|

Kritik gelişme

Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi dün Ankara’ya kritik bir ziyaret gerçekleştirdi. Türkiye ve Irak, Kerkük dahil muhtemel sınır ötesi harekatın işgal sayılmayacağını dünyaya birlikte duyuracak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/09/2017 Pazar
Güncelleme: 01:27 - 24/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi dün Ankara’ya geldi.
Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi dün Ankara’ya geldi.

IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin referandum kararı ardından askeri seçenek de dahil tüm kartlarını açan Türkiye’de askeri temaslar da sıklaştı.

Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi dün Ankara’ya geldi. Ganimi’nin ziyaretinin son birkaç gün içinde belirlendiği öğrenildi. Akar ile Iraklı muhatabının Genelkurmay Karargahı’ndaki görüşmesinde IKBY’nin yapmayı planladığı referandum ve sonrasında yaşanacak gelişmelere ilişkin askeri tedbirler ile iki ülkenin askeri işbirliği olanakları masaya yatırıldı. Akar, görüşmede, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması ve muhafazası, bölgede olası çatışmalara ilişkin alınacak önlemlerde Türkiye’nin Irak hükümetinin yanında olduğu mesajını verdi, TSK olarak istendiğinde gerekli desteğin sağlanacağı vurgulandı.

TSK’NIN ASKERİ VARLIĞI ARTABİLİR

Gerek referandum sonrası çıkacak olası çatışmalar gerekse Irak’ın kuzeyindeki terörist örgütle mücadele kapsamında Türkiye’nin Irak’ta çeşitli kamplarda bulunan askeri mevcudiyetini arttırmasının da gündemde olduğu bildirildi.

KERKÜK HASSASİYETİ

Türkiye’nin başta Kerkük bölgesi olmak üzere olası bir sınır ötesi harekatının Irak nezdinde işgal sayılmayacağının iki ülke tarafından dünya kamuoyuna birlikte duyurulması konusu da görüşüldü. Gelişmeler karşısında Türkiye, Irak ve İran’ın üçlü diyalog mekanizmasının oluşturulması gerekliliği gözden geçirildi.

Türkiye, referanduma ilişkin olarak atacağı adımları, bu sonuçlardan etkilenecek Irak ve İran başta olmak üzere komşu ülkeleriyle yakın işbirliği halinde atmayı istiyor. Bu doğrultuda İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri’yi Ankara’da ağırlayan Akar önümüzdeki günlerde iade-i ziyaret kapsamında İran’a gidecek. Akar’ın ziyaretinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 4 Ekim’de yapacağı İran ziyareti öncesi gerçekleşmesi bekleniyor.

#TSK
#Osman Ganimi
#Hulusi Akar
7 yıl önce