|

Kin güdülecek zaman değil

Anayasa Mahkemesi'nin Ergenekon tutuklusu Mustafa Balbay hakkında verdiği 'hak ihlali' kararını dikkate alan mahkeme tahliye kararı verdi. Balbay 'Kin güdülecek bir süreç değil' dedi.

Aa
00:00 - 10/12/2013 Salı
Güncelleme: 00:39 - 10/12/2013 Salı
Yeni Şafak
Kin güdülecek zaman değil
Kin güdülecek zaman değil

İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Anayasa Mahkemesi'nin kararı üzerine tahliye edildi. Ergenekon Terör Örgütü Davası'nda 34 yıl 8 ay hapis cezası verilen ve 4 yıl 9 aydır hapiste bulunan Balbay ile ilgili kararında, mahkeme, 'Yasama faaliyetlerine katılmadıkları gerekçesiyle milletin temsil yetkisi ölçüsüzce ihlal edilmiştir' sonucuna varmıştı.Ergenekon davasına bakan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel ise, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verdiği mütalaasında, Mustafa Balbay'ın tahliyesini istedi. Pekgüzel, başvurusunda Anayasa Mahkemesi'nin kararına uyulması gerektiğini belirtti. Dün akşama doğru ise Balbay'a tahliye kararı çıktı.

SİNCAN'DA GÜN BOYU NÖBET

Dün günboyu CHP'liler Balbay'ın yattığı Ankara'daki Sincan Cezaevi'nin önünde soğuğa rağmen nöbet tuttu. Eksi 4 derece soğukta cezaevi önünde ateş yakarak ısınmaya çalışan CHP Ankara Teşkilatı üyeleri, 'Balbay için özgürlük istiyoruz' şeklinde sloganlar attı.

18.50'DE HABER GELDİ

Anayasa Mahkemesi Balbay'la ilgili kararını geçtiğimiz hafta açıklamış, geçtiğimiz Cuma Balbay'ın avukatı Oktay Yılmaz, mahkemeye başvurmuş ancak karar çıkmamıştı. Dün de akşama kadar karar beklendi. Kararı verecek olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti 17.10'da Silivri'den ayrıldı. Ancak ilginç bir gelişme oldu; heyet 20 dakika sonra döndü. 18.50'de gelen bir asker, mahkeme heyetinin Yılmaz'ı çağırdığını söyledi. Yılmaz girdikten 5 dakika sonra elinde Balbay'ın tahliye kararıyla dışarı çıktı. Yılmaz, 'Tahliye kararı şu an elimde. Bihakkın tahliyesine diye yazıyor' dedi.

MAHKEME: AYM KARARI BAĞLAYICI

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Balbay'ın tahliye kararına Anayasa Mahkemesi kararının 'öncelik ve bağlayıcılığı'nı gerekçe gösterdi. Mahkeme, AYM'nin 'Makul tutukluluk süresinin aşıldığı' kararına ise davanın sanık sayısı ve içeriğinin büyük olması yanında Balbay da dahil sanıkların disiplini bozucu hareketlerine rağmen yasada belirtilen azami tutukluluk süresinin dolmadığını belirterek katılmadı. Mahkeme Balbay'a yurtdışına çıkış yasağı koydu.

HEMEN MECLİS'TE YEMİN EDECEK

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Mustafa Balbay'ın hemen yemin edeceğini söyledi. Gelişmeleri yakından izlediklerini belirten Hamzaçebi, 'Balbay'ın yemin etmesi için hazırlığımızı yaptık.' diye konuştu. Öte yandan Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, dün CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın bireysel başvurusu ile ilgili kararın gerekçesi üzerindeki taslak çalışmalarını tamamladı. Gerekçeli karar yarın öğleden sonra mahkemeye gönderilecek.

Taze bir sürecin başlangıcı olsun

Mustafa İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararının ardından Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay Sincan Cezaevi'nden tahliye edildi.

Sincan Cezaevi'nden çıkışında Balbay'ı eşi ve milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda CHP'li karşıladı. Balbay, cezaevi önünde yaptığı açıklamada, kendini içeride kalan onlarca hak arayan tutukluya kapıyı kapatmış gibi sorumlu hissettiğini belirterek, bu sürecin taze bir başlangıç olmasını umduğunu söyledi.

İLK YEMİNİ HALKA EDİYORUM

Balbay, şunları söyledi: 'Yarın (bugün) öğleden sonra Meclis'te yemin edeceğim, ama ilk yeminimi sevgili meslaktaşlarım aracılığıyla halka karşı etmek istiyorum. Ben haksızlıklara hukuksuzluklara karşı bundan sonraki yaşamımda da sonuna kadar mücadele edeceğim. İçinden geçtiğimiz süreç bir sünger çekelim herşeyi unutalım dediğimiz bir süreç değil. Ama kin güdülecekte bir süreç değil. Ben bu aşamadan sonra Türkiye'de gerçekten hukuku arayanların gerçekten bu ülkeye barışın gelmesini isteyenlerinde mücadelesine ortak olmak için kendimi daha büyük bir sorumlulukta hissediyorum'Konuşmanın ardından parti otobüsüyle cezaevinden ayrılan Balbay, kısa bir şehir turunun ardından Ankara Yüzüncüyıl'daki evine geçti. Balbay'a çok sayıda partilide eşlik etti.

AYM'nin kararı önemli bir adım

Anayasa Mahkemesi'nin çok önemli bir karar aldığını da vurgulayan Balbay, 'Anayasa Mahkemesinin aldığı bu karar Mustafa Balbay'ın uzun tutukluluk süresi nedeniyle ve milletvekili seçildikten sonra halka karşı görevini yapamaması milletvekilliğini yapamaması nedeniyle hak kaybına uğramıştır dedi. Bu önemli bir adımdır' diye konuştu. Cezaevi'nde bulunan Tuncay Özkan, Fatih Hilmioğlu gibi isimleri hatırlatan Balbay, 6 tutuklu milletvekilinin, belediye başkanlarının ve gezi olayları nedeniyle tutuklanan öğrencilerinde cezaevlerinde bulunduğuna dikkat çekti. 'En kötü meclis bile kapalı meclisten iyidir' diyen Balbay, 'Bunu yürekten sizlerle bir kez daha paylaşıyorum. Ve artık bu meclisi her şeyin üzerinde tutuyorsak bu mecliste halkı her şeyin üzerinde tutmalıdır. O yüzden de yarın insan hakları gününde önümüzdeki dönem için hakkımı haddimi biliyorum.'

Balbay ailesi: Bugün bizim bayram günümüz
Mustafa Balbay'ın tahliyesi Aydın'daki baba ocağında sevinçle karşılandı. Baba Fevzi Balbay, 'Bugün bizim bayram günümüz. Bundan daha büyük mutluluk olur mu' derken, anne Melek Balbay 'Evladımın istediği böreği hazırladım. Yanıma gelmesini bekliyorum' ifadelerini kullandı.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın babası Fevzi Balbay, oğlu hakkında verilen tahliye kararından duyduğu memnuniyeti, 'Bugün bizim bayram günümüz. Bundan daha büyük mutluluk olur mu' sözleriyle ifade etti.

Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay hakkında, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin tahliye kararı vermesi, Nazilli ilçesinde yaşayan anne ve babası tarafından büyük sevinçle karşılandı.

Haberi Aydın'ın Nazilli ilçesinde yeğenleri eski futbol hakemi Taner Balbay'ın da bulunduğu evde alan anne Melek ve baba Fevzi Balbay tahliye kararını birbirine sarılarak kararı kutladı. Baba Fevzi Balbay, karardan büyük memnuniyet duyduklarını ve hep bugünü beklediklerini ifade ederek, 'Bugün bizim bayram günümüz. Bundan daha büyük mutluluk olur mu' dedi.

SEVDİĞİ BÖREĞİ HAZIRLADIM

Anne Melek Balbay ise oğlunun tahliye olma ihtimali nedeniyle avukatı aracılığıyla kendisinden sevdiği börekten yapmasını istediğini belirterek, 'Arayıp soranlara teşekkür ederim. Evladımın istediği böreği hazırladım. Şimdi yanıma gelmesini bekliyorum. Çok şükür bugünleri de gördük' diye konuştu. CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın tahliye haberini alan çok sayıda partili ve vatandaş da Balbay ailesinin evine gelerek sevinçlerine ortak oldu.

Baba Balbay kaza yaptı

Mustafa Balbay'ın Aydın'da yaşayan babası Fevzi Balbay, tahliye kararını beklerken, geçirdiği kazada hafif yaralandı. Eczaneye giderken otomobiline Oktay Sevinçer yönetimindeki bir otomobilin çarpması sonucu meydana gelen kazada Fevzi Balbay kulak ve dudağından hafif yaralandı. Balbay, aracının kazada 5 metre sürüklendiğini, cam parçalarının kulak ve dudağına gelmesi sonucunda yaralandığını söyledi.

3 yıl önce söylediğim şimdi gerçekleşti

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Mustafa Balbay hakkındaki tahliye kararıyla ilgili olarak 'Üç yıl önce söylediklerim şimdi gerçekleşti' dedi. Arınç, Meclis kulisinde gazetecilerin Balbay'ın tahliyesiyle ilgili kararı nasıl değerlendirdiğine yönelik soruları yanıtladı. Mahkemenin çok isabetli bir karar verdiğini söyleyen Arınç, 'Bence gecikmiş de olsa verilen karar kamu vicdanlarını da sevindirmiştir. Bu kararla da sadece Balbay için değil hem tutuklu milletvekilleri açısından hem de uzun süredir tutuklu bulunan diğer sivil şahıslar bakımından Anayasa Mahkemesinin bağlayıcı kararının uygulanabileceğini gösterdi. Hayırlı olsun. Üç yıl önce söylediklerim şimdi gerçekleşti' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu: Aramıza hoş geldin

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tahliyesinin ardından Mustafa Balbay'a bir geçmiş olsun mesajı çekti. CHP'den yapılan açıklamaya göre, Kılıçdaroğlu, kısa mesajında 'Aramıza hoş geldin Mustafa Balbay, özlemiştik, seni çok seviyoruz' ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu'nun daha sonra Balbay'la telefonda bir süre görüştü. İkilinin bugün bir araya gelecekleri belirtildi. Kılıçdaroğlu'nun Balbay'a 'Seni demokrasi, özgürlük, insanlık adına kucaklıyorum, aramıza hoşgeldin' dediği bildirilen açıklamada şöyle devam edildi: 'Balbay ise en kısa sürede görüşüp görevine başlamak istediğini söyledi. Tutuklu milletvekillerine de özgürlük dileyen Kılıçdaroğlu, Balbay'a 'Yarın (bugün) Meclis seni bekliyor. En kısa sürede bu uygulamanın diğer milletvekillleri için de geçerli olması dileğiyle tekrar hoş geldin diyorum' yanıtını verdi. '

Geç de olsa sevindirici

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, gazetecilerin sorusu üzerine, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın tahliyesiyle ilgili kararını değerlendirdi. Meclis Başkanı Çiçek, 'Sayın Mustafa Balbay'ın tahliyesinden memnuniyet duydum. Geç de olsa bunun gerçekleşmesine sevindim. Umut ederim, uzun süreli tutuklu kalmış olanların da mağduriyetleri giderilir' diye konuştu.

Yazıcı: Emsal olur

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Balbay'ın tahliye kararı için 'Hayırlı olmasını diliyorum' dedi. Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru üzerine aldığı kararı anımsatan Yazıcı, 'Hak ve özgürlükler kadar eşitlik kuralı da önemli. Benzer durumda olanlar insanlar için kanun kurallarının aynı şekilde uygulanıyor olması eşitlik kuralı gereğidir. Sanırım diğerleri ile ilgili de alacak. Bunlar Türkiye'nin deneyimi. Demokratik standartlar açısından bir kazanım diye düşünüyorum' ifadelerini kullandı.


10 yıl önce