|

Kolluk Gözetim Komisyonu Kuruluyor

TBMM Genel Kurulu'nda, Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulmasına Dair Kanun Tasarısı'nın bir maddesi daha kabul edildi. Buna göre, komisyon, kolluk şikayet sisteminin işleyişine dair ilkeleri tespit ederek, bunlarla ilgili Bakanlığa önerilerde bulunacak, bu konudaki uygulamaları izleyecek, sistemin işleyişinde kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlayacak.

Yeni Şafak
19:20 - 2/05/2016 Pazartesi
Güncelleme: 17:23 - 2/05/2016 Pazartesi
AA

TBMM Genel Kurulu'nda, Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulmasına Dair Kanun Tasarısı'nın bir maddesi daha kabul edildi. Komisyon, kolluk görevlilerinin işledikleri iddia adilen suçlardan veya disiplin cezası gerektiren eylem, tutum veya davranışlarından dolayı gerektiğinde yetkili merciler tarafından haklarında disiplin soruşturması yapılmasını isteyecek.



Kolluk şikayet sisteminin işleyişiyle ilgili konularda teftiş ve denetim yapılması için Bakanlığa önerilerde bulunacak olan komisyon, düzenlenen raporları değerlendirecek, eksiklikler konusunda alınması gereken idari tedbirleri belirleyerek Bakanlığa önerecek, bu raporlardan uygun gördüklerini ise kamuoyuna açıklayacak.



Merkezi kayıt sisteminin işlemesi, geliştirilmesi, veri tabanı oluşturulmak, görev alanına giren konularda tespit, görüş ve öneriler içeren yıllık raporlar hazırlamak ve bunları TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve Başbakanlığa göndermek, kolluk şikayet sistemine kamuoyunun duyduğu güveni ölçmek amacıyla en az 2 yılda bir kamuoyu araştırması yapmak da komisyonun görev alanları içinde olacak.



Komisyon, kolluk görevlilerinin disiplin cezasını gerektiren eylem, tutum, davranışlarıyla ilgili ihbar ve şikayetlerin kendisine ulaştığı veya resen öğrendiği tarihten 30 gün içinde Kurul Başkanlığından disiplin soruşturması açılmasını isteyebilecek.



Maddenin kabul edilmesinin ardından verilen aradan sonra komisyon ve hükümetin yerini almaması üzerine, TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, birleşimi yarın saat 15.00'de toplanmak üzere kapattı.



#TBMM
#Kolluk Gözetim Komisyonu
#Kanun
8 yıl önce