|

Körfez’in truva atı

Körfez bölgesinde yaşanan krizde Katar karşıtı cephenin ön safhından yer alan Birleşik Arap Emirlikleri’nin İsrail ile derin ilişkisi ve işbirliği sorgulanıyor. BAE, bölgede adeta bir Truva Atı gibi çalışarak, İsrail ile işbirliği halinde Filistin direnişinin altını oyuyor. Ülke aynı zamanda MOSSAD ile ilişkili isimlerle de işbirliği halinde.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/06/2017 Cumartesi
Güncelleme: 03:18 - 10/06/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu

Bölgede Türkiye’ye yönelik çıban başı olarak öne çıkan Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) İsrail ile özel ve derin ilişkileri gözden kaçmıyor. İsrail ile güvenlik alanında işbirliğinden istihbarat faaliyletlerine kadar geniş yelpazede ortaklığı bulunan Körfez ülkesi, bu çalışmaları ile başta Filistin meselesi olmak üzere, İslam dünyasının altınıoyan faaliyletlerde bulunuyor. Kudüs’te Filistinlilere ait arazileri satın alarak dolaylı yoldan işgalci güç İsrail’e sattığı birçok kez medyaya yansıyan BAE, şimdi de bölgedeki direniş hareketlerini destekleyen Katar’ı hedef aldı. BAE’nin 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında da olduğu biliniyor. BAE’yi yöneten Veliaht Prens Muhammed Bin Zayed’in sağ kolu ise Yaser Arafat’ın ölümünden sorumlu tutulan El-Fetih üyesi Muhammed Dahlan.

İSRAİL İLE
GÜVENLİK İŞBİRLİĞİ

İsrail merkezli Haaretz gazetesinde Mart 2017’de BAE - İsrail ilişkilerini analiz eden bir haber yayınlandı. Haberde iki ülke arasındaki ilişkinin derinliğine vurgu yapılıyordu. Haaretz’in haberine göre, BAE ve İsrail diplomatik bağlar geliştirmese de ortak askeri tatbikatlar düzenliyor ve aralarında askeri işbirliği mevcut. İki ülke hem 2016 hem de 2017’de ABD’nin düzenlediği askeri tatbikatlara ortak katılım sağladı. Mart ayında düzenlen tatbikat BAE ve İsrail dışında ABD, İtalya ve Yunanistan güçleriyle birlikte düzenlendi. Habere göre iki ülke daha önce de ABD ile birlikte senaryosu İran’a karşı olan üçlü bir hava tatbikatı gerçekleştirdi.


FİLİSTİN DAVASINA
DARBE VURDU

BAE sadece güvenlik alanında değil siyasi alanda da İsrail’in bölgedeki tecriti kırmasından etkin rol üstlendi. Bu çerçevede İsrail’in Körfez bölgesinde ilk onayı veren de Abu Dabi oldu. 2015’te İsrail’in, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’de Uluslararası Yenilenebilir Enerji Kurumu’na (IRENA) bağlı bir ofis açacağı belirtildi. İsrail gazeteleri bu gelişmeyi, ülkenin bölgedeki ilk resmi diplomatik temsilciliği olduğunu açıkça yazdılar. Uzmanlar bu gelişmeyi “İsrail’in siyasi ve güvenlik hedefleri için bir koridor” ve “Filistinlilerin haklarına ulaşmadan her türlü normalleştirmeyi reddeden Arap Barış Girişimi’ni görmezden gelmektir” oluşturulması olarak değerlendirdi.

KARANLIK
İSİMLERLE ORTAKLIK

BAE’nin ayrıca İsrail’in güvenlik yapılanmasına yıllarca hizmet etmiş veya ilişkili isimlerle, işadamı görüntüsü altında stratejik işbirlikleri yaptığı da iddia ediliyor. Netanyahu’nun eski müsteşarı olan Daivd Maiden bu isimlerden biri. Maiden’ın 35 yıl boyunca Mossad’a çalıştığı ve şuan “Davide Maiden Projects” isimli şirketi aracılığıyla BAE ile iş yaptığı belirtiliyor. Maiden, Emirliklerle uzun yıllardır güvenlik işbirliği yürütüyor. İsrailli Hava Savunma Sistemleri şirketinin eski başkanı Avi Leumi ise 2012 yılında Birleşik Arap Emirliklerine insansız hava uçakları satışını gerçekleştirdi. BAE bu uçakları Yemen ve Libya da kullanıyor. Dünyaca ünlü güvenlik şirketi AGT’nin sahibi Mati Kochavi de bu isimler arasında. AGT’nin özelliği eski MOSSAD ajanlarının çalıştığı bir şirket olması. Kochavi Birleşik Arap Emirlikleri pazarına girebilen ilk iş adamı. 2005 yılından bu yana Abu Dabi hükümetinin gerçekleştirdiği birçok ihaleyi de almış bulunmakta. AGT ile BAE arasındaki ilişkinin de 1998-2001 arası İsrail Askeri İstihbaratını yöneten Tümgeneral Amos Malka tarafından yürütüldüğü iddia ediliyor.

#Truva atı
#Körfez
#MOSSAD
7 yıl önce