|

Klimayı açmayan minibüs şoförlerine ceza

Tüm yurtta son yılların en sıcak günleri yaşanıyor. İzmir'de, yolcuların aşırı sıcaklarda toplu taşıma araçlarının bunaltıcı olduğu yönündeki şikayetleri üzerine yapılan denetimlerde, klimalarını çalıştırmayan minibüs şoförlerine para cezası kesildi.

Yeni Şafak
14:38 - 31/07/2015 Cuma
Güncelleme: 15:05 - 31/07/2015 Cuma
DHA

Türkiye aşırı sıcakların etkili olduğu günler yaşıyor. Hava sıcakları mevsim normallerinin 7 ila 9 derece üstünde seyrederken, yetkililer özellikle öğlen saatlerinde mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın uyarısı yapıyor.



Klima kullanımı elektrik rekoru kırdırttı


Kavurucu sıcaklar elektrik üretiminde rekor getirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, dün Türkiye genelinde 866 milyon 653 bin kilovatsaat ile tüm zamanların en yüksek elektrik tüketimine ulaşıldığını açıkladı. Elektrik üretimindeki artışın yoğun sıcaklardan kaynaklı olduğunu belirten Yıldız, "Herhangi bir problem yok ancak vatandaşlarımız israftan kaçınmalı" açıklamasında bulundu.



"Klima varsa kullanacak"


Vatandaşlar toplu taşıma araçlarında da zorluk yaşıyor. Sıcak hava ile özellikle günün en sıcak saatlerinde daha da bunaltıcı hale gelen toplu taşıma araçlarıyla ilgili İzmir'den örnek bir karar geldi. İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Taner Uğuz, minibüslerde klimaların açılmasının zorunlu olduğunu belirterek, "Bu çalışma yönergemizde de var. Araçlarda klima zorunlu. Bu klima takılmışsa çalışacak. Zabıta denetimini destekliyoruz. İzmir'de bin 117 araç var birçoğu çalıştırıyor" dedi.



Ekipler minibüslerin çalıştığı hatlarda yaptıkları denetimlerde, klimalarını çalıştırmadığı tespit edilen 30 minibüs şoförünün her birine 208 TL para cezası kesti.



Aşırı sıcakların sebebi 'yaramaz çocuk'


Son günlerde ülke genelinde yaşanan kuvvetli sıcaklara, Büyük Okyanus'taki deniz suyu yüzey sıcaklığının artmasından kaynaklanan ve en son 2009'da görülen "El Nino" (yaramaz çocuk) atmosfer olayının neden olduğu ve ilerleyen dönemde kuraklık görülme ihtimalinin bulunduğu belirtildi. 2009 yılında El Nino yaşanmış ve Türkiye kurak bir sene geçirmişti. Öte yandan meteoroloji yetkilileri ağustos ayında sıcaklığın artmasını bekliyor.



Ağustos daha sıcak geçecek


Meteorolojik verilere göre, hafta sonu sıcaklıklar gerileyecek. Mevsim normallerinin 7-9 derece üzerinde olan sıcaklıklar, normallerin 1-2 derece üzerine kadar düşmesi bekleniyor. Kuzey bölgelerde yağış ihtimali veya bulutlanma olabilir. Fakat önümüzdeki haftadan itibaren Arap Yarımadası üzerinden yeni bir sıcak hava dalgasının gelmesi ve bugünkü değerleri de aşma ihtimali var. Yetkililere göre Türkiye ağustosu da sıcak olarak geçirecek.


#minibüs
#sıcak hava
#ceza
#klima
9 yıl önce