|

Koalisyon haftası

Cumhurbaşkanının hükümeti kurmakla görevlendireceği Başbakan Davutoğlu, muhalefet liderlerinin kapısını çalmadan önce bir basın toplantısı düzenleyerek süreç hakkında kamuoyunu bilgilendirecek. Hükümet kurmak için tüm alternatifler masaya yatırılacak ancak parti teşkilatına da ‘her ihtimale hazır olun’ mesajı verildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/07/2015 Salı
Güncelleme: 05:29 - 7/07/2015 Salı
Yeni Şafak

Koalisyon hükümeti kurma çalışmalarının ilk adımı olarak bu Meclis'in bu haftaki en önemli gündemleri arasında, Meclis Başkanlık Divanı üye sayısı ve görev dağılımının belirlenmesi var. Danışma Kurulu Meclis Başkanı İsmet Yılmaz başkanlığında toplanarak siyasi partilere düşen üye sayısı ve görev dağılımını belirleyecek. Meclis İçtüzüğü'ne göre, Başkanlık Divanı Meclis Başkanı, TBMM Başkanvekilleri, idari amirleri ve katip üyeleri olmak üzere 15 üyeden oluşuyor ancak siyasi partilerin uzlaşması halinde meclis başkanvekili sayısı değişmese de, idare amiri ve katip üye sayısı artırılabiliyor. AK Parti, CHP ve HDP'nin Divan'ın 18 üyeden oluşması konusunda anlaştığı ancak MHP'nin, HDP ile eşit sayıda üye almasına neden olacağı için itiraz ettiği belirtiliyor.



DİVAN PERŞEMBE GÜNÜ


Divan'ın 18 üyeden oluşması halinde AK Parti'ye 8, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye 3'er üyelik düşecek. MHP oy sayısının daha fazla olduğu gerekçesiyle Divan'ın 17 üyeden oluşması, HDP'ye 2 üye verilmesi gerektiğini savunuyor. Danışma Kurulu, bugünkü toplantısında üye sayısı ve dağılımını netleştirecek. Uzlaşma sağlanması halinde isimler perşembe günü Genel Kurul'da okunacak ve milletvekillerinin oyuyla seçim tamamlanarak Divan oluşturulacak.



45 GÜNLÜK START VERİLECEK


Meclis Başkanlık Divanı'nın belirlenmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan 45 günlük sürede hükümetin kurulması için görev verecek. Öncelikle AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na görev verilmesi bekleniyor. Davutoğlu'nun, CHP ve MHP ile koalisyon görüşmesi yapacağı belirtiliyor. Koalisyon çalışmalarını yürütmek üzere bir komisyon kuran AK Parti, CHP ve MHP'nin seçim beyannamesi, tüzük ve programını icelendi. AK Parti ile ortak olan ve ayrışan noktalar tespit edildi. Davutoğlu, yetkiyi aldıktan sonra diğer muhalefet partisi liderlerinin programına göre bir görüşme takvimi belirleyecek. Bir basın toplantısı düzenleyerek liderlerle yapacağı görüşmede neleri önceleyeceği, neleri konuşacağı, süreçle ilgili atılacak adımları halka anlatacak.





'ERKEN SEÇİME HAZIR OLUN'


Öte yandan, 7 Haziran seçimlerinin, koalisyon hükümetini zorunlu kılmasının ardından Davutoğlu, AK Parti'den giden oyların muhtemel bir erken seçimde geri dönmesi için teşkilatı harekete geçirerek 'erken seçime hazır olun' talimatını verdi. İlk turda, üç partinin de kapısını çalacak olan Davutoğlu, “kırmızı çizgiler"le değil, “ilkeler"le görüşmelere gitmeyi planlıyor.



İLKELER ÖN PLANDA


Bu noktada, “Yeni Anayasa, Çözüm Süreci, Paralel Yapı'yla mücadele, ekonomik istikrar gibi milli hassasiyetler" ön planda olacak. Davutoğlu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konumu dahil, “siyaset üstü" konuların “pazarlık dışı" tutulmasını isteyeceği belirtiliyor. Eğer muhalefet, şartlar konusunda dayatırsa, bu durumda taviz verilmeyeceğinin altı çiziliyor. Davutoğlu, görüşmeler sonrası da, ortaya çıkan tabloyu halka gerekçeleriyle birlikte açıklayacak.



Yeni tezkereGenel Kurul'da


Başkanlık Divanı'nın belirlenmesinin ardından Genel Kurul'da Lübnan Tezkeresi görüşülmesi bekleniyor. Lübnan'da Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) kapsamında bulunan Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılması konusunda hükümete yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi'nin, yarın(Çarşamba) görüşülmesi bekleniyor.



RTÜK'e yeni üye seçilecek


Meclis'in gündem konularından bir diğeri de RTÜK'te boşalan üç üyelik için yapılacak seçim olacak. RTÜK Başkanı Davut Dursun, Başkan Yardımcısı Hasan Tahsin Fendoğlu ve MHP kontenjanından seçilen üyenin görev süresi 14 Temmuz'da sona eriyor. Boşalan üyelikler için seçim yapılacak.



Ekonomi konuşuldu


Başbakan Ahmet Davutoğlu dün önce Çankaya Köşkü'nde önce TBMM Başkanı seçilen İsmet Yılmaz'ı kabul etti. Ardından ekonomi kurmaylarıyla Çankaya Köşkü'nde önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bilim, Sanayi Bakanı Fikri Işık, Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gümrük Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu katıldı. Ekonomideki son durumun masaya yatırıldığı toplantıda, Yunanistan'daki gelişmelerin muhtemel etkileri, seçim sonrası oluşan tablonun muhtemel yansımaları gözden geçirildi. Başta Suriye olmak üzere bölge ülkelerindeki karmaşanın, Türkiye'nin ihracatına da olumsuz yansıdığı belirtildi. Enflasyon, büyüme oranları ve son göstergeler ele alındı.



GÖNÜL'Ü KABUL ETTİ


Davutoğlu, ardından yeni Milli Savunma Bakanlı Vecdi Gönül'ü Çankaya'da kabul etti. Kurmaylarından bilgi alarak son durum hakkında değerlendirmelerde bulundu. Davutoğlu, ekonomi toplantısının ardından Beştepe'ye geçti.


#Başkanlık Divanı
#Milli Savunma
#Davutoğlu
#Yeni Anayasa
#Çözüm Süreci
#Paralel Yapı'yla mücadele
9 yıl önce
default-profile-img