|

Köylü Koza’yı istemiyor

Koza Altın İşletmeleri’nin Şebinkarahisar Eşkina Yaylası’nda maden ocağı açma girişimine köylüler tepkili. Madenin kurulacağı alanda çok sayıda çam ağacının kesileceğini belirten köylüler, en çok da maden atığıyla nehrin kirlenmesinden korkuyor.

Kübra Kara
04:00 - 28/11/2014 Cuma
Güncelleme: 13:52 - 28/11/2014 Cuma
Yeni Şafak
Giresun Şebinkarahisar’daki yaylada maden ocağı açmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu sunan Koza Altın İşletmeleri A.Ş’ye köylüler tepki gösterdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Koza’nın başvurusu üzerine, köylüleri bilgilendirmek ve görüşlerini almak için çağırdığı 18 Kasım’daki toplantıya katılan köylüler, bölgelerinde maden ocağı açılmasını istemediklerini bildirdi.

Eşkina Yaylası mevkiinde altın, bakır ve kurşun madeni için açık ocak şeklinde planlanan projenin civarında birçok köy ve yayla bulunduğunu belirten vatandaşlar, hayatlarının olumsuz etkileneceğini düşünüyor. 

TEK SU KAYNAĞI KİRLENECEK

Maden ocağı açmak için alandaki çok sayıda çam ağacının kesileceğini ifade eden köylüler, bölgenin tek temiz su kaynağı nehrin de kirleneceğinden endişe ediyor. Bölgede arıcılıkla uğraşan çok sayıda ailenin bulunduğunu ve açık maden ocağının çıkaracağı tozla birlikte arıcılık yapanların ekmeğinden olacağını belirten köylüler, madende yapılacağı açıklanan patlatmalar yüzünden de yaban hayvanlarının bölgede barınamayacağını ifade ediyor.

Patlatma endişe veriyor

Koza’nın ÇED raporunda, maden ocağının 48 hektarlık alanı kapsayacağı belirtilirken, proje kapsamında gerçekleştirilecek madencilik çalışmaları neticesinde toz, gürültü ve patlatmalardan kaynaklanacak titreşim oluşumunun da söz konusu olacağı belirtildi. Personel kaynaklı evsel nitelikli atık suyun da ortaya çıkacağı belirtilen raporda, katı atık oluşumuna da işaret edildi. 

6 KÖY ETKİLENECEK

Ocak açılması düşünülen yerin çamlık olduğunu söyleyen Şebinkarahisar Uğurca Köyü Derneği Başkanı Ünsal Akgün, alana yakın olan Taşçılı, Tepeltepe, Aslahşah, Dereköy, Uğurca, Yedikardeşköy’ün madenden etkileneceğini dile getirdi. Maden ocağı için seçilen alanın yakınlarında evi bulunan 86 yaşındaki Yeter Akgün, “Ben orada doğdum, büyüdüm. Ailem, akrabalarım burada. Yayladan geçen çay bizim için çok önemli. Eğer su kirlenirse bizim hayatımız biter” ifadelerini kullandı. 
#Giresun
#Şebinkarahisar
#ÇED
9 yıl önce