü durumda, ilgili kurumlardan bilgi ve belge talep edebilecek. 7 üyeden oluşan Komisyonun toplantı ve karar yeter sayısı ise 4 olacak. Komisyon, başvurunun reddine ya da kabulüne karar verebilecek.

  • AİHM kapıyı kapattı
  • OHAL Komisyonu’nun başvuruları almaya başlamasıyla Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki (AİHM) dosya sayısında düşüş oldu. AYM’nin 4 Ağustos 2017 tarihli açıklamasında 70 bin 771 bireysel başvurunun, başvuru yolları tüketilmediği gerekçesiyle kabul edilemez bulunduğunu belirtilmişti. Darbe girişimi sonrası AİHM nezdinde Türkiye aleyhine yapılan başvuru sayısı 24 bin 600’e yükseldi. İç hukuk yollarının tüketilmediği gerekçesiyle başvuruların reddedilmesiyle bu sayının 12 bine düştüğü öğrenildi.



#Darbe
#FETÖ
#15 Temmuz
#OHAL
7 yıl önce