|

Kışın güneş açan ülke: TAYLAND

Tayland, eski adıyla Siyam bir uzakdoğu ülkesidir. Batıda Burma, doğuda Kamboçya, kuzeyde Laos ve güneyde Malezya'ya komşu bir ülkedir. Uzakdoğu deyince benim aklıma gelen ilk yerdir Tayland, bu mevsimde tam gezilecek bir yer. Çünkü Yurdumuzu saran buz gibi havadan orda eser yok. Üstelik dünyanın en egzotik yerlerinden biri. Tayland dünyanın en büyük 51. ve en kalabalık 20. Ülkesi. Ama nüfusu sadece 67 milyon. Etnik Tayların yanı sıra Çin, Khmer, Laos ve Malay kökenli halklar da bu ülkede yaşıyor. Her sene milyonlarca turistin ziyaret ettiği 400’den fazla budist tapınağı ve birbirinden güzel birçok tropkal adasının olduğu bir turizm cenneti diyebilirim. Ülkenin en büyük kenti aynı zamanda başkent olan Bangkok’ta dolu dolu üç gün geçirdik ama aklım hala orada kaldı.

Yeni Şafak
04:00 - 15/01/2017 Pazar
Güncelleme: 22:06 - 14/01/2017 Cumartesi
Yeni Şafak

B

angkok, 1782'den beri ülkenin başkenti. Tayca'da şehrin adı Krung Thep, yani Melekler Şehri. Şehrin Tayca ismi, dünyanın en uzun şehir ismi olma özelliğiyle Guiness Rekorlar Kitabı'na girmiş.



Bangkok, Doğu geleneksel yaşamı ile Batı modernizmin bir arada kaynaştığı bir şehirdir. Bir yandan etraftaki görkemli gökdelenler, dünyanın bütün markalarının olduğu alış veriş merkezleri, bir yandan geleneksel ve egzotik yapısını koruyan mahalleleri…


Tayland'da insanlar genellikle evlerinde yemek pişirmezler, sokakta pişirilen yemeklerden yiyorlar, akşamlarıda yine sokakta pişirilen yemeklerden alıp evlerine götürüp orada yiyiyorlar, bu yüzden gecenin geç saatlerine kadar yemek pişiren sokak satıcılarını görmek mümkün. Tayland çok ucuz bir ülke olmasına rağmen alış veriş kısmı çok yorucu geçiyor çünkü alış verişteki temel kural pazarlık yapmaktır.







Bütün tatilinizi pazarlık üzerine kuruyorsunuz… 1000 baht dedikleri bir şeyin fiyatını pazarlıkla 300 bahta alabilirsiniz…


Tayland'da taksiler çok ucuz, bu yüzden çok fazla toplu taşıma aracı kullanma gereği duymuyorsunuz… Tabi bir de ulaşım için Asya'nın meşhur tuktukları var, Bangkok'ta her yerde bu rengarenk tuktuklardan görebilirsiniz, taksilerden daha pahalılar ama çok daha otantik.



Taylandlılar için şunu söylemeden geçmemek gerekiyor; Taylandlılar çok itaatkâr insanlar, kavgadan uzak durmaya çalışan bir toplum. Sevgi ve saygıya dayalı insan ilişkileri var. Soğuk iklimin ülkemizi sardığı şu günlerde biraz güneş görmek istiyorsanız en güzel adres burası.



Pattaya


Taylan'daki son günümüzde Pattaya'ya gidiyoruz, buraya varınca bir sürat teknesiyle Mercan Adası'na gidiyoruz. Mercan Adası bembeyaz kumsalı, turkuaz renkli denizi olan bir tropikal ada. Yüzmeyi sevenler için tatilin en güzel duraklarından bir tanesi Mercan Adası. Günün yarısını burada geçirdikten sonra, öğleden sonra tekrar Pattaya'ya dönüyor ve Timsah Çiftliği Gezisi yapıyoruz. Burada timsahlarla yapılan tehlikeli bir gösteri izliyoruz. Tayland turizminin önemli bir parçası olan Timsah gösterisi her yıl ülkeye binlerce turisti çekiyor. Daha sonra, Million Year Stone Park'a gidiyoruz, burada Tayland'ın doğal güzelliklerini ve vahşi yaşamını yakından görmek mümkün. Kaplanlarla hatıra fotoğrafı çektirip dokunma şansınız oluyor.







Tayland'ın simgelerinden olan fillerden söz etmemek olmaz tabi, Million Year Stone Park'ta filleri beslemeyip, binebilirsiniz, isterseniz özel pozlar verebilirsiniz fillerle. Tayland'a gitmişken eşsiz tropikal meyvelerin tadına bakmadan dönmeyin ve hatta valizinizde yer varsa yanınızda sevdiklerinize götürüp tattırmanızı öneririm.



NIght Market


Bangkok'un ünlü gece pazarı Patpong Night Market, hediyelik eşya alabileceğiniz en ucuz yerlerden biri, daha çok ünlü markaların taklit saat ve çantalarını bulabilirsiniz tabi burada pazarlığınızı daha sıkı yapmalısınız.



Sea Food Market


Sea Food Market, çok büyük bir balık pazarı gibi de düşünebilirsiniz. Ülkenin en büyük deniz mahsulleri restoranı burası. Restoranın sloganı "If it swims we have it" yani "yüzüyorsa bizde vardır". Alışveriş arabalarıyla tezgáhlardan istediğiniz balığı ya da her hangi başka bir deniz mahsülünü seçiyor, sonra bir başka reyondan içeciğiniz ve salata malzemelerini de sepete koyup kasada hepsini ödüyorsunuz. Market arabanızla masaya geliyorsunuz burada garsonlar aldığınız malzemeleri alıp sizin için pişiriyorlar.



Grand Palace





Grand Palace, kraliyet sarayı kompleksi… Şehrin en önemli simgelerinden bir tanesi. Saray resmi olarak 1782'den beri Siam


Krallığı'na ev sahipliği yapmaktadır. Saray, halen daha içindeki savaş bakanlığı ve devlet daireleriyle Tayland Krallığı'nın sembolik kalbi olmaya sürdürüyor. Büyük Saray'ın mimarisi gözlerinizi kamaştırıyor.



Wat Pho


Wat Pho (Yatan Buda Tapınağı) Bangkok'ta bulunan budist tapınağı olrukça ünlü. Tam ismi Wat Phra Chettuphon Wimon Mangkhlaram Ratchaworamahawihan. Tapınak ayrıca geleneksel Thai Masajı'nında doğduğu yer olarak da biliniyor. Anıtın üzerinde Tayland'ı temsil eden 7 katmanlı şemsiye yer alıyor. Koridordan geçerken 108 adet bronz kâse dikkatinizi çekecektir, bunlar Buda'nın 108 hayırlı durumunu simgeler. Gelen yerli ve yabancı turistler bu kâselere para atarak kendilerine şans ve iyilikler getireceğine inanıyor. Tayland'da tapınaklara girerken özellikle kadınlar kıyafetlerine çok dikkat etmek zorunda, kolsuz dizüstü ve başı açık bir şekilde tapınaklara girmek çünkü yasak.



FloatIng Market






Yüzen Çarşı'ya derin gövdeli, ön ve arka burnu sivri ve kalkık teknelerle çok kefifli bir yolculuk yapabilirsiniz. Bangkok'a gidip gezilecek yerlerin başında Yüzen Çarşı, uzak doğunun egzotik havasını en iyi burada hissediyorsunuz. Burada satıcılar minik kayıklarda tropikal meyve, sebze ve teknede pişen yerel yiyecekler satıyorlar. Siz de hem bir sandalda gezerek alışveriş yapabilirsiniz, isterseniz de kanalın ortasına kurulan küçük tezgahlardan oluşan yerlerden alışveriş yapabilirsiniz.





#Siyam
#Burma
#Tayland
#Wat Pho
7 yıl önce