|

Kırkında muradına erdi

Çocukluğundan beri futbol sevdasıyla büyüyen Azize Ay, futbolcu olma hayalini Diyarbekirspor Kadın Futbol Takımı'nda gerçekleştirdi. 43 yıldır ailesinden gizli gizli top oynadığını söyleyen Ay, "Kırkımdan sonra muradıma erdim" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/03/2017 Pazar
Güncelleme: 23:06 - 25/03/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Kırkında muradına erdi
Kırkında muradına erdi
Ayşe Deniz


Futbol erkek işidir" algısını kıran kadın futbolculara bir yenisi daha eklendi. Üstelik Diyarbakır'ın bir köyünden. 6 yaşından beri futbolcu olma hayali kuran fakat ailesi izin vermediği için bu isteğini geri plana atmak zorunda kalan Diyarbakırlı Azize Ay, 43 yıl sonra profesyonel formasını Diyarbekirspor Kadın Futbol Takımı'nda giydi. 40 yıl boyunca futbol için ailesiyle mücadele eden Ay'ın top oynamasına köy yerinde ayıplanır düşüncesiyle amcası izin vermemiş. Yıllarca gizli gizli oynadığını söyleyen Ay, "Okula giderken ilk önce topu aşağı atardım. Sonra önlüğümü giyip giderdim. Hep gizli gizli oynamak zorunda kaldım. Amcam kadınların top oynamasının ayıp olduğunu söylerdi. Ama ben pes etmedim" diyor. Ay, 40 yaşından sonra evlenmiş. Eşini bile Fenerbahçe takımını tuttuğu için kabul etmiş. Fakat evlendikten sonra Galatasaraylı olduğunu öğrendiğini söyleyen Ay, "Beni Fenerbahçeliyim diye kandırmış. Eğer Galatasaraylıyım deseydi evlenmezdim. Fenerbahçe aşığıyım. Bu futbol bende bir hastalık oldu, hayata bağladı" şeklinde konuşuyor. Önümüzdeki günlerde yapılacak olan maçlarına hazırlanan Azize Ay'ın futbol sevdasını kendisinden dinledik.



ERKEK GİBİ BÜYÜTÜLDÜM


Babası vefat ettiği için amcasının kendisine baktığını söyleyen Azize Ay, futbol oynamak için evden gizli gizli çıkıyormuş. Çocukluğundan beri sadece krampon giydiğini ve amcasının kendisini erkek gibi yetiştirdiğini belirten Ay, "Biz 3 kız kardeş olduğumuz için amcam beni erkek gibi büyüttü. Küçüklüğümden beri atın üstündeyim. 40 yaşında gelinlik giydiğim anda kadınsı hissiyatı o zaman hissettim. Amcam şehre gittiğinde ben topu ve formamı alır, ata binip gizli gizli tarlaya giderdim. Hatta köye topu ilk ben getirdim. Erkek çocukları bile bilmiyordu. Top alamıyorlardı. Onları alıp tarlaya götürürdüm top oynamak için. Amcam bana 'Köy yerinde top oynama. Kızların oynaması uygun değil' derdi. Oynayıp eve gelir, topumla beraber uyurdum. Amcam, gizli gizli oynadığımı duyunca beni izlemeye başlamış. Çok kızardı bana. Çok sıkıntı çektim. Benim babamda futbolcuydu. Tüm özelliklerimi ondan almışım. İnsan bir şeye aşık olur ya bende futbol sevdalısıydım. Topla yatar onunla kalkardım. Şehre gittiğimizde gözüm hep sarı lacivert toplarda olurdu" şeklinde konuşuyor.



GALATASARAYLI OLDUĞUNU BİLSEYDİM EVLENMEZDİM


Yıllarca direnen Ay, umudunu hiç kaybetmemiş. Her gün sporunu yapmış, futbol oynamaya devam etmiş. Forması ve kramponlarını yanından eksik etmemiş. Fakat futbolcu olma hayali yavaş yavaş yok olmaya başlarken evlenmeye karar vermiş. Eşinin bu süreçte en büyük destekçisi olduğunu söyleyen Ay, "Eşimle tanıştığımızda ilk sorduğum soru hangi takımı tuttuğu oldu. Bana Fenerbahçeliyim dedi. Evlendikten sonra Galatasaraylı olduğunu öğrendim. Eğer evlenmeden bilseydim o yüzüğü atardım. Beni kandırmış. Düğün salonuna Fenerbahçe marşıyla girdim. Gelin çiçeğimi de sarı lacivert renklerinden yaptım. Maçın olduğu günler eşimle tartışıyorduk. O başka bir program izlemek istiyordu. Ama futbol benim 40 yıllık dostumken o daha 2 yıllık. Buna asla izin vermem" diyor.



İÇİMDEKİ BİR YARAYDI


Eşinin bu sevdasını farketmesiyle destek olduğunu ifade eden Ay, profesyonel futbol hayatına geçişini şöyle anlatıyor: "Bir gün iş yerinde arkadaşlarıma bu tutkumdan bahsettim. Seni basına verelim dediler. Sonra eşim bana cesaret verdi. Şimdi profesyonel futbol oynuyorum. İlk sahaya çıktığımda beni örnek gösterdiler. Sanki ilk başta eksiktim, kırık gibiydim. Şimdi sanki dünyalar benim oldu. Biraz daha yaşamak istiyorum. Futbol hep içimde bir yaraydı sanki. Şimdi dertlerim bitti. Kırkımdan sonra muradıma erdim. Yıllarca gazete küpürlerini biriktirdim, skorları yazdım. Diyerbekirspor beni şimdi hayata bağladı."






  • Antrenör olmak istiyorum

  • Şimdi ise en büyük hayalinin antrenör olmak olduğunu söyleyen Diyarbakırlı Azize Ay, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Fenerbahçeli oyuncular beni ziyaret etti. Hepsiyle tanıştım. Çok mutluyum. Sadece Rıdvan Dilmen ile tanışamadım. Onunla da tanışmak istiyorum. 43 yıllık Fenerbahçeliyim. Her şeyini bilirim. Yenildiği zaman bir hafta yemek yiyemiyorum. Yavaş yavaş kendimi antrenörlüğe yetiştirmek istiyorum. Kadınlara özel bir futbol okulu da kurmak gibi planım da var. Pes etmeyeceğim" diyor.
#Futbol
#Spor
7 yıl önce