|

Kur’anların yakılması gözyaşlarına boğdu

Geçen yıl 6-7 Ekim’de Demirtaş’ın çağrısıyla sokaklara dökülen terör yandaşlarının ateşe verdiği Kur'an Kursu'nun yöneticisi Arvas, “Kur’anların yakılması infiale neden oldu. İnsanlar gözyaşları içinde bizi aradı” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 7/10/2015 Çarşamba
Güncelleme: 09:52 - 7/10/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın Kobani bahanesiyle başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere birçok ilde bölücü terör örgütü yandaşlarını sokağa dökmesi ve 50'den fazla kişinin ölümüne neden olmasının üzerinden bir yıl geçti. Demirtaş, hala yitirilen bu canların hesabını vermiş değil. Eylemler nedeniyle 170 araç, 20 okul, 5 dini müessese, 40 kamu binası ve 523 iş yerinin büyük hasar gördüğü kentte, Başbakanlık tarafından gönderilen ödenekler zarar gören vatandaşların hesaplarına aktarıldı. Hasara uğrayan kamu binaları, okullar, dernek binaları ve Kur'an kursları da yenilenerek hizmete açıldı.







23,5 MİLYONLUK DESTEK


Van Valiliği'nce zarar gören esnafa 23 milyon 469 bin 13 lira ödeme yapıldı. Kaynağın büyük dilimi ise olaylarda en çok hasarın yaşandığı Erciş ilçesinde iş yerleri zarar gören 291 esnafa ayrıldı. Yaklaşık 23,5 milyon liralık kaynağın 15 milyon 942 bin 336 lirası Erciş'teki yaraların sarılmasında kullanıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, saldırılarda hasar gören ve yakılan 20 okulda baştan sona yenileme çalışması yürüttü.







ÖĞRENCİLER KORKUYOR


İpekyolu İlçe Müftülüğü bünyesinde hizmet veren ve göstericilerin molotofkokteyli atması sonucu kullanılamaz hale gelen Değerler Kur'an Kursu da devletin sağladığı imkanlar ve Türkiye'nin birçok ilindeki hayırseverlerinin desteğiyle yenilendi. Kurs yöneticisi Meryem Betül Arvas, “Gerek Van'ın ileri gelenlerinden gerek il dışından bize destek olan insanlar vardı. Kur'an-ı Kerimlerin yakılması insanlarda infiale neden oldu. İnsanlar gözyaşları içinde bizi arayıp çok üzüldüklerini, her türlü desteğe hazır olduklarını söyleyerek saldırıları kınadı. 'Biz de Kürt vatandaşıyız ama kendimizi farklı hissetmiyoruz. Aynı kitaba, Allah'a, dine inanıyoruz' dediler. Her zaman yanımızda olduklarını söylediler. Halkın içinden de tüm Türkiye'den de maddi manevi destek gördük" dedi. Kursta eğitim gören Kübra Bayraktar da, "Birçok kursiyerimiz korktuğu için artık kurslara gelmiyor. İnşallah bir daha kursumuza yönelik saldırı olmaz, insanlar bir daha böyle hatalar yapmaz" diye konuştu.







Bu acı tarif edilemez


Gaziantep'te 4'ü polis 42 kişinin yaralandığı olayların acısı ise hala hissediliyor. Hastaneye yetişmek isterken eylemcilerin arasında kalan ve 8 aylık bebeğini düşüren Gönül Kalkanlar yaşadığı acıyı unutamıyor. Kalkanlar, “O gün o olayları yaşamasaydık şimdi çocuğum 1 yaşında olacaktı. Oysa ben bebeğimi 8 yıl beklemiştim. Bu acı tarif edilemez" dedi. Kalkanlar'ın eşi Mustafa Kalkanlar da, "Arabanın içerisine molotof attılar. Polise sığındık ve ambulansla hastaneye gittik ama artık çok geçti. Dünya başımıza yıkıldı." dedi.







Devlet yaraları sarıyor


Diyarbakır'da 6-7 Ekim olaylarında 12 kişi hayatını kaybetti. Olaylarda Yasin Börü ile arkadaşları Hasan Gökguz, Ahmet Dakak ve Riyat Güneş'in vahşice öldürülmesi, bir kişinin de yara- lanmasına ilişkin 34 sanık hakkında 5 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı. Olaylarda zarar gören 73 esnafa Diyarbakır Valiliği tarafından ya- raları sarmak için 234 bin 997 lira ödeme yapıldı.


#Diyarbakır
#Yasin Börü
#Hasan Gökguz
#Ahmet Dakak
9 yıl önce