|

Kritik YAŞ’ta ilk gün

Komuta kademesinin değişeceği YAŞ, Davutoğlu başkanlığında toplandı. Şura'nın ilk gününde, TSK'daki atama ve terfiler ele alındı. Paralel yapıyla ilişkili olduğu şüphesiyle incelenen çok sayıda personel emekliye sevkedilecek. Terörle mücadele ve bölgesel gelişmeler de masaya yatırıldı​.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/08/2015 Salı
Güncelleme: 10:09 - 4/08/2015 Salı
Yeni Şafak

Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) TSK personelinin terfi, görev süresinin uzatılması ve emeklilik durumları ile gündemdeki konuların ele alındığı ağustos ayı olağan toplantısı, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında dün toplandı.



YAŞ üyeleri önce Anıtkabir'i ziyaret ettikten sonra Genelkurmay Karargahı'ndaki Fevzi Çakmak Salonu'na geçti. Saat 11.15'te başlayan Şura'ya Davutoğlu'nun yanı sıra Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Org. Abdullah Atay, 1. Ordu Komutanı Org. Salih Zeki Çolak, 2. Ordu Komutanı Org. Adem Huduti, 3. Ordu Komutanı Org. Ümit Dündar, Ege Ordusu Komutanı Org. Galip Mendi, Genelkurmay 2. Başkanı Org, Yaşar Güler ile YAŞ üyesi diğer üst düzey komutanlar katıldı.



TERFİLER ELE ALINDI


Yarın sona erecek Şura'da terfi sırasındaki general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, görev sürelerinin uzatılması


ve emeklilik işlemleri ile disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle TSK'dan ayrılacak personel ve TSK'yı ilgilendiren diğer konular görüşüldü.



PARALEL PERSONELE EMEKLİLİK


Dünkü toplantıda, TSK'nın harbe hazırlık durum değerlendirmesi yapıldı, terörle mücadele operasyonları ve bölgesel gelişmeler ele alındı. PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki ve DAEŞ'in Suriye'deki merkezlerine yönelik hava operasyonları ile koalisyon güçleriyle gerçekleştirilecek ortak çalışma süreci de değerlendirildi. TSK'nın içine sızan ve ilişiğinin kesilmesi gündemde olan personelin dosyaları da masaya geldi. Özellikle son dönemde paralel yapı ile ilişkili olduğu yönünde şüpheli bulunarak haklarında inceleme başlatılan çok sayıda personelin emekli edilmesi bekleniyor.



GÖZLER BALYOZ TERFİLERİNDE


Genelkurmay Başkanı Özel'in görevini Orgeneral Hulusi Akar'a bırakacağı toplantıda gözler, Balyoz davasından yargılanıp beraat eden 46 kurmay albayın general/amiral rütbesine yükseltilip yükseltilmeyeceğine çevrildi.



KARA'DA İKİ İSİM ÖNE ÇIKIYOR


Orgeneral Özel, Orgeneral Bülent Bostanoğlu, Orgeneral Akın Öztürk ve Orgeneral Abdullah Atay'ın görev süresi bu Şura ile sona erecek. Özel ile Atay, 30 Ağustos tarihi itibariyle emekli olacak. Özel'in yerine Orgeneral Hulusi Akar'ın Genelkurmay Başkanlığı'na atanması bekleniyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı için ise Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler


ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ın ismi öne çıkıyor.



Beştepe'de yemek başbaşa görüşme


YAŞ üyeleri öğle yemeğinde de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından ağırlandı. Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yaklaşık 2 saatlik yemeğin ardından Erdoğan, Davutoğlu ve Orgeneral Özel birlikte çay içti. Bu sırada yaklaşık 25 dakika süren üçlü bir görüşmenin de yapıldığı belirtildi. Cumhurbaşkanlarının YAŞ üyelerine son gün verdiği yemek uygulaması da bu Şura'da değişmiş oldu. Erdoğan, YAŞ üyeleri ile ilk gün biraraya geldi. Başbakan Ahmet Davutoğlu da, Şura toplantısının ilk gününün ardından üyelere Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi.



Görev süreleri uzatılacak mı





Görev süreleri dolan Oramiral Bostanoğlu ile Org. Öztürk'ün görev sürelerinin bir yıl uzatılması konusu da değerlendirilecek. Bu olmazsa Bostanoğlu'ndan boşalacak göreve Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Öztürk'ün yerine de Eskişehir Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Org. Abidin Ünal'ın getirilmesi bekleniyor. Jandarma Genel Komutanı Atay'ın yaş haddinden emekli olması nedeniyle yerine Ege Ordu Komutanı Org. Galip Mendi'nin getirilmesi bekleniyor.



Yarın sunulacak




YAŞ'ta alınan kararlar yarın, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. Erdoğan'ın onayının ardından da kararlar kamuoyuna açıklanacak.






-----------------------------------------------------------------------


fiyatları ne kadar?


sorgulama sayfası


yapmak için tıklayınız


#Yüksek Askeri Şura
#Bülent Bostanoğlu
#Akın Öztürk
#Abdullah Atay
9 yıl önce