|

Kişiye özel sınav dönemi

ÖSYM Başkanı Ömer Demir, bireyselleştirilmiş sınav uygulamasına geçileceğini bildirdi. Kişiye özgü sınav sisteminde, eş zamanlı olarak farklı adaylara farklı sorular sorulacak. Bu uygulama ilk kez Yabancı Dil Sınavı'nda hayata geçecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/01/2017 Cuma
Güncelleme: 23:21 - 12/01/2017 Perşembe
Yeni Şafak

ÖSYM Başkanı Ömer Demir, Ankara'da hizmete giren Elektronik Sınav Merkezi'ni ilk kez basına açtı. Demir, ÖSYM'nin 2017'deki yeni sınav uygulamalarıyla ilgili de bilgi verdi. Elektronik sınavlar için kurulan Ankara'daki Esenboğa Sınav Merkezi, 30 bini kapalı olmak üzere 50 bin metrekarelik alana kuruldu. 5 giriş 8 çıkışlı, 37 salon ve 5 bin kabini bulunan binada, adaylar yüz tanıma sistemiyle sınava giriyor.



GUINNİESS'E ADAY


Şimdilik sadece Yabancı dil sınavlarında hizmet veren merkezi, şu ana kadar 3 bin 500 aday aynı anda kullandı. 5 bin aday sınava girdiğinde Guinness Rekoru için başvurulacak. Dünyada en fazla Güney Kore'de bin 200 kişiye aynı anda elektronik sınav yapılıyor. Böylelikle Türkiye 5 bin kişilik elektronik sınav merkeziyle dünyada ilk olduğunu tescilleyecek.



DENEME SORULAR


YDS, ALES ve İş Güvenliği sınavlarında adaylara deneme sorular sorulacak. Her sınavda 3-4 soru olacak. Aday hangi sorunun deneme soru olduğunu bilmeyecek. Deneme soru puanlamaya katılmayacak. Her adaya farklı deneme sorusu sorulacak. Sınav soruları açıklandığında deneme sorular açıklanmayacak. Adayların da deneme sorularını sözlü ya da yazılı olarak herhangi bir yerde açıklaması suç sayılacak. Deneme sınav ile her yıl aynı zorluk derecesinde sorular hazırlanması amaçlanıyor. Eş zamanlı olarak farklı adaylara farklı sınav yapılmasını sağlayacak. Bunun için ihtiyaç duyulan soru havuzu, deneme sorulardan oluşturulacak. Gelecekte ihtiyaç duyulduğunda eşdeğer zorlukta kişisel sınavlar yapılabilmesine imkan sağlayacak. Açık uçlu sınavların ilki ise kaymakamlık sınavında gerçekleştirildi.



Online arşiv


Soruşturması devam eden 2010 KPSS kitapçıklarının imha edilmesi sorununa çözüm olarak online arşiv kurulacak. Bunun için kitapçıklarda her sorunun altında cevap anahtarı bulunacak. Her adayın kitapçığındaki soruları ve cevapları elektronik ortama aktarılacak.



El yazıları kodlanıyor


Gelecekte toplu olarak yapılacak açık uçlu sınav için el yazısı arşivi toplanıyor. Şu an yapılan sınavlarda adayların her birinin el yazısı kodları alınıyor. Daha sonra bu elektronik harflere dönüştürülerek okutmanlara gönderilerek değerlendirilecek. Küçük sınavlarda denenmeye başlandı, gelecekte büyük sınavlarda kullanılacak.





#Ömer Demir
#ÖSYM
7 yıl önce