|

Kıskananlar çıldıracak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yılki istihdam seferberliğiyle 1,5 milyon ek istihdam sağlandığına dikkat çekerek iş adamlarına yeni bir çağrıda bulundu: Büyüme oranımız ikiye katlandığına göre, eğer biz artı iki istihdam sağlarsak, bu, ülkemizin büyüme oranını daha genişletecek ve bu ülkeyi kıskananları çıldırtacaktır.

Yeni Şafak ve
08:00 - 15/12/2017 Cuma
Güncelleme: 08:53 - 15/12/2017 Cuma
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş adamlarına seslenerek, “Her müessesemiz artı ikişer kişi istihdam edecek olursa yüzde 11,1’lik büyümeyi yükseltmeye devam ederiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş adamlarına seslenerek, “Her müessesemiz artı ikişer kişi istihdam edecek olursa yüzde 11,1’lik büyümeyi yükseltmeye devam ederiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen İstihdam Şurası’nda, istihdamı ve yatırımı artırma ve ekonomiyi canlandıracak devlet desteklerini açıkladı:

Büyümenin en önemli göstergelerinden biri de istihdam. İstihdama katkı sağlamayan bir büyüme tabana yayılmıyor demektir. Bu yıl elde ettiğimiz 1,5 milyonluk ilave istihdam eğer istersek ve gereken çabayı ortaya koyarsak neticeye ulaşacağımız anlamına geliyor.

KISKANANLAR ÇILDIRACAK

Burada özellikle benim tüm girişimcilerimizden, iş adamlarımızdan özellikle şahsım ve milletim adına yeni bir ricam olacak. Eğer biz artı iki istihdam sağlayacak olursak bu, ülkemizin büyüme oranını daha genişletecek, kıskananları da çıldırtacaktır. Yani her müessesemiz ikişer kişi istihdam edecek olursa, artı olarak söylüyorum, demek ki Allah’ın izniyle 11,1’i biz yükseltmeye devam ederiz.

İMALAT VE BİLİŞİM ÖNCELİKLİ

İmalat ve bilişim sektörlerini stratejik öncelik olarak belirledik. İmalat ve bilişim sektörlerindeki işverenler, bugüne kadar yalnızca asgari ücretli çalışanları için prim desteği alıyordu, şimdi bunu genişletiyor ve prime esas kazanç sistemini getiriyoruz. Bir başka ifadeyle artık ek istihdamda 4 bin 740 liraya kadar olan ücretler de sigorta primi teşvikine dahil edildi.

2020’YE KADAR SÜRECEK

2017 yılında çalışan başına 773 liradan bin 884 liraya kadar olan prim ve vergi desteği her sigortalı için 12 ay olacak şekilde önümüzdeki yıl da devam edecek. Kadınlar, 18-25 yaş arası gençler, engelliler bu sistemden diğerlerine göre 6 ay daha fazla yani 1,5 yıl süreyle yararlanabilecekler. İş dünyasına ciddi katkı sağlayan bu teşvik 2020’ye kadar sürecek.

BİR SİZDEN BİR DEVLETTEN

Önümüzdeki yıl, 3 ve daha az çalışanı olan işletmelerimizin, sağladıkları her ek istihdam için ödedikleri maaş, prim ve verginin bir ayını kendileri, bir ayını da devlet ödeyecek. Yani esnaflarımıza, imalatçılarımıza, küçük işletmelerimize, ‘Bir ay senden, bir ay bizden’ diyoruz. Bu teşvik, 12 ay süreyle geçerli olacak. İş başı eğitimi de bizim büyük önem verdiğimiz konuların başında geliyor.

75 LİRA CEP HARÇLIĞI

‘İşçinizi kendiniz yetiştirin’ sloganıyla İŞKUR tarafından uygulanan programın süresini önümüzdeki yıl bilişim ve imalat sektörleri için 3 aydan 6 aya çıkartıyoruz. Diğer sektörler için bu süre yine 3 ay olarak devam edecek. İş başı eğitim programlarına katılanlara günlük 54 liraya kadar cep harçlığı vermeyi, genel sağlık sigortalarıyla iş kazası ve meslek hastalığı primlerini karşılamayı da sürdüreceğiz. Geleceğin meslekleri olarak görülen siber güvenlik, bulut bilişim, kodlama gibi alanlardaki iş başı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arasındakiler 9 aya kadar eğitim ve günlük 75 lira cep harçlığı alacak.

  • Kursa katılan anneye 400 lira
  • Erdoğan, iş başı eğitim programlarında kadınlara ayrı bir yer verdiklerini söyleyerek, bu programlara ve mesleki eğitim kurslara katılan kadınlara 2-5 yaş arasındaki çocukları için aylık 400 lira bakım desteği verileceğini bildirdi. Erdoğan, “İş gücü piyasasının nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için teoriyi ve pratiği birleştiren yeni bir modele geçiyoruz. Bu projenin uygulama süresi iki yıl olacak. Katılımcılara günlük 54 lira da cep harçlığı ödenecek. Eleman temininde güçlük çekilen ve özellikle uzmanlık isteyen sektörlerde, gençlerimizin kendilerine uygun zaman ve şartlarda yani esnek bir şekilde eğitim alabilmelerini sağlıyoruz. Bu eğitimlerin ücretlerini de devlet karşılayacak” dedi.

Anamuhalefet 11,1’den rahatsız

Türkiye’nin büyümekten, güçlenmekten her alanda muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkmaktan başka çaresinin bulunmadığını vurgulayan Erdoğan, “Dünyadaki adaletsizliklerle haksızlıklarla zulümle baş etmenin, kendimizi bu cenderenin kurbanı olmaktan kurtarmanın tek yolu budur. Ülkemizin önünü terörle darbeyle kaosla kesemeyeceklerini anlayanlar, şimdi ekonomi silahını çekmiş durumdalar. Türkiye ekonomisi, 3. çeyrekte yüzde 11,1 büyümüşken bile hala kredi notlarımızla ilgili olumsuz değerlendirmeler yapılabiliyor olmasının başka bir izahı olabilir mi? Düşünün, Türkiye’nin anamuhalefeti bile 11,1’den rahatsız. Nerede geziyor, ne yapıyor, uzayda mıdır? Ayakları yere değmiyor. Ne yapılıyor, ne bitiyor bundan haberi yok. Yap-işlet-devret anlayışının, BOT anlayışının ne olduğunu bilmeyecek kadar zavallı, cahil insanlarla bu ülkede siyaset yapılmaz. BOT, yap-işlet-devret, devletin cebinden bir kuruş çıkmadan, sadece zamana ayarlı bir yatırım anlayışıdır. Öğren bunu öğren Bay Kemal” dedi.

  • Pasaport müjdesi
  • Erdoğan, “Mevcut sistemde, 18-25 yaş aralığında öğrenci olup da çalışmaya başlayanların yetim aylıkları kesiliyor. Yaptığımız düzenlemeyle bu durumdaki öğrencilerimizin aylıklarının devam etmesini sağlıyoruz. Yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaport sahibi gençlerimiz, kayıtlı olarak çalışmaya başladıklarında bu haklarını kaybediyorlardı. Artık 18-25 yaş aralığındaki gençlerimiz, çalışmaya başlasalar da pasaportlarını kullanmayı sürdürebilecekler” dedi.
  • ENGELLİYE 50 BİN LİRA HİBE DESTEĞİ
  • Engellilerin istihdamıyla ilgili bir müjdeyi paylaşan Erdoğan, “Biliyorsunuz en az yüzde 40 engelli raporuna sahip, iş kuracağı alanda girişimcilik eğitimi sertifikası bulunan engellilere İŞKUR tarafından 36 bin liraya kadar hibe desteği veriliyor. Bu rakamı önümüzdeki yıl inşallah 50 bin liraya yükseltiyoruz” diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Ekonomi
#İşadamları
#politika
6 yıl önce