|

KKTC'de boşa akan su yok

Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Türkiye’den Kıbrıs’a giden suyun boşa aktığı iddialarının doğru olmadığını söyledi. KKTC'ye 75 milyon metreküp su gittiğini belirten Akdağ, şebeke alt yapılarının yenilenmesiyle ilgili yeni projeler olduğunu da müjdeledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/10/2017 Cumartesi
Güncelleme: 01:29 - 7/10/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ
​Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ

Kıbrıs’ta müzakerlerin olumsuzlukla sonuçlanmasından sonra KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun “Bundan böyle federasyon değil, konfederasyon temelinde bir müzakereyi kabul edebiliriz. Artık KKTC’yi uluslararası tanıma için uğraşabiliriz. İkinci seçenek ise özerk bir cumhuriyet, Fransa-Monaco modeli gibi” açıklamasını Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ değerlendirdi. “Bu bir fikir olarak açıklandı" diyen Akdağ, "Bu fikir ve benzeri fikirler çerçevesinde Türkiye ile KKTC oturacak, bir siyasi çözüme artık karar verecek” diye konuştu.

SU BOŞA AKMIYOR

Türkiye’den KKTC’ye denizaltından borularla ulaştırılan içme suyunun boşa aktığı iddialarının doğru olmadığını da belirten Akdağ, “Türkiye’den Kıbrıs’a giden su boşa akmıyor. Şu anda 75 milyon metre küp su var. Burada ihtiyaç olan 35 milyon metreküp içme suyu. Bu 35 milyon metre küp suyu, şu anda Kıbrıs halkı içiyor. Belki bazı uç bölgelerde, yüzde 5 gibi suyun henüz tam ulaşmadığı yerler var ama her yere ulaştı diyebiliriz. DSİ Türkiye Cumhuriyeti’nin yaptığı bir işbirliği anlaşmasıyla su denizin altından götürüldü. Su belediyelere kadar getirildi. Belediyeler de suyu DSİ’den alıyorlar. Türkiye’de olduğu gibi halka dağıtıyorlar. Belediyelerin önemli bir kısmının alt yapısı çok iyi değil. Yani şebeke alt yapılarının yenilenmesi lazım. Şimdi yine işbirliği halinde o şebeke alt yapıların yenilenmesiyle ilgili yeni projeleri çalışıyoruz” diye konuştu.

KKTC GÜÇLÜ OLURSA RUMLAR MASAYA GELİR

KKTC’nin çok ciddi bir potansiyeli bulunduğunu, kişibaşına gelirin 15 bin dolara yaklaştığını, bu yıl 90 binin üzerinde öğrenci geldiğini ve bütçe fazlası vermeye başladığını anlatan Akdağ, “Biz bunun peşindeyiz. KKTC’nin refahını artırmak. Güçlü bir KKTCÜ yapmak. O zaman Rumların çözüm masasına geleceklerine inanıyorum” diye konuştu.

#KKTC
#Recep Akdağ
7 yıl önce