|

Klon silah alarmı

Silah sektöründe araştırma yapan CHP Milletvekili Ceyhun İrgil, ‘klon silah ’ tehlikesine dikkat çekti. Bazı üreticilerin yasal olarak sisteme girilmiş seri numarasını başka tüfeklere verdiğini söyleyen İrgil, "Vatandaşın ruhsatlı tüfeği evinde dururken aynı seri numaralı klon silahla suç işlenebiliyor" dedi.

Yeni Şafak
08:36 - 13/11/2017 Pazartesi
Güncelleme: 08:46 - 13/11/2017 Pazartesi
Diğer
TSE belgeli pompalı tüfeklerin seri numarası kullanılarak testten geçmeyen kaçak ‘klon (ikiz) tüfekler üretilebiliyor.
TSE belgeli pompalı tüfeklerin seri numarası kullanılarak testten geçmeyen kaçak ‘klon (ikiz) tüfekler üretilebiliyor.
CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil’den çarpıcı tespit ve uyarılar geldi. Silah sanayicileriyle görüşerek sektörde araştırma yapan İrgil, TSE belgeli pompalı tüfeklerin seri numarası kullanılarak testten geçmeyen kaçak ‘
klon
(
ikiz
) tüfekler üretildiğine dikkat çekti. İrgil, tespitlerini Hürriyet gazetesine şöyle anlattı:
Bir tüfek üretimden çıktığında teste tabi tutuluyor. Sonra TSE’den seri numarası veriliyor. Seri numarası alınmış her tüfek; Sanayi Bakanlığı, Emniyet ve Jandarma temsilcisinin olduğu komisyondan geçiyor. Sevkıyat öncesi son test yapılıp onay veriliyor. Bu seri numaraları POL-NET sistemine kaydediliyor. Öğrendiğimize göre; üreticilerin bazıları, kaçak üretim yapanlar gibi, daha önce POL-NET’e girilmiş seri numarasını başka tüfeklere veriyormuş.
Kanunen ve ruhsatlı bir tüfek edinen vatandaşın tüfeği evinde dururken aynı seri numaralı klon silahla suç işlenebiliyor
.

İnternetten satışta çoğunlukla ruhsat sorulmuyor. Firmaların çoğu hayali isim kullanıyor ve sahte markalar. Suriyeli veya işsiz, gariban gençler üzerinden şirketler kuruluyor. İnternetten bir hesap açtırıyor, bir telefon numarası yeterli. Bakanlık tespit ettiğinde sadece para cezası var. İstediğiniz kadar ceza kesin, hiçbir şeyi yok ki alınacak.

Namlu artığından tüfek

Lazer testinden geçmeyen namlular kaçak üretimde kullanılıyor. 300 - 400 liraya satılan silahların genellikle namlusu çatlak veya defolu.
İlk birkaç atıştan sonra tüfek çatlayabiliyor ve kullanana zarar verebiliyor
. 6 metrelik namludan bir tüfek çıkıyor. Hurdaya ayrılması gereken kalan namluyla bu silahları üretiyorlar. Şu da olabiliyormuş; farklı imalathanelerde çalışanlar çıkardıkları, diyelim 3’er ayrı parçayla 3 tüfek üretiyorlar. Testen geçmeyen, merdiven altında birleştirilen maliyetsiz bir kaçak ürün.
#klon silah
#bireysel silahlanma
6 yıl önce