|

Kurtulmuş: Siyasi anlamda oyun oynanıyor

Şanlıurfa'daki Bakanlar Kurulu'nun ardından açıklamalarda bulunan Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, Suriye'deki gelişmelerin tamamının Türkiye'yi birebir ilgilendirdiğini açıklayarak, "Siyasi anlamda birçok oyunun oynandığını görüyoruz. Suriye'de nasıl bir çözüm olacağının bizatihi muhatabı Suriye halkıdır" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
17:41 - 11/04/2016 Monday
Güncelleme: 19:01 - 11/04/2016 Monday
Yeni Şafak
Bakanlar Kurulu toplantısı 13 yıl aradan sonra ilk kez Ankara dışında, Şanlıurfa’da yapıldı.
Bakanlar Kurulu toplantısı 13 yıl aradan sonra ilk kez Ankara dışında, Şanlıurfa’da yapıldı.

Şanlıurfa'da toplanan Bakanlar Kurulu'nun ardından Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş açıklama yaptı.



Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş'un açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:



"Güneydoğu Anadolu'da bulunan Suriyeli sığınmacılar meselesi ve malesef son zamanlarda yaşadığımız terör olaylarıyla birlikte yeni bir perspektife ihtiyacımız olduğu görülüyor. Bu doğrultuda bölgenin gelişmesi için hükümetimiz yoluna devam edecek.



Suriyeli sığınmacılar meselesinde geldiğimiz son nokta gözden geçirildi. Bundan sonraki süreçte Suriyelilerin ülkemizde misafir edilmesi kaçınılmazdır. AFAD ile strateji planı yapılmıştır. Eğitim, istihdam, barınma gibi genel konuların dışında sosyal entegrasyonu konularında da duruldu.



Kişisel verilerin korunmasıyla ilgili Nüfus ve Göç İdaresi Başkanlığı, vatandaşlık hizmetleri birimlerimiz tarafından bilgiler verilmiş ve gözden geçirilmiştir.



Merkez Bankası'nın yeni Başkanı

Kamuoyunun beklediği Merkez Bankası Başkanlığı'na Murat Çetinkaya atanmıştır. Kendisine başarılar diliyoruz.





İsrail ile anlaşma konusunda Türkiye baştan itibaren 3 temel konuyu gündeme getirdi ve arkasında durdu. Özür dilenmesi, ambargonun hafifletilmesi ve Mavi Marmara şehitlerine tazminat ödenmesi. Bu 3 meselenin yerine getirilmeden anlaşma mümkün olmaz.



Suriye'deki gelişmelerin tamamı Türkiye'yi birebir ilgilendiriyor. Sadece mülteciler meselesi değil, orada siyasi atılacak her adım Türkiye'yi etkiliyor. Bu yüzden kayıtsız kalamayız. Terörle mücadele verirken Suriye'nin kuzeyinde terör örgütüne destek verecek algıyı kabul etmek mümkün değildir.



Siyasi anlamda birçok oyunun oynandığını görüyoruz. Suriye'de nasıl bir çözüm olacağının bizatihi muhatabı Suriye halkıdır. Bu anlamda uluslararası camia samimi olarak barış elde etmek istiyorsa, herkesin temsil edildiği demokratik sürecin önünü açsın.



Spekülasyonlar yapılıyor

Suriyeli mülteciler konusunda çok fazla spekülasyonlar yapılıyor. Açık söyleyemeliyim, Suriyeli mülteciler yerli halk sayılması söz konusu değil. Mülteci çoğunlukta olan illerin yüklerin hafifletilmesi konusunda çalışmalar yapılıyor. Esas amaç mültecilerin yükünün sadece şehirlerin üzerine bırakılmamasıdır.



Son sızmaların resmi kaynaklardan olmadığı, başka bir şekilde ortaya çıktığı anlaşılıyor. Süreçle ilgili soruşturmalar yürütülüyor.



Hangi program icra edilecek resmi program olarak oluştuğu zaman kamuoyuyla paylaşılır.



Asla kabul edilemez

Özgecan'ın katili olan kişi ceza evinde silahla vurularak önce ağır yaralandı, sonra öldüğü bilgisi bize ulaştı. Cezaevinde kim olursa olsun öldürülmesi asla kabul edilemez. Kimin hatası kusuru varsa ortaya çıkacak. Adalet Bakanlığımız müfettiş görevlendirerek ortaya çıkaracaktır.






Herkes istediği fikri söylesin, bundan gocunmayız. Ama kimsenin ağza alınmayacak bir şekilde Cumhurbaşkanı'na hakaret etmesi kabul edilemez. Bu basın özgürlüğü olamaz. Bu hepimize ağır bir hakaret etmesi anlamına gelir. Almanya'daki kişi ağır bir insanlık suçu işlemiştir.



Türkiye şu anda bir beka sorunuyla karşı karşıya. Biz kuzeyde yeni bir siyaset alanına karşıyız. Hiç kimsenin Türkiye'nin iyi niyetini aleyhe kullanma hakkı olmamalıdır. PYD'nin örgütsel bir grup olarak Türkiye'nin içerisindeki örgütlerle işbirliği yapmasını onaylayacağımız düşünülmesin. Bizim hassas olduğumuz nokta budur."



#Bakanlar Kurulu Toplantısı
#Numan Kurtulmuş
#Şanlıurfa
8 years ago